Typical cracks in deck of ship-shaped structures and ways to modify and improve the design

Cracks occurred in main deck structure around openings due to pipe penetrations, deckhouses and supports for various equipments have created a major problem and mainly related to the vessels with made of high strength steel material in deck and most frequently found on oil tankers used by buoy loading. This paper will show typical cracks and give guidance on modifications of existing details and examples of good design, where the examples of defects are used from Classification Societies’ feedbacks in hull in operation phase. Any discontinuity or opening in deck as well as attachments to deck has been a problem for years and experience shows that it is difficult to find 100% solutions. The purpose of this paper is therefore not to guarantee perfect solutions but is a selection of good solutions that has proved to be better than most. To avoid cracks in deck completely is not guaranteed and is probably not possible.This paper aims to address with a particular attention on oil tankers but will also be relevant to other vessel types including ship-shaped floating offshore structures such as FSO (Floating Storage Offloading), FPSO (Floating Production Storage Offloading), FLNG (Floating Liquefied Natural Gas) and drill-ships.

Gemi formundaki yapıların güvertelerinde sıklıkla karşılaşılan çatlaklar ve dizaynı düzeltme ve geliştirme yolları

Boru geçişleri, güverte evleri ve çeşitli ekipmanların destekleri boyunca güverte kaplamasında karşılaşılan çatlaklar; artan bir problem olmaktadır ve sıklıkla güvertesinde yüksek mukavemetli çelik kullanılan teknelerde karşılaşılmakta olup, en büyük sıklıkla duba yüklemesi yapan petrol tankerlerinde karşılaşılmaktadır. Bu çalışmada; sıklıkla karşılaşılan çatlakları sunmakta olup, kusur örneklerinin Klas Kuruluşlarının, kullanımdaki gemilerden elde ettikleri geri bilgilendirmelerinden sağlandığı, mevcut detayların düzeltilmesi ve iyi dizayn örnekleri hakkında kılavuz sunmaktadır. Güvertedeki her türlü süreksizlik ya da açıklık ve aynı zamanda güverte eklentileri, yıllardır bir problem olarak karşımıza çıkmakta olup, deneyimlerin gösterdiği kadarıyla bu soruna %100 çözüm bulmak zor olmaktadır. Buna bağlı olarak bu dokümanın amacı; mükemmel çözümleri garanti etmek olmayıp, çoğundan daha iyi olduğu kanıtlanmış olan iyi çözümlerin bir seçimidir. Güvertedeki çatlaklardan tamamıyla korunmak garanti edilmemekte olup muhtemelen mümkün de değildir. Bu çalışma; özellikle petrol tankerleri üzerine odaklanarak hazırlanmış olup, FSO (Yüzer depolama ve nakil amaçlı açık deniz yapıları), FPSO (Yüzer üretim, depolama ve nakil amaçlı açık deniz yapıları), FLNG (Yüzer sıvılaştırılmış doğal gaz tesisi) gibi gemi formunda yüzer açık deniz yapılarını ve tarama gemileri dahil diğer tekne tipleri ile de ilgili olacaktır.

___

American Bureau of Shipping (ABS), “Guide on Improvement for Structural Connections and Sample Structural Details – Service Experience and Modifications for Tankers”, July 1995.

Tanker Structure Co-operative Forum, “Outfitting related Structural Defects, Revision No: 0”, March 2011.

CSR, Double Hull Oil Tankers Section 11 / 3, “Support structure and structural Appendages”, 2014.

Det Norske Veritas (DNV), “Hull Ships in Operation”, Technical Information Newsletter No.5, May 2008.

Det Norske Veritas (DNV) Rules for Classification of Ships, Pt. 3 Ch. 1, “Hull structural design, Ships with length above 100 meters”, July 2014.

Det Norske Veritas (DNV) Classification Note 30.7, “Fatigue Assessment of Ship Structures”, September 2012.

Det Norske Veritas (DNV) Nauticus Hull, Nauticus Hull User Manual, “Fatigue Assessment Simplified Method”, January 2013.

O. Ozguc, “Simplified fatigue analysis of structural details of an ageing LPG carrier”, Journal of Marine Engineering and Technology, DOI: 10.1080/20464177.2017.1282075, 2017.

O. Ozguc, “Fatigue assessment of longitudinal stiffener end connections for ageing tankers”, Journal of Offshore Structures and Technology, Vol. 3(1), 1– 12p, 2016.

S.R. Cho, H.S. Kim, H.M. Doh, and Y.K. Chon, “Ultimate strength formulation for stiffened plates subjected to combined axial compression, transverse compression, shear force and lateral pressure loadings”, Ships and Offshore Structures, Vol.8, 2013.
Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-4048
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 1997
  • Yayıncı: Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Arıtma çamurlarının suverme özelliklerinin iyileştirilmesinde biyokütle ve kömür külü ilavesinin etkilerinin incelenmesi

ÖMER HULUSİ DEDE, Derya AKBULUT

Bir transformatör işletmesinde montaj ünitesinin ergonomik analizi

DEMET GÖNEN OCAKTAN, ALİ ORAL, M A Beyazıt OCAKTAN, Aslan Deniz Karaoglan, Abdullah CİCİBAŞ

AISI 1010 çeliği için proses parametrelerinin sabit mandrel ile soğuk boru çekme işlemine etkilerinin sonlu elemanlar analiziyle incelenmesi

Jabbar GATTMAH, FAHRETTİN ÖZTÜRK, SADETTİN ORHAN

EAO'daki enerji kaynaklarının HAD simülasyonu

Ekrem BÜYÜKKAYA

Tek silindirli bir dizel motorda atık biyodizel kullanımının motor performansı ve emisyonlarına etkisi

MUSTAFA AYDIN, MEHMET AFŞAR, M. Bahattin ÇELİK

Sistematik konstrüksiyon ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı ile yaratıcı kavramsal tasarım süreci: küçük ev aleti tasarımı

ZEYNEP PARLAR, Eray Kaan SOYBORA, Mustafa Sefa BURHAN, Sena DAVASLIGİL

Kazıklı iksa sistemi ile şev duraylılığının sağlanması

ERTAN BOL, SEDAT SERT, AŞKIN ÖZOCAK

Turizm sektöründe strateji seçimi için bulanık veriler yardımıyla hiyerarşik ağ modeli ve SWOT analizi: Türkiye örneği

G.Nilay YÜCENUR

Oxley modelleme yaklaşımının tahmin doğruluğu ve verimliliğinin arttırılması

MEHMET AYDIN

Yeni bir yanma odasına sahip benzin motorunda farklı sıkıştırma oranlarının ve ateşleme avanslarının performans ve emisyonlara etkisi.

ABDURRAHMAN DEMİRCİ, Hüseyin Emre DOĞA, ÖMER CİHAN, OSMAN AKIN KUTLAR, Rafig MEHDİYEV, HİKMET ARSLAN