Konya Karatay Belediyesi Tarafından Yürütülen Proje ve Bu Kapsamda Üretilen Örgü Sepetler

Ağaçların ince sürgünlerinden faydalanılarak yapılan el sanatı ürünleri sepet, bu el sanatı alanı ise sepetçilik olarak tanımlanmaktadır. Kaynağı çok eski tarihlere dayanan sepet örme sanatı, günümüzde ambalaj teknolojilerinin gelişmesi sonucu eski ilgiyi görmemektedir. Ancak bir ata el sanatı olarak sepet; hammaddesi, örme teknikleri, biçim ve desen özellikleri ile geleceğe taşınması gereken çok önemli bir hafızadır. Bu hafızanın canlı tutulması ve yöresel bir özellik olarak kullanımının özendirilmesi önemli bir konudur. Bu gibi sebepler ile ülkemizde bazı girişimci kamu kuruluşları tarafından faaliyetler yürütülmekte ve bazı el sanatlarının yaşatılmasına destek olunmaktadır. Bu çerçevede iş gücünün kullanılması, bilgi birikiminin genç nesle aktarılması ve sosyo-ekonomik olarak katkı sağlanması da oldukça önemlidir. Konya Karatay Belediyesi KOP Bölge Kalkınma İdaresi Protokolü ile imzalanan ve İşkur işbirliği ile hayata geçirilen “Hasır ve Sepet Sanatı Kursu” yukarıda sayılan sebepler ile kente katkı sağlayacağı düşünülen önemli bir projedir. Çalışmada; bu üretim projesi ile ilgili detaylı bilgilere yer verilmiş proje tanıtılmış proje çıktılarının farklı etkinliklere ilham olabileceği düşüncesi ile kayıt altına alınması sağlanmıştır.

___

  • Atay, A. (1987). Örgücülük, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul, s:691.
  • Gürtanın, N. (1961).Türkiye’de Nebati Örücülükte Kullanılan Ham Maddeler ve Bunlardan Yapılan Mamuller ile Bu Ham Maddelerin Selüloz ve Alfa – Selüloz Değerleri Üzerinde Araştırmalar, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, s. 53- 54,
  • Karaman, G.H. (1989). Giresun İli Bulancak İlçesi’nde Üretilen Ağaç İşleri ve Bitkisel Örücülük Ürünleri Üzerinde Bir Araştırma, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, s:241.
  • Shaw, R. (1999). “Baskets” America’s Traditional Crafts, Print in Hong Kong, s:9-119.
  • Türktaş, Z. (2015). “Semercilik, Süpürgecilik ve Sepetçilik”, Konya Ticaret Odası, Yeni İpek Yolu Dergisi Özel Sayısı, Konya Kitabı XV, Kaybolmuş ve Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslekler, Cilt:2, Konya, s:376-387.
  • Türktaş, Z.(2018).“Konya Ilgın Kapaklı Köyü’nde Bitkisel Hammaddelerin Değerlendirilmesi”, Uluslararası Akdeniz’de Güzel Sanatlar Sempozyumu Bildiri Kitabı, Antalya, s:99-108.
  • Türktaş, Z. (2020). “Hasır ve Sepet Sanatı Karatay’da Yeniden Canlandı” Köşe Bucak Dünya, Ocak-Şubat 2020, Sayı:47, Konya, s.46-50.
  • Türktaş, Z. (2020).“Göller Bölgesi’nde Bitkisel Dokumacılık” Gece Yayınları, Ankara.