Ankara’da Gezgin Bir Roma Heykeli

19. yüzyılda Ankara Augustus Tapınağı’nda yapılan kazılarda Roma dönemine ait başsız bir oturur erkek heykeli bulunmuş, Rus bir fotoğrafçı tarafından fotoğraflanmış ve ardından Fransa’da yayınlanmıştır. Aynı heykel 19 ve 20. yüzyıllarda, daha sonra kente önemli yapılarıyla katkıda bulunacak olan İtalyan mimar Giulio Mongeri’nin çektikleri dahil olmak üzere çeşitli fotoğraf ve çizimlerde yer almıştır ancak birçok araştırmacı tarafından sözü edilmesine rağmen kapsamlı olarak araştırılmamıştır. Augustus Tapınağı’ndaki keşfinden itibaren birçok farklı yerde kendini gösteren ancak tapınağa geri dönmeyen eser hem Osmanlı hem de Cumhuriyet dönemlerinde beğeni toplamış ve görülebileceği yerlerde muhafaza edilmiştir. Şu anda Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde açık havada teşhirdedir ve burada, gereken arşiv ve üslup çalışmalarını beklemektedir.
Anahtar Kelimeler:

Heykel, Ankara, Roma, İtalyan, Mongeri

A Wandering Roman Statue in Ankara

During the 19th century excavations at the Augustus Temple in Ankara,a headless seated Roman statue was found, photographed by a Russianphotographer and later published in France. The very same statue appearsin various pictures and sketches during the 19th and 20th centuries, includingthe ones by the Italian architect Giulio Mongeri who later contributedto the city with several important edifices. Although the statue was mentionedby several scholars it was never thoroughly studied. The artwork,which after its discovery at the Temple of Augustus showed up in severaldifferent places never returned to the temple but it has always remainedon display and it has been appreciated both during the Ottoman and theRepublican period Ankara. The statue has been in the permanent open airexhibit at the Museum of Anatolian Civilizations in Ankara where it iswaiting for proper stylistic and archival research.

___

  • Balty, Jean-Charles, “Culte impérial et image du pouvoir: les statues d’empereurs en “Hüftmantel” et en “Jupiter-Kostüm”; de la représentation du genius à celle du diuus”, Congreso Internacional Culto Imperial : Política y poder Mérida, Museo Nacional
  • Cangır, Atila (Ed.),Cumhuriyetin Başkenti Ankara, C.2, Ankara Üniversitesi, Ankara 2007.
  • Çinici, Damla, “Başkent Ankara’nın İnşasında Etkin Bir Mimar: Giulio Mongeri ve Yaşam Öyküsü”, Ankara Araştırmaları Dergisi, 3(1), 2015, s.13–41.
  • Dahiliye Nezareti Şifre Kalemi [DH-ŞFR], (25/07/1315) [Rumi]). (Dosya No:241, Gömlek No: 56), T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi (BOA)
  • Dähn, Avelke, Zur Ikonographie und Bedeutung einiger Typen der römischen männlichen Porträtstatuen, Marburg. Univ. 1973.
  • Gerçek, Feridun, Türk Müzeciliği, Kültür Bakanlığı, Ankara 1999.
  • Gören, Ahmet Kâmil, Avni Lifij, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 2001.