Çehov ve Bulgakov’un yazınsal çalışmalarında tıp dünyası

A.P. Çehov ve M.A. Bulgakov Rus edebiyatının en ünlü iki doktor-yazarıdır. Tıp mesleği bu sanatçılara yaşamı kavrama ve insanı tanıma konusunda büyük bir olanak sağlar. Her iki yazar da tıp ve yazın dünyasına eşit ve aynı oranda yaklaşır. Sağlık çalışanları bu sanatçıların eserlerinde bazen başkahraman bazen yardımcı karakter olarak karşımıza çıkar. Tüm bu karakterler eserdeki diğer kahramanların davranışlarının nedenlerini açıklama ve iç dünyalarını ortaya çıkarma konusunda önemli rol oynarlar. Genel olarak baktığımızda, bu eserlerde hastalarını dinleyen ve onların sorunlarına dikkat kesilen sağlık çalışanları mesafeli ve alaycı bir tutum takınmazlar. Ancak Çehov’un birkaç öyküsünde, sanatçının da bunun yanlış olduğunu özellikle vurguladığı, doktorların hastalarını hor gördüğü bir durumla karşılaşırız. Bulgakov ise doktorları başka bir şekilde betimler. Sanatçıya göre doktorun hastaya en insani duygularla yaklaşması ve özen göstermesi öncelikle mesleki bir gerekliliktir. Ayrıca Kievli yazara göre bir doktor beraber çalıştığı meslektaşlarının yardımını da unutmamalıdır. Gerçek bir sağlık çalışanı tedavi esnasında bir hata yaptığı zaman bunu saklamak yerine meslektaşlarıyla paylaşmalı, onları dinlemeli ve kendi hatasını hemen düzeltme yoluna gitmelidir. Bu iki doktor-yazarın tıp dünyasıyla ilgili yazınsal çalışmalarını inceledikten sonra insanı irdeleyen tıp ve edebiyat alanlarının birbirine çok yakın olduğuna ve kendi aralarında sıkı ve ayrılmaz bir ilişki bulunduğuna da tanık oluruz. Bu çalışmada doktorluk mesleğinin, sağlık çalışanlarının ve tıp dünyasının her iki yazar üstündeki izleri açığa çıkarma amaçlanmıştır.

Chekhov and Bulgakov’s literary works in the context of medical discourse

A.P. Chekhov and M.A. Bulgakov are both famous doctor-writers in Russian literature. This common point gives them great materials for understanding the life and characteristics of a man. They combine equally both professions including medicine and literature in their literary works. The image of a doctor in their works of art shows up quite often as a central character or a secondary one. These characters help to reveal characteristics and understand meanings of the other ones’ actions. In Chekhov’s literary works, doctors often listen to patients, care about their problems, and do not behave formally. Negligence is the worst and the most annoying feature of doctors in some of Chekhov’s stories. However, the doctor image is a little different in Bulgakov’s literary works. His attitude to patients is primarily as a medical duty and he treats them with a truly human feeling. According to Bulgakov, a doctor should never ignore the value of medical workers’ assistance. A real doctor making a mistake, must admit it not only to himself, but also to other people and try to correct his mistake. After analysing their literary works in the context of medical discourse, it is ascertained that medical profession and authorship are very close to each other and there is a tight and inseparable connection between them. This current study aims to present that medicine leaves an indelible mark on both writers.

___

  • Амлаев, К.Р. (2017). Рухнама по-русски, или жизнь от «А» до «Я», Москва: Издательские решения.
  • Булгаков, М. (1980). Жизнь господина де Мольера, Изд. 3., Серия Жизнь Замечательных Людей, Москва: Молодая гвардия.
  • Булгаков, М. (2003). Собачье сердце, Чудовищная история, Памятники литературы, Москва-Ausburg: Im Werden Verlag.
  • Бутромеев, В.П. (2011). Афоризмы великих врачей. Гиппократ. Авиценна. Парацельс, Серия Мир в картинках, Москва: ОЛМА Медиа Групп.
  • Зобнин, Ю.В.; Блохина, И.И; Калягин, А.И. (2010). Врач и писатель Антон Павлович Чехов (к 150 летию цо дчя рождения), Основы Духовной Культуры, Сибирский медицинский журнал, № 4, 127-132.
  • Кожевников, А.Ю. (2013). Мудрость Древней Греции и Рима, Москва: ОЛМА Медиа Групп.
  • Ремпель, Е.А. (2015). Медицинская тема в творчестве А.П. Чехова, Краткое сообщение, Бюллетень медицинских Интернет‐конференций, Том 5. № 1, 34-35.
  • Соколов, Б.В. (2007). Записки юного врача, Булгаков. Энциклопедия, Москва: Алгоритм, ОКО.
  • Строев, Ю.И.; Чурилов, Л.П.; Шмелев, А.А. (2014). Медицина и изобразительное искусство, Пространство и Время, Теории, Концепции, Парадигмы, 3(17)/2014, 72-84.
  • Фокин, П.Е. (2010). Булгаков без глянца, СПб: Амфора.............................
  • Чехов, Антон Павлович (1975). Письмо А.С. Суворину, 11 Сентябрь 1888 г., Письма, Том 2, 1887- 1888, Москва: Наука.
  • Чехов А.П. (1979). Автобиография, Полное собрание сочинений и писем: В 30 т. Сочинения: В 18 т., Т. 16: Сочинения. 1881—1902, Москва: Наука.
  • Чехов, А.П. (1982). Повести и Рассказы, Сочинения в двух томах, Том 1, 1880-1894, Москва: Худ. Лит.
  • Шевченко, Ю.Л. (2004). Философия медицины, URL: https://texts.news/filosofiya-nauki-knigi/svyaz-iskusstva-meditsinyi-15945.html, 01.07.2020.