YAZILI VE GÖRSEL BASINDA YER BULAN ĐLKÖĞRETĐM SOSYAL BĐLGĐLER ÖĞRETĐMĐ KAPSAMINDAKĐ BAZI KAVRAMLARIN ÖĞRENCĐ GÖRÜSLERĐYLE DEĞERLENDĐRĐLMESĐ

Đlköğretim Sosyal Bilgiler ve T. C. Atatürk Đlkeleri ve Đnkılâp Tarihi dersleri öğretim programlarında sosyal ve siyasal alana ait bazı kavramların öğretilmesine önem verilmektedir. Devlet, demokrasi ve vatandas sözü edilen kavramlardan bazılarıdır. Bu kavramların diğer bir özelliği ise yazılı ve görsel basında oldukça sık yer almasıdır. Bundan dolayı da öğrenciler bu kavramların tanım ve kapsamına yönelik olarak biri okul diğeri ise yazılı ve görsel basın olmak üzere iki farklı kaynaktan bilgi almaktadır. Dolayısıyla bu kavramların öğrenciler tarafından nasıl algılandığının bilinmesi gerekmektedir. Bu durumdan hareket ederek bu çalısmada, Türkiye’de ilköğretim öğrencilerinin devlet, vatandas ve demokrasi kavramlarını nasıl anlamlandırdıklarını saptayarak sözü edilen problemin çözümüne katkıda bulunmak amaçlanmıstır. Arastırmada nitel ve nicel yöntemle elde edilen bulgulardan hareketle devlet, vatandas ve demokrasi kavramlarını öğrencilerin nasıl anlamlandırdıkları tespit edilerek, bu anlamlandırmalarının sebepleri ve kültürlerarası iletisime etkileri hakkında değerlendirmelerde bulunulmustur. Nicel ve nitel yöntemlerin birlikte kullanıldığı arastırmada, veri toplama aracı olarak nicel veriler için anket, nitel veriler için yarı yapılandırılmıs görüsme formları uygulanmıstır. Arastırmanın örneklemine alınan öğrenciler Đstanbul il sınırları içinde bulunan ilköğretim okullarından seçilmistir. Arastırma, 2008/2009 eğitim ve öğretim yılında gerçeklestirilmistir.

THE EVALUATION OF SOME OF THE CONCEPTS INCLUDED SOCIAL STUDIES TEACHING IN MEDIA WITH STUDENTS’ VIEWS

In primary school social studies and Turkish Republic curriculum, it is important to teach some concepts about social and political field. State, democracy and citizenship are some of these mentioned concepts. Taking place often in media is another feature of these concepts. Therefore students get information about them from both school and media as two different sources. Consequently it is necessary to be known how these concepts are perceived by the students. In this study it is aimed to determine how primary school students give meaning to the concept of state, citizen and democracy and make a contribution to the solution of the problem. Therefore by using the findings from qualitative and quantitative methods it is determined how primary school students give meaning to the concept of state, citizen and democracy. The causes of their explanation and their effects of intercultural communication are also evaluated. In this extent it is analyzed how students perceive Turkish international policy about the problem of the research. It is evaluated which world system for Turkiye is wanted by the students. Moreover it is presented how the attitudes and application of politicians and state men affect the perception of the students about state, citizen and democracy. According to this some applications of the mentioned actors affect the perception of the students about state, citizen and democracy in negative way. It is determined in the research that students are sensitive to the application about state, citizen and democracy and they give importance the continuation of the state in the same sensitivity level. In this research using both qualitative and quantitative methods, survey and interview forms are applied. The students for the sample of this study are chosen from the primary school in Đstanbul. The research is applied in 2008/2009 educational term. 

___

  • Altunışık, R. Coşkun, R. Bayraktaroğlu, S. ve Yıldırım E. (2007). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri SPSS Uygulamalı, Sakarya: Sakarya Yayıncılık.
  • Arseven, A. D. (2001). Alan Araştırma Yöntemi, İlkeler Teknikler ve Örnekler, Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık.
  • Aybay, R. (2004). Vatandaşlık Hukuku, İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • Barth,J. L., Demirtaş, A. (1997). İlköğretim Sosyal Bilgiler Öğretimi. YÖK/Dünya Bankası Milli Eğitimi Geliştirme Projesi Hizmet Öncesi Öğretmen Eğitimi, Ankara: YÖK.
  • Büyüköztürk Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2008) Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Çepni, S. (2001). Araştırma ve Proje Çalışmalarına Giriş. Trabzon: Erol Ofset.
  • Dilek, D. (2005). Vatandaşlık Bilgisi Ders Notları. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi.
  • Doğan, İ. (2001). Modern Toplumda Vatandaşlık, Demokrasi ve İnsan Hakları. Ankara: PegemA.
  • Hançerlioğlu, O (1988). Ruhbilim Sözlüğü. İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Jadallah, E. (2000). Constructivist Learning Experience for Social Studies Education. The Social Studies. (9), 221–225.
  • Karasar, N. (1995). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: 3A Araştırma, Eğitim, Danışmanlık.
  • Kennedy, P. (2001). Büyük Güçlerin Yükseliş ve Çöküşleri. İstanbul: Türkiye İş Bankası Yayınları.
  • MEB [Milli Eğitim Bakanlığı] (2004). İlköğretim Sosyal Bilgiler Öğretim Programı. Ankara: Talim ve Terbiye Başkanlığı.
  • Nas, R. (2003). Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Öğretimi. Bursa: Ezgi Kitabevi.
  • Niyazi, M. (2006). Türk Devlet Felsefesi. İstanbul: Ötüken Neşriyat.
  • Yılmaz, A., Tunç, Ş. C., ve Bengiç, G. (2008), İlköğretim Öğrencilerinin Devlet, Vatandaş, Demokrasi ve İnsan Hakları Kavramlarına İlişkin Algıları. I. Uluslararası Avrupa Birliği, Demokrasi Vatandaşlık ve Vatandaşlık Eğitimi Sempozyumu Bildirileri. Ankara: PegemA Yayınları.
Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-0310
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2001
  • Yayıncı: Sakarya Üniversitesi