Hastane Malzemelerinin Sağlık Çalışanlarının Postürüne Etkileri

Amaç: Bu çalışmanın amacı hastane malzemelerinin uygunluğunu belirlemenin yanında sağlık çalışanlarının çalışma esnasındaki dinamik ve statik postürlerini belirlemekti. Yöntem: Çalışmamıza Isparta Devlet Hastanesinde değişik birimlerde çalışan farklı meslek elemanlarından 80 kişi katılmıştır. Çalışma postürünü değerlendirmek için ise RULA(Rapid Upper Limp Assessment) iş değerlendirme formu kullanılmıştır. Hastane malzemelerinin uygunluğunu belirlemek için ise Avusturalya hükümetinin çalışanları için belirlemiş olduğu standartlar kullanılmıştır. Ayrıca hazırlamış olduğumuz anket uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızdaki RULA sonuçları değerlendirildiğinde laboratuar çalışanlarının ve ekstremite muayenesi yapan hekimlerin RULA skoru 6 çıkmıştır. Diğer birim çalışanlarının ise 4 çıkmıştır. Statik postür analizinde ise baş anterior tilti %35, kifoz %20, lordoz %13, omuz asimetrisi %15, pelvik tilt %9, yuvarlak omuz %8 dir. Hastane malzemeleri düzenlenirken ergonomik düzenlemeler dikkate alınmamıştır. Sonuç: Bazı malzemeler ergonomik açıdan uygun olsa da, malzemeler arası ergonomik uyumsuzluk, sağlık personelin ergonomik farkında lığının olmamasından dolayı çalışma esnasında postürüne dikkat etmemekte ve buna bağlı olarak ta statik postürde problemler oluşmaktadır.

-

___

  • Kısner C, Colby LA, Therapeutic Exercise, 5th edition, 2007, F A Davis Company
  • Szeto GP, Ho P, Ting AC, Poon JT, Cheng SW, Tsang RC. Work-related musculoskeletal symptoms in surgeons.J Occup Rehabil. 2009 Jun;19(2):175-84.
  • Gerbaudo L, Violante B.Relationship between musculoskeletal disorders and work-related awkward postures among a group of health care workers in a hospital]. Med Lav. 2008 Jan-Feb;99(1):29-39.
  • Yip VY. New low back pain in nurses: work activities, work stress and sedentary lifestyle. . J Adv Nurs. 2004 May;46(4):430-40
Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-4048
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 1997
  • Yayıncı: Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü