Günümüz Dünyasında Kadın Düşmanlığı (Mizojini) ve Görünümleri

Bu çalışma günümüz modern dünyasında kadın düşmanlığının (mizojini) açık ve örtülü biçimlerini önemli bir toplumsal sorun olarak görmektedir. Toplumsal-tarihsel deneyim ve bilimsel pratik, önyargıların, ayrımcılığın ve nefret suçlarının açık biçimlerini uzun bir süredir tanımlayabilmiş ve bu konu ve sorunlar hakkında hatırı sayılır bir bilgi de üretmiştir ancak yine de bireylere önyargılı örtülü bakış açıları aşılayan sosyalleşme süreçleri nedeniyle bunun farkında olmayan failler ve elbette bunun kurbanları da bulunmaktadır. Bu nedenle, bu çalışma esas olarak, kadın düşmanlığı olgusu etrafında kadınlara karşı önyargı, bilinçli ve bilinçsiz/örtülü önyargı ve nefret konularını ele almaktadır. Kadın düşmanlığı ya da kadın korkusu olarak da tanımlanan ‘mizojini’, erkek egemen toplumlara binlerce yıldır eşlik eden bir ideoloji ya da inanç sistemi olarak işlev görmekte ve kadınların güç ve karar alma mekanizmalarına sınırlı erişimine neden olarak onları daha düşük konumlara yerleştirmektedir. Mizojini, mitolojide, bilimde, dinde, sanatta vb. pek çok alanda “dünyanın en eski önyargısı” olarak da tanımlanmaktadır. Bu alanlardaki söylem ve pratiklerle pekiştirilen ve meşrulaştırılan kadın düşmanlığı, kadına yönelik ayrımcılık ve önyargıları içermekte, toplumsal statüsünü ve değerini düşürmekte, onları birer tehdit olarak algılamakta ve kadınları geleneksel doğurganlık ve diğer aile içiyle sınırlı rollere hapsetmektedir. Günlük yaşamdan sanata, edebiyattan bilime, sağlıktan çalışma yaşamına, eğitimden hukuka, sinemadan popüler kültüre pek çok alanda kadın düşmanlığı örtülü olarak nasıl ifade ediliyor? Nasıl fark edilebilirler ve ne yapmalı? Bu çalışma genel olarak kadın düşmanlığının açık ve örtülü biçimlerinin dışa vurulma biçimlerini soruşturup açıklığa kavuşturmayı ve kadın düşmanlığının bu biçimlerine karşı nasıl mücadele edilebileceğini ve neler yapılabileceğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Son olarak bu çalışma, kadın düşmanlığını tanımanın ve fark etmenin çeşitli yollarını ele almakta ve onunla mücadele etmek için de bir dizi öneride bulunmaktadır.

Misogyny and Its Appearances in Today’s World

This study deals with the implicit forms and manifestations of misogyny (women hostility) in today’s modern world as a significant social problem. Socio-historical experience and scientific practice have long been able to identify precise forms of prejudice, discrimination, and hate crimes and generate critical information on these issues and problems. However, many individuals are unaware of these prejudices due to the socialization processes that instill prejudiced and implicit perspectives on individuals. For this reason, many individuals are victims and perpetrators of this process. Therefore, this study mainly deals with the issues of prejudice against women, conscious and unconscious/implicit prejudice, and hatred around the phenomenon of misogyny. Misogyny or fear of women, functions as an ideology or belief system that has accompanied male-dominated societies for thousands of years and places women in lower positions by causing limited access to power and decision-making mechanisms. Misogyny can be found in mythology, science, religion, art, etc. It is also defined as “the world’s oldest prejudice” in many areas. Misogyny, reinforced and legitimized by discourses and practices in these fields, includes discrimination and prejudices against women, lowers their social status and value, perceives them as a threat, and confines women to traditional fertility and other domestic roles. How is misogyny implicitly expressed in many fields, from daily life to art, literature to science, health to working life, education to law, and cinema to popular culture? How can they be noticed, and what to do? This study aims to explore and clarify the manifestations of explicit and implicit forms of misogyny in general and to reveal how these forms of misogyny can be combated and what can be done. Finally, this study makes several recommendations for addressing and combating misogyny in the various ways of defining and recognizing it.

___

  • Ahmad, L., ve Anctil Avoine, P. (2016). Misogyny in “post-war” Afghanistan: The changing frames of sexual and gender-based violence. Journal of Gender Studies, 27(1), 86-101. Bailey, M. (2018). [Review of the book Haters: Harassment, abuse, and violence online, by B. Poland]. Signs: Journal of Women in Culture and Society, 43(2), 495-497.