MODERN DÜNYADA MANEVİ BİR ARAYIŞIN ROMANI: BİRDENBİRE (SADIK YALSIZUÇANLAR)

Son dönem Türk öykü ve romancılığının önemli isimlerinden biri olan Sadık Yalsızuçanlar, 1962 yılında Malatya’da dünyaya gelmiştir. İlk ve orta öğrenimine Malatya’da devam eden yazar, lise öğrenimini ise Hatay Dörtyol Deneme Lisesinde tamamlamıştır. Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden 1983 yılında mezun olmuştur. Ardından Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumunda (TRT) yardımcı prodüktör olarak 1987 yılında başladığı memuriyet yaşamını 2010 yılında emekli olarak tamamlamıştır. Yazarın ilk edebî yayını, Yeni Asya Gazetesi’nde yayınlanan “Ana” adlı öyküsüdür. Yayınlanan ilk kitabı ise Şehirleri Süsleyen Yolcu'dur (1986). Yazarın başlıca edebî üretimi öykü türünde olmakla birlikte roman, masal, araştırma, inceleme, deneme, derleme, söyleşi ve çeviri gibi çok değişik türlerde çok sayıda eser vermiştir. Tasavvufa dayalı manevi bir olgunlaşma süreci Yalsızuçanlar'ın hemen hemen bütün edebî metinlerinin başlıca temasını oluşturmaktadır. Birdenbire (1912) adlı romanı da bu temanın merkezde olduğu eserlerinden biridir. Bu romanda Mustafa adlı bir gencin, gündelik yaşamı eşliğinde, iç dünyasında yaşamakta olduğu manevi değişim ve olgunlaşma süreci anlatılmaktadır. Romanı farklı kılan çağdaş dünyanın karmaşası içinde bunalan çağdaş bir gencin manevi bir arayış ve ilerlemeye talip olmasıdır. Bu makalede romanın anlatıcı, zaman, mekân, şahıs kadrosu gibi yapısal unsurları ile romanın tematik örgüsü arasındaki ilişki üzerinde durulmuştur. Ayrıca romanın ana teması olan manevi arayış ve olgunlaşma kavramlarının ele alınış biçimi çözümlenmeye çalışılmıştır.

A NOVEL OF SPIRITUAL PURSUIT IN THE MODERN WORLD: BİRDENBİRE (SADIK YALSIZUÇANLAR)

Sadık Yalsızuçanlar, a prominent name among the latest Turkish story and novel writers, was born in Malatya in 1962. After completing his primary education and most of his secondary education in Malatya, he graduated from Dörtyol Deneme High School in Hatay. Afterwards, he graduated from the Department of Turkish Language and Literature at Hacettepe University in 1983. He retired from his job as a civil servant in 2010, the title he gained as an assistant producer for the Turkish Radio and Television Corporation (TRT) in 1987. His first literary work was a story entitled “Ana” published in Yeni Asya Journal. His first published book was Şehirleri Süsleyen Yolcu (1986). His primary interest has been in stories, but he has written various works such as novels, fables, researches, reviews, essays, compilations, conversations and translations. A spiritual maturation process based on Sufism constitutes the main theme of most of his literary works. His novel, Birdenbire (2012), is one of his works based on this theme. This novel tells about a boy, Mustafa, who experienced his spiritual change and maturation process in his inner world and his life story. What makes this novel different is the narration of the life of a contemporary young who follows a spiritual path and is interested in spiritual development. This paper examines the relation between the novel's structural elements (narrator, time, place and characters) and its thematic pattern. It also describes the literary treatment of spiritual pursuit and maturation, the novel's main theme.

___

  • Chittick, W. (2003). Tasavvuf / Kısa Bir Giriş, Çev: Turan Koç, İstanbul: İz.
  • Harmancı, A.; Köseoğlu, A. (2012). “Sadık Yalsızuçanlar’la Şehirler ve Kitaplar Üzerine / Hayat Bir Yolculuktur”, K Dergisi, Temmuz-Ağustos-Eylül 2012, s.20-27.
  • Kabaklı, A. (2002). “Sadık Yalsızuçanlar”, Türk Edebiyatı, V. 10. Basım, İstanbul: Türk Edebiyatı Vakfı.
  • Kılıç, M. E. (2004). Sûfî ve Şiir / Osmanlı Tasavvuf Şiirinin Poetikası, 3. Basım, İstanbul: İnsan.
  • Uludağ, S. (2012). Tasavvuf Terimleri Sözlüğü, İstanbul: Kabalcı.
  • Yalsızuçanlar, S. (2012). Birdenbire, İstanbul: Timaş.
  • Yalsızuçanlar, S. (2000). “Öykü Soruşturması”, Hece / Türk Öykücülüğü Özel Sayısı, 46 / 47 (Ekim / Kasım 2000), s.261-262.