“Prizrenli Bir Şair” Zeynel Beksaç ve Şiiri

Günümüz Kosova Türk şiirinin önemli temsilcilerinden olan ve sanatın pek çok alanında dikkate değer çalışmaları bulunan Zeynel Beksaç, 1970’lerden günümüze kadar şiiri hiç bırakmamış, yaklaşık 50 yıllık süreçte Rumeli’nin Türkçe nöbetçilerinden birisi olmuştur. Geçtiğimiz yıl, daha önce kitaplarına giren ve girmeyen şiirlerinin büyük bir kısmını Rumeli! O Benim İşte adıyla yayımlayan Beksaç, aşk, tabiat, sevgi, dostluk, barış, insanın dünya içerisindeki konumu gibi evrensel temaları ustalıkla kullanmış, özellikle Türklerin, oldukça zor ve çetin bir bölge olan Balkan coğrafyasıiyazidaki kimlik ve kişilik mücadelesini, Türkçe ve Türklük davasını ustaca mısralarıyla işlemiştir, dillendirmiştir. Bu çalışmada Zeynel Beksaç’ın kişiliği ve estetiği üzerinde durulacak ve çocuk şiirleri dışındaki şiirlerinin kronolojik ve tematik tahlili yapılacaktır.

“A Poet From Prizren” Zeynel Beksaç and His Poetry

Zeynel Beksaç, who is one of the important representatives of contemporary Kosovo Turkish poetry and who has done remarkable work in many fields of art, has been one of the Turkish proponents of Rumeli for almost 50 years. Beksac has published a large part of his past poetry, which has been and is not in his books before, in this book: Rumeli! O Benim İşte. Zeynel Beksaç has skillfully used universal themes such as love, nature, friendship, peace, human being's position in the world. Beksac described the identity and personality struggle of the Rumeli Turks living in the Balkan region, a very difficult region and expressed the love of Turkish profoundly. In this article, the personality and aesthetics of Zeynel Beksaç will be emphasized and chronological and thematic analyzes of poems outside of child poetry will be done.

___

  • Âşık Çelebi, Meşâirü’ş-Şuarâ (Haz: Filiz KILIÇ), İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Yay., İstanbul 2010. Beksaç, Zeynel, (2017), Rumeli! O Benim İşte, (Toplu Şiirleri 1971-2017), Prizren, Türkçem Yay. Engüllü, Suat, “Balkanlarda Türk Şiiri: Balkan Türklerinin Kimlik Destanı”, http://turkoloji.cu.edu.tr/CAGDAS%20TURK%20LEHCELERI/8.php (Erişim Tarihi: 01.07.2018) Güçlütürk, Taner, (2014), Kosova Türk Edebî Yaratıcılığı, Prizren, Baltam Yay. Graeber, David, (2015), “Dickheads: The Paradox of The Necktie Resolved” https://thebaffler.com/salvos/dickheads (Erişim tarihi: 30.06.2018) Hayber, Abdülkadir, (2001), Makedonya ve Kosova Türklerinin Edebiyatı, Ankara, Kurgan Edebiyat. İsen, Mustafa, (1997), Ötelerden Bir Ses: Divan Edebiyatı ve Balkanlarda Türk Edebiyatı Üzerine Makaleler Ankara, Akçağ Yay. İsen, Mustafa, (2009), Varayım Gideyim Urumeli’ne: Türk Edebiyatının Bakan Boyutu, İstanbul, Kapı Yay.