Afet Zararlarının Azaltmasında Toplum Tabanlı Gözlemsel Mahalle Tehlike Analizi Eğitimi: Kocaeli Örneği

Bu uygulama, afet yönetiminde karar verici konumundaki idarecilere; afet risk yönetiminde vatandaşların afetzede olarak değil çözümün bir paydaşı olarak sisteme dahil edilmesini sağlayacak yöntemlerden biri olarak tavsiye edilmektedir. Mahalle Tehlike Analizi (GMTA) olarak adlandırılan bu uygulamada amaç, mahalle sakinlerinin, kendi yerleşim alanlarındaki tehlike ve riskler konusunda mevcut durumlarını tespit edebilmelerini sağlamaktır. Gözlemsel konusunda toplumun duyarlılığını artırmak başarılı bir afet yönetiminin en önemli parçalarından biridir.Afet zararlarının azaltılması edilen proje Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaklaşa yürütülmektedir. Proje kapsamında şu ana kadar toplam 3 eğitim düzenlenmiş, muhtarlar, öğretmenler, imamlar ve mahalle toplum temsilcilerinden oluşan 415 mahalle afet gönüllüsüne eğitim verilmiştir.Sözü , “Kocaeli Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık Eğitimi” projesinde yer alan bir eğitim yöntemi olan “Gözlemsel Mahalle Tehlike Analizi Eğitimi” uygulaması anlatılmaktadır. makalede toplumu oluşturan bireylerin afet yönetimindeki yeri ve önemi afet öncesi, sırası ve sonrasında bütünleşik bir bakış açısı ile değerlendirilmeli ve bireyler bu doğrultuda bilgi ve beceriye sahip olacak düzeye getirilmelidir. BuBir

Community Based Observational Neighborhood Hazard Analysis Training for Disaster Mitigation: Kocaeli Example

Individuals who form a society should be assessed part of disaster management before, during and after disaster and they must be brought to the top level of knowledge and skill to managing of disaster. This article explains the practices of observational neighborhood hazard analysis training that is part of "Kocaeli Neighborhood Disaster Preparedness Training" project. This project is carried out jointly by Kocaeli University, Kocaeli Provincial Disaster and Emergency Directorate and Kocaeli Metropolitan Municipality. Until now, 3 training were organized and 415 neighborhood disaster volunteers including clergyman, teachers and local local community representatives were trained in project. Increasing the community's sensitivity to disaster mitigation is one of the most important parts of a successful disaster management. The purpose of this practice, called Observational Neighborhood Hazard Analysis, is to enable residents to act on the solution by ensuring that they are aware of the current situation of disaster risks in their settlements. This practice is recommended as an important method for decision makers in disaster mitigation that the individuals are a solution stakeholder rather than disaster victims.

___

  • Helvacioğlu, İ., & Ogawa, Y. (2008). Yerleşim Ünitesi Analizi Saha Çalışması Uygulamaları. Afet Zararlarını Azaltmanın Temel İlkeleri (s. 80). içinde Ankara: JICA Türkiye Ofisi Yayınları.
  • Kadıoğlu, M. (2008). Modern, Bütünleşik Afet Yönetiminin Temel İlkeleri, Afet Zararlarını Azaltmanın Temel İlkeleri. 2. Ankara: JICA Türkiye Ofisi Yayınları.
  • Ogawa Y., Ruflin, T. J., Kato, E., & Taniguchi, H. (1998). A Methodology for Community Involvemement in Efficient Disaster- Prevention Awareness. Regional Development Studies, Vol 4.
  • Ogawa, Y., Fernandez, A., & Yoshimura, T. (2005). Town Watching As A Tool For Citizen Participation In Developing Countries: Applications In Disaster Training. International Journal of Mass Emergencies and Disasters , 23(2), 5-36.
  • Peduzzi, P. ( 2000). Insiht on Common/Key Indicators for Global Vulnerability Mapping, Summary of presentation made at Expert Meeting on Vulnerability and Risk Analysis and Indexing . Geneva, UNEP.
  • Sözen S., P. F. (1999). Acil Durum Yöneticileri için Zarar Azaltma Yöntemleri. İstanbul: İTÜ Afet Yönetim Merkezi-İTÜ Press Yayınları.
  • T.U.N. (1992). (The United Nations) Department of Humanitarian Affairs.
  • Tezer, A. (2005). Acil Durum Planlaması İlkeleri. İstanbul: - İTÜ Afet Yönetim Merkezi,ITU- Press, ISBN: 975-561-204-1.
  • Ünlü, A. (2006). Bir Risk Değerlendirme Yöntemi Olarak Yerleşme Ünitesi Analizi (Town Watching). Afet Yönetiminin Temel İlkeleri. içinde Ankara: JICA Türkiye Ofisi Yayınları.