Tek silindirli bir dizel motorda atık biyodizel kullanımının motor performansı ve emisyonlarına etkisi

Bu çalışmada atık yağlardan elde edilen biyodizelin bir dizel motorda alternatif yakıt olarak kullanılmasının motor performansı ve emisyonlarına etkisi deneysel olarak araştırılmıştır. Deneylerde dört zamanlı, tek silindirli, direkt püskürtmeli bir motor kullanılmıştır. Test motoru, dizel ve saf biyodizel yakıtları ile sabit bir hızda ve farklı yüklerde test edilmiştir. Test sonuçlarına göre, biyodizel kullanımı ile dizel yakıta göre fren özgül yakıt tüketiminde %3 artış, fren özgül enerji tüketiminde %5 azalma elde edilmiştir. Ayrıca, NOx, CO ve is emisyonlarında dizel yakıtına göre sırasıyla %17, %33 ve %31 oranlarında azalma, HC emisyonunda ise %24 oranında artış tespit edilmiştir.

The effects of waste biodiesel usage on engine performance and emissions at a single cylinder diesel engine

In this study, effect of biodiesel, as an alternative fuel, which was produced from waste oil on motor performance and emissions was investigated experimentally. In the experiments, diesel engine which had four strokes, single cylinder and direct injection was used. Diesel and pure biodiesel were used in engine as a fuel. Besides, the test engine was tested at constant speed under various loads. According to experimental results, when the biodiesel was used as a fuel, brake specific fuel consumption was increased about 3% and break specific energy consumption was decreased about 5% as well. Besides, NOx, CO, and smut emissions were decreased about 17%, 33%, and 31%, respectively. Moreover, HC emission was increased about 24%.

___

  • Kadıköy Belediyesi, «Evlerden bitkisel atık yağ toplama projesi» [Çevrimiçi]. Available: http://www.atikyonetimi.kadikoy.bel.tr/Fil es/atikyag_sunum_2013.pdf. [Erişildi: 2016].
  • A. Demirbaş, «Importance of biodiesel as transportation fuel,» Energy policy, cilt 35, no. 9, pp. 4661-4670, 2007.
  • M. Çetinkaya ve F. Karaosmanoğlu, «Biodiesel as a generator fuel,» 8th International Combustion Symposium, Ankara, 2004.
  • R. Behçet ve A. V. Çakmak, «Bir dizel motorda yakıt olarak kullanılan balık yağı metil esteri karışımlarının motor performans ve emisyonlarına etkisi,» 6th International Advanced Technologies Symposium, Elazığ, 2011.
  • İ. Sugözü, F. Aksoy ve Ş. A. Baydır, «Atık motor yağının alternatif yakıt olarak bir dizel motorunda kullanılması,» Taşıt Teknolojileri Elektronik Dergisi, cilt 1, no. 1, pp. 9-16, 2009.
  • R. Behçet, A. V. Çakmak, S. Aydın, C. İlkılıç ve H. Aydın, «Atık kızartma yağı metil esterinin bir dizel motorunda motor performansı ve egzoz emisyonlarına etkisinin araştırılması,» 6. Uluslararası İleri Teknolojiler Sempozyumu, Elazığ, 2011.
  • Y. Sekmen, «Karpuz çekirdeği ve keten tohumu yağı metil esterinin dizel motorlarda yakıt olarak kullanılması,» Teknoloji Dergisi, cilt 10, no. 4, pp. 295- 302, 2007.
  • Y. Sekmen ve A. Aktaş, «Soya yağı metil esterinin motor performans ve egzoz emisyonlarına etkileri,» Politeknik Dergisi, cilt 11, no. 3, pp. 249-254, 2008.
  • H. Oğuz, «Dizel yakıtı-ayçiçek yağı karışımlarının dizel motorlarında yakıt olarak kullanılmasının araştırılması,Yüksek Lisans Tezi,» Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya, 1998.
  • A. M. Ceviz, F. Koncuk, F. Yüksel, Ö. Küçük ve C. A. Gören , «Beş farklı bitkisel yağdan üretilen biyodizeller ile dizel yakıtının motor performans ve emisyon karakteristiklerinin karşılaştırmalı analizi,» Mühendis ve Makina, cilt 50, pp. 20-26, 2009.
  • Y. Ulusoy, Y. Tekin , M. Çetinkaya ve F. Karaosmanoğlu, «The engine tests of biodiesel from used frying oils,» Energy Sources, cilt 26, pp. 927-932, 2004.
Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-4048
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 1997
  • Yayıncı: Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü