Grafik Tasarımda Litografinin Yeri ve Henri de Toulouse-Lautrec’in Afiş Tasarımları

Grafik tasarımın en yaygın üretim biçimlerinden biri olan ofset litografi Henri de Toulouse-Lautrec’in meşhur afişlerini ürettiği litografi tekniğinin günümüzde kullanılan halidir. Grafik tasarımın en temel formatlarından biri olan afiş tasarımı, Lautrec’in litografi tekniğini keşfiyle başlar. Lautrec bu teknikle ürettiği afişlerinde bir yandan dönemin Fransa’sını, Moulin Rouge ünlülerini ve buradaki hayatın iç yüzünü gösterirken, diğer yandan afişin gücünü artırarak verilen mesajın ulaşabileceği yere dair tasarımcılara ışık tutmuştur. Lautrec’in afişleri akılda kalıcı figürlere, düz renk alanlarına, kendine has konturlara sahiptir ve bu özellikler afişteki anlatım dilini kusursuz kılar. Tipo baskının ardından Alois Senefelder’in keşfiyle yaygınlaşan litografi yazı ve imgeyi birleştirir ve kompozisyonda özgürlük sağlar. Japonizm dalgasından etkilenen sanatçıların arasında Lautrec de vardır. Tüm bu gelişmeler bugün afiş tasarımı tarihindeki en önemli çalışmalardan sayılan Henri de Toulouse-Lautrec’in afişlerinde bir araya gelir.

THE SIGNIFICANCE OF LITHOGRAPHY IN GRAPHIC DESIGN AND THE POSTER DESIGNS OF HENRI DE TOULOUSE-LAUTREC

Offset lithography, one of the most common graphic production methods, is the present form of stone lithography technique that has been used by Henri de Toulouse-Lautrec to produce his famous posters. Poster design which is one of the most fundamental formats of graphic design, begins with Lautrec’s discovery of lithography. While revealing the current era in France, celebrities and inside stories of the life at Moulin Rouge, Lautrec also enlightened the path of designers with his lithographic posters, by showing them how far a message can reach by intensifying the poster designs. His posters have catchy figures, areas of flat colors and specific outlines that perfect his expression style in poster design. Alois Senefelder’s invention of lithography frees the composition by merging image and type. Japonism influenced Lautrec as well as it did other artists. All these developments are gathered in Henri de Toulouse-Lautrec’s posters that are considered some of the most significant works on poster design.

___

Barnicoat, J. (1997). Posters: A Concise History. Londra: Thames&Hudson.

Cohn, M. B. ve Rogan, C. I. (1998). Touchstone 200 Years of Artists’ Lithography. Cambridge: Harvard University Art Museums.

Croft, P. (2003). Stone Litography. New York: Watson-Guptill Publications.

Devynck, D. (2001). Les Affiches: Henri de Toulouse Lautrec. Graulhet: Editions Odyssée.

Drucker, J. ve McVarish, E. (2009). Graphic Design History: A Critical Guide. New Jersey: Pearson Education Inc.

Eskilson, S. J. (2007). Graphic Design A New History. Connecticut: Laurence King Publishing.

Frèches, C. (1994). Toulouse-Lautrec: Scenes of the Night. New York: Harry N. Abrams, Inc.

Gomez-Palacio, B. ve Vit, A. (2009). Graphic Design, Referenced: A Visual Guide to the Language, Applications, and History of Graphic Design. Massachusetts: Rockport.

Lupton, E. (2004). Thinking with type : a critical guide for designers, writers & editors. New York: Prinston Architectural Press.

Meggs, P. B. ve Purvis, A. W. (2012). Meggs’ History of Graphic Design. Beşinci Baskı. New Jersey: John Wiley & Sons, Inc.

Senefelder, A. (1911). The Invention of Lithography. (çev. J. W. Muller). New York: The Fuchs & Lang Manufacturing Company.

Suzuki, S. (2014). The Paris of Toulouse-Lautrec: Prints and Posters From The Museum of Modern Art. New York: The Museum of Modern Art.

Weill, A. (2015). Grafik Tasarım. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Resim 1: http://www.moma.org/collection/works/71544 (09.04.2016)

Resim 2: Frèches, C. (1994). Toulouse-Lautrec: Scenes of the Night. New York: Harry N. Abrams, Inc.

Resim 3: Devynck, D. (2013). The Musée Toulouse-Lautrec Albi. Fondation BNP Paribas.

Resim 4: Devynck, D. (2001). Les Affiches: Henri de Toulouse Lautrec. Brussels: Editions Odyssée.

Resim 5: Devynck, D. (2001). Les Affiches: Henri de Toulouse Lautrec. Brussels: Editions Odyssée.

Resim 6: Frèches, C. (1994). Toulouse-Lautrec: Scenes of the Night. New York: Harry N. Abrams, Inc.

Resim 7: Devynck, D. (2001). Les Affiches: Henri de Toulouse Lautrec. Brussels: Editions Odyssée.

Resim 8: Devynck, D. (2013). The Musée Toulouse-Lautrec Albi. Fondation BNP Paribas.