Bireysel ve Toplumsal Hafızanın Sanat Eserlerinde “Kıyafet” Aracılığı ile Kurgulanması: Gülsün Karamustafa ve Gülçin Aksoy

Bu araştırmada güncel sanat alanında üretim yapan kadın sanatçılardan, Gülsün Karamustafa ve Gülçin Aksoy’un sanat eserine dönüştürdükleri kıyafetler ile bireysel ve toplumsal hafıza arasındaki ilişki incelenecektir. Sanatçılar kendilerine ya da başkalarına ait bir anıyı, bir hazır nesne (kıyafet) ile birleştirmekte ve o kıyafeti sanat alanına taşıyarak, hem bireysel hafızalarına hem de toplumsal hafızaya dair okumalara olanak vermektedirler. Kendi geçmişlerinin sorgulanması sonucu ortaya çıkan anı ve kıyafet birlikteliği, aynı zamanda bireye ait bir anının, nasıl da topluma ait bir anıya dönüşebileceğini göz önüne sermektedir. Sanatçıların seçtikleri kıyafetler yeniden üretilmiş ve dönüştürülmüş olma özelliklerinin yanında bireysel ve toplumsal olarak göç hikâyeleri ile kaynaşarak birçok somut ve soyut yeni anlamlara dönüşmektedir. Böylece sanat nesnesine dönüşen kıyafetten yola çıkılarak, bireysel ve toplumsal hafızanın izleri sürülmeye çalışılacaktır.

CONSTRUCTION OF INDIVIDUAL AND SOCIAL MEMORY IN THE ARTWORKS THROUGH “CLOTHES”: GÜLSÜN KARAMUSTAFA AND GÜLÇİN AKSOY

This study investigates the relation between individual and social memory and the clothes transformed into art works by Gülsün Karamustafa and Gülçin Aksoy who are the female artists engaged in creations in the field of contemporary art. These artists unify their own and other persons’ memories with a ready-made object (cloth) and carry that cloth to the sphere of art and hence enable there adings for individual and social memory. The unity of memory and cloth which is obtained by questioning of their past reveal also how the individual memory can be transformed into a social one. Re-created and transformed, the clothes which are selected by the artists are unified with individual and social migration stories and gain many concrete and abstract meanings. Thus, based on the clothes transformed into an art work, this study intends to follow the traces of individual and social memory.

___

Aksoy, G. (2014). Duble Hikâye Sanatçı Kitabı. İstanbul: Birtakımşeyler Stüdyosu.

Altunok, Ö. (2015). “Sanatçı Portresi: Sınırları Aşmak”, İstanbul Art News, Ocak, 16, s. 15-18.

Antmen, A. (2014). “Gülçin Aksoy: Dokumak ve Dokunmak”, Duble Hikâye Sergi Yayını, s. 8-13.

Assmann, J. (2001). Kültürel Bellek (çev. A. Tekin). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Connerton, P. (1999). Toplumlar Nasıl Anımsar (çev. A. Şenel). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Heinrich, B. (2007). Gülsün Karamustafa: Güllerim Tahayüllerim. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Nora, P. (2006). Hafıza Mekânları (çev. M. E. Özcan). Ankara: Dost Kitabevi.

Pamuk, O. (2013). Ben Bir Ağacım. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Sancar, M. (2010). Geçmişle Hesaplaşma. İstanbul: İletişim Yayınları.

Şengel, D. (2015). Düşkün İkona. İstanbul: SALT/Garanti Kültür AŞ.

Şenol, M. (2010). Keşfini Bekleyen İnsan. Ankara: Kadim Yayınları.

İnternet: Aksoy, G. (2016). Web: http://www.gulcinaksoy.info adresinden 1 Mart 2016’da alınmıştır.

İnternet: Kortun, V. (2007). Web: http://resmigorus.blogspot.com.tr/ H”http:// resmigorus.blogspot.com.tr/2007/10/yarm-kalabilecek-notlarn-birinci-blm.

htmladresinden 15 Aralık 2015’de alınmıştır.

İnternet: Dinçsoy, Z. (2016). Web:https://www.academia.edu/15244596/Hegel_de_ Ben_Tarih_%C3%96zbilin%C3%A7_Tan%C4%B1nma_Kavramlar%C4%B1_ve_ Toplumsal_Tarihsel_Y%C3%BCzle%C5%9Fme_%C3%9Czerineadresinden 18 Ağustos 2016’da alınmıştır.

Görsel 1: http://saltprogramlar.blogspot.com.tr/2013_11_01_archive. html?view=classic”_archive.html?view=classic

Görsel 2: http://www.gulcinaksoy.info

Görsel 3: http://www.gulcinaksoy.info