SAKARYA ÜNİVERSİTESİNDE ÖĞRENİM GÖREN BALKAN ÜLKELERİ UYRUKLU ÖĞRENCİLERİN SOSYO-KÜLTÜREL VE EKONOMİK DURUMU

Bu çalışmanın amacı Sakarya Üniversitesinde öğrenim gören Balkan ülkeleri uyruklu öğrencilerin sosyo-kültürel ve ekonomik durumunu saptamaktır. Bu doğrultuda bir saptama yapabilmek için Bosna Hersek, Kosova, Kuzey Makedonya ve Sırbistan uyruklu 34 öğrenciye nicel araştırma tekniklerinden anket uygulanmış ve kendilerinden 37 soruya yanıt vermeleri talep edilmiştir. Öğrencilerin verdikleri yanıtlar ise nitel betimsel bir analizle yorumlanmıştır. Çalışma sonucunda Balkan ülkeleri uyruklu öğrencilerin Türkiye’nin toplumsal ve kültürel dokusuna yabancı olmadıkları ve Türkiye ile benzeşen toplumsal yapıların üyeleri oldukları sonucuna varılmıştır. Bu iddiayı destekleyen en önemli olgu ise Balkan ülkelerinin tarihte Osmanlı İmparatorluğu tarafından yönetilmesi sonucunda Osmanlı geçmişinin bu ülkelerde tarihi ve kültürel bir miras olarak varlığını korumasıdır.

SOCIO-CULTURAL AND ECONOMIC STATUS OF BALKAN COUNTRIES NATIONAL STUDENTS STUDYING AT SAKARYA UNIVERSITY

The aim of this study is to determine the socio-cultural and economic status of students from Balkan countries studying at Sakarya University. In order to make a determination in this direction, a questionnaire was applied to 34 students from Bosnia and Herzegovina, Kosovo, North Macedonia and Serbia, and they were asked to answer 37 questions. The answers given by the students were interpreted with a qualitative descriptive analysis. As a result of the study, it was concluded that the students of Balkan countries are not foreign to the social and cultural texture of Turkey and they are members of social structures similar to Turkey. The most important fact supporting this claim is that as a result of the fact that the Balkan countries were ruled by the Ottoman Empire in history, the Ottoman past remained in these countries as a historical and cultural heritage.

___

  • BAŞA, Şenay. “Balkan Ülkelerinden Türkiye’ye Yükseköğrenim Amacıyla Gelen Öğrencilerin Akademik ve Sosyal Beklentileri”, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Basılmamış Doktora Tezi, Ankara, 2018.
  • GASHI, Feim, “Türkiye’de Eğitim Gören Balkan Öğrencilerinin İntihara Bakışı ve Hayat Menuniyeti”, İhya Uluslararası İslam Araştırmaları Dergisi, 5/2, 2009, s. 523-552.
  • DUMAN, Başak. “Üniversite Öğrencilerinin Özgecilik Düzeyleri ile Sosyodemografik Değişkenler Açısından İncelenmesi”, Balkan ve Yakındoğu Sosyal Bilimler Dergisi, 7/4, s. 27-35.
  • KAZAZ, Nalan. “Türkiye’de Yükseköğretime Devam Eden Balkan Ülkeleri Öğrencilerinin Kişisel Uyum Düzeylerinin İncelenmesi”, Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Basılmamış Doktora Tezi, Sakarya, 2015.
  • TAYLAN, Şerife. “Sakarya Üniversitesindeki Uluslararası Öğrencilerin Sorunları”, Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Sakarya, 2019.