Performans veri analizlerine bağlı olarak deneysel bir otomobil klima sisteminin kontrolü

Günümüzde otomotiv, biyomedikal, endüstriyel üretim, uzaktan makine kontrolü, depolama ve takip, bina ve fabrika otomasyonu gibi birçok alanda güvenilir ve az maliyetli uygulamaların gerçekleştirilmesinde gelişmiş kontrol yöntemlerinin kullanılması büyük önem kazanmaktadır. Bu çeşit endüstriyel uygulamalarda en çok kullanılan kontrolör çeşitlerinden birisi de PID kontrolördür. Bu çalışmada, deneysel bir otomobil klima sistemi elektriksel ölçüm cihazlarıyla donatılarak laboratuar ortamında kurulmuştur. Gerçekleştirilen veri toplama ve kontrol sistemi ile sensörlerden gelen anlık veriler modbus protokolü ile bilgisayar ortamında işlenmekte ve sistemin performans analizi yapılabilmektedir. Oluşturulan arayüz programı ile motor devri, iç ve dış ünite hava sıcaklıkları ile hızları gibi ölçümlere müdahale edilebilmektedir. Bu sayede bir otomobil iklimlendirme sisteminin en ideal ortamda çalışması hedeflenmiştir.

Control of an experimental auto air conditioning system depending on performance data analysis

Nowadays, using of advanced control methods in order to realize the safe and economical applications at many fields like automotive, biomedical, industrial production, remote machine control, storage and following, building and factory automation has became great importance. On these type industrial applications, PID controller is one of the commonly used controller types. In this study an experimental automobile air conditioning system has been equipped with electrical measuring devices and has been constructed in laboratory. Immediate data comes from sensors throughout the realized data collection and control system is processed in computer with modbus protocol and performance analyze of the system can be made. The created interface program can intervene in measurements like engine speed, internal and external unit air temperature and speeds. By this means, it is aimed to being operate an automobile air conditioning system in the most ideal environment.

___

  • [1] S.A. İnan, S. Çakmak, “PIC Tabanlı Rs485 Ölçme ve Kontrol Sisteminin Tasarımı ve Uygulaması”, VII. Ulusal Ölçümbilim Kongresi, 559-567, İzmir, 2008. [2] A.B. Dumanay, “PID, Bulanık Mantık ve Kayan Kip Kontrol Yöntemleri ile İnternet Üzerinden Dc Motor Hız Kontrolü”, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009. [3] D. Jung, B. Park ve H. Lee, “Evaluation of Supplementary/RetrofitRefrigerantsforAutomobi leAir-ConditionersChargedwith CFC12”, Int. J. Refrigeration, Cilt 22, No 7, 558–568, 1999. [4] D. Ö. Esen, M. Hoşöz, “R12 ve R134a Soğutucu Akışkanları Kullanan Otomobilİklimlendirme Sisteminin Deneysel Performans Analizi”, Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt 21, No 4, 703–709, 2006. [5] A. Alkan, “Çeşitli Tiplerde Kompresör ve Genleşme Elemanı Kullanan Bir Otomobil İklimlendirme Sisteminin Karşılaştırmalı Deneysel Analizi”, Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007. [6] A. Alkan, M. Hosoz, “Experimental Performance of an Automobile Air Conditioning System with a Fixed Capacity Compressor Using Orifice Tube and Thermostatic Expansion Valve”, Proceedings of theFourthInternational Exergy, Energyand Environment Symposium (IEEES-4), Sharjah, UAE, 19–23 April, 2009. [7] O. Kaynaklı, I. Horuz, “An Experimental Analysis of Automotive Air Conditioning System”, Int. Com. Heat and Mass Transfer, Cilt 30, No 2, 273–284, 2003. [8] A. S. Yılmaz, M. Görmemiş, “Enerji Analizörleri için geliştirilen delphi tabanlı bir enerji izleme yazılımı”, Mühendislik Bilimleri Dergisi, 359- 368, Pamukkale Üniversitesi, Denizli, 2006. [9] A. Temiz, Ö. Kahraman, C. Şahin, A. Nadar, “Akıllı Şebekeler İçin Haberleşme Çözümü”, Tübitak Mam Enerji Enstitüsü, Ankara, 2013. [10] S. Soygüder, A. Alli, “Programlanabilir Mantıksal Denetleyici Kullanarak PID Yöntemi ile Robot Hız Denetimi”, Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 113-121, Elazığ, 2006. [11] A. B. Dumanay, A. İstanbullu, M. Demirtaş, “Dc Motorun PID ile Hız Denetimi İçin Uzaktan Laboratuvar Uygulaması”, Elektrik Elektronik Bilgisayar Biyomedikal Mühendislikleri Eğitimi IV. Ulusal Sempozyumu Bildiri Kitabı, 241-244, Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir, 2009.
Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-4048
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 1997
  • Yayıncı: Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü