Necip Fazıl’ın Hikâyelerinde Kaçınılmaz Son: Ölüm

Türk edebiyatının zirve şahsiyetlerinden olan Necip Fazıl Kısakürek, şiir, tiyatro ve hikâye başta olmak üzere birçok edebî türde eserler vücuda getirmiştir. İnsanı zaafları, korkuları, arzuları vb. duygularıyla kavramış ve onu bu hususiyetleriyle başarılı bir şekilde eserlerinde anlatmıştır. Bu çalışmamızda, onun Hikâyelerim adı altında toplanan bütün hikâyelerinde çok önemli yer tutan ölüm teması üzerinde durulmuştur. Bu temanın yer aldığı bütün hikâyelerde ölümün nasıl işlendiği, hikâye kurma tekniğinde nasıl bir işlev üstlendiği ve bu tema etrafında ne gibi mesajlar verilmek istendiği değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmenin yanında hikâyelerinde Necip Fazıl’ın hayatında geçirdiği büyük değişimin izleri de tespit edilmiştir. Sonuçta, bir zamanlar yazar için en büyük korku kaynağı olan “ölüm” ilâhî düşünceyle tanışmasından sonra azap kaynağı olmaktan uzaklaşır. Hatta öncekinin tersi bir durum gelişmeye başlar ve Necip Fazıl, ölüm meleği olan Azrail’e “hoş geldin” diyecek bir noktaya varır. 
Anahtar Kelimeler:

Necip Fazıl, hikâyeler, ölüm

Inevitable End In Necip Fazıl’s Stories: The Death

Necip Fazil which is one of the preeminent figures of Turkish literature has wrote works in many literary genres, especially poetry, theater and story. He has grasped people with its weaknesses, fears, desires, etc. Necip Fazil reflected the people in his works successfully with these qualities. In this study, the focus is on the theme of death which holds a very important place in all of his story that was collected under the name of Hikâyelerim. In all of the stories that death takes place in, how the death proceeds, the which mission death has in the technic of story setting and what messages were given by that theme were evaluated. In addition to this assessment, traces of great changes experienced by Necip Fazil have been identified in the stories. After all, "death" which was the main source of fear for him once,  ceases to be a source of torment after meeting with the divine mind. In fact, the opposite situation develops. Necip Fazil reaches to a point where he could say "welcome" to the angel of death.

___

  • Aydemir, M. (2013). Tanzimat Dönemi Türk Şiirinde Ölüm Algısı. Turkish Studies International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic. Volume 8/4. Ankara.
  • Erol, K. ( 2010). Modern Türk Şiirinde Aşk Ölüm ve İntihar. Ankara: Akçağ.
  • Kaplan, M. (1984). .Hikâye Tahlilleri. İstanbul: Dergâh.
  • Kaya, O.. (2002). Ölüm Kitabı. İstanbul: Ark.
  • Kısakürek, N. F. Çile. İstanbul: Büyük Doğu.
  • Kısakürek, N. F. (2010). Hikâyelerim. 19. Basım. İstanbul: Büyük Doğu.
  • Kısakürek, N. F. (2004). Öfke ve Hiciv. İstanbul: Büyük Doğu.
  • Altuntaş, H. Şahin, M. (2005). Enbiya Suresi 35. Ayet. Kuran-ı Kerim Meâli. Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı.
  • Okay, M. O. (1991). Edebiyat ve Kültür Dünyamızdan: Makaleler, Denemeler, Sohbetler. Ankara: Akçağ.
  • Örgen, E. (2008). 1940 Sonrası Türk Şiirinde Ölüm. Türklük Bilimi Araştırmaları. S.24. Niğde.
  • Su, H. (2005). Kendini Arayan Ben’in Öyküleri. Hece. Necip Fazıl Özel Sayısı. S. 97.
  • Şahin, V. (2009). Necip Fazıl Kısakürek’in Şiirlerinde ‘Hayat ve Ölüm’ Trajedisi. Erdem Dergisi. S. 53. Ankara.
  • Tarancı, C. S. (2010). Otuz Beş Yaş/Bütün Şiirleri. İstanbul: Can.