Atık mermer bulamacının reaktif pudra betonun mekanik özelliklerine etkisi

Bu çalışmada, mermer endüstrisinde mermer işleme sırasında bulamaç olarak ortaya çıkan atık mermer bulamacının Reaktif Pudra Betonunda (RPB) kullanılması incelenmiştir. Bu atıklar kuvars pudrası yerine kullanılmıştır. Numuneler üzerinde basınç ve eğilme dayanımı, kırılma tokluğu, ultrases geçiş hızı, schmidt test çekici deneyleri yapılmıştır. Sonuç olarak basınç dayanımının mermer bulamacı katılması sonucu çok az bir miktarda (%6) azaldığı görülmüştür. Eğilme dayanımı ve kırılma tokluğu değerlerinde ise kayda değer bir etkiye sebep olmadığı gözlemlenmiştir. Birim maliyet analizleri, kuvars pudrası yerine mermer bulamacı kullanılmasının ekonomik olduğunu göstermektedir. Bu çalışma ile atık mermer bulamaçların RPB’de kullanılabileceği ve bunun hem ekonomiye, hem de doğaya zararlı bir atığın bertaraf edilmesine katkı sağlayabileceği sonucuna varılmıştır.

Effects of waste marble paste to mechanical behaviors of reactive powder concrete

In this study, use of waste marble pastes that is emerged during production was investigated on reactive powder concretes (RPC). This waste was used instead of quartz powder. Compressive strength, flexural tensile strength, fracture toughness, ultrasonic pulse velocity, schmidt test hammer experiences were performed on all specimens. As a result of the study, a slight reduction (6%) has been observed on compressive strength by using marble paste in mixture. However, significant loss of flexural parameters is not observed arising from waste marble paste. Unit cost analysis showed that the use of marble paste instead of quartz powder is more economic 2.5% of flexural strength and 6.12% of fracture toughness. By means of this study, it was seen that the use of marble paste is available on RPB. Besides, the results referred that it may contribute economy and also disposing of a waste that harms environment.

___

  • P. Richard ve M. H. Cheyrezy, «Composition Of Reactive Powder Concrete,» Cement And Concrete Research, cilt 25, no. 7, pp. 1501-1511, 1995.
  • M. Başpınar, G. Görhan ve E. Kahraman, «Mermer Tozu Ve Atıklarının Kullanım Alanlarının Araştırılması,» %1 içinde 6. Mermer Ve Doğaltaş Sempozyumu, 2008.
  • [Çevrimiçi]. Available: www.immib.org.tr. [Erişildi: 15 3 2014].
  • Y. A., «Silis Dumanı Ve Çimento İle Betonda Kullanımı,» Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği /AR-GE Enstitüsü, pp. 18-46, 2002.
  • [Çevrimiçi]. Available: http://www.materials.elkem.com. [Erişildi: 7 3 2008].
  • M. İpek, «Reaktif Pudra Betonlarının Mekanik Davranışına Katılaşma Süresince Uygulanan Sıkıştırma Basıncının Etkileri,» Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, pp. 1-75, 2009.
  • [Çevrimiçi]. Available: www.maden.org.tr. [Erişildi: 10 3 2014].
  • M. Korkanç ve A. Tuğrul, «Beton Agregası Olarak Kullanılacak Bazaltların Alkali-Silis Reaksiyonu Yönünden İncelenmesi,» İstanbul Üniv. Müh. Fak. Yerbilimleri Dergisi, cilt 17, no. 2, pp. 161-169, 2004.
  • A. P.C., «High Performance Concrete,» E.&F.N. SPON, New York, 2004.
  • [Çevrimiçi]. Available: http:/www.beksa.com.Tr. [Erişildi: 4 7 2007].
  • T. E. 12390-3, «Beton-Sertleşmiş Beton Deneyleri-Bölüm 3: Deney Numunelerinde Basınç Dayanımının Tayini,» Türkiye Standartları Enstitüsü, 2003.
  • T. 10513, «Çelik Teller-Beton Takviyesinde Kullanılan,» Türkiye Standartları Enstitüsü, 1992.
  • T. 1. (1992), «Beton - Çelik Tel Takviyeli - Çelik Telleri Betona Karıştırma Ve Kontrol Kuralları,» Türkiye Standartları Enstitüsü, 1992.