Geleneksel Kutnu Kumaşı Üzerine Deneysel Yüzey Tasarımları

Kutnu kumaşı 16. Yüzyıldan itibaren Gaziantep’te dokunan bir kumaş türüdür. Kutnu kumaşının atkısı pamuk, çözgüsü ipekten dokunmaktadır. Yüzyıllardır varlığını sürdürerek günümüze kadar gelen kutnu kumaşı, Ülkemizin geleneksel sanatları açısından gündemde tutulması gereken bir değerdir. Bu çalışmada her geçen gün azalan usta sayısı ile varoluş mücadelesi veren sanat dalına deneysel yüzey tasarımları ile farklı bir soluk getirmek ve kutnu kumaşının farklı bir yönünün ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda 4 adet dokuma tasarımı yapılmış ve tasarımlar dokunmuştur. Kumaş tasarımları endüstriyel üretime uygun hale getirilmiştir. Dokuma sanatı ile yaratıcılığın birleşiminden doğan çarpıcı ve estetik görünüm oluşturmanın yanı sıra, teknik dokunuşlar yapılarak trend renkler ile desteklenmiştir. Sonuç olarak 4 farklı yüzey tasarımı yapılarak kutnunun eşsiz dokusu vurgulanmaya çalışılmıştır.

___

  • Alan, E. (2011). Gaziantep El Dokumalarından “Kutnu” Üzerine Bir İnceleme, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, İstanbul.
  • Avcıoğlu K., N, ve Sayar, S. (2020) “Zeugma Kültürel Miras Öğeleri ile Geleneksel Kutnu Kumaşının Giysi Tasarımında Kullanılması”. İdil Sanat ve Dil Bilgisi Dergisi, 67:507-514.
  • Eraslan, I., ve Atalayer, G. (2013). “Anadolu’da Alaca Üzerine Bir Karşılaştırma”. Akdeniz Sanat Dergisi, 6 (11), 251-263.
  • İnalcık, H. (2008), Türkiye Tekstil Tarihi : Üzerine Araştırmalar, Türkiye İşbankası Yayınları, İstanbul.
  • Ocakoğlu, N. (2018), “Geleneksel dokumalarımızdan Kutnu Kumaşının Giysi Tasarımında Kullanılması”, İdil Sanat ve Dil Bilgisi Dergisi, 7(52),1585-1592.
  • Öner, M. (2019). “Geleneksel Kültürdeki Dokumanın Güncellenmesi: Gaziantep Kutnu Kumaşı Örneği”, Milli Folklor Dergisi, 31(121), 128-140.
  • Özmen, E. (2012). Belgelerle Gaziantep. Ankara: Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı. Yayınevi: Gap – Bilnet Matbaacılık.
  • Yardımcı, K. G. (2016). “Osmanlı Dönemi Dokuma Sanatı Ürünlerinden Örnekler”, International Journal of Cultural and Social Studies, 2(1), 219-241.
  • İnternet: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antep Kutnu Kumaşı-Gaziantep. (Mayıs, 2018) Web: https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/gaziantep/nealinir/kutnu-kumasi 19 Nisan 2020’de alınmıştır.