Afet Sonrası İyileştirme Planı Hazırlanması

Türkiye bulunduğu coğrafi konum itibarı ile başta deprem, su baskını ve heyelan olmak üzere doğal-kaynaklı afet riski altında bulunmaktadır. Muhtemel bir afet sonrasında en az can ve mal kaybı yaşanması için afet öncesinde önleme, zarar azaltma ve afetlere hazırlık çalışmaları ile afet sonrasında acil müdahale, iyileştirme ve yeniden inşa çalışmalarını kapsayacak şekilde etkin bir afet yönetiminin uygulanması gerekmektedir. Afet yönetiminde bu güne kadar afet farkındalık eğitimleri verilmesi, afet tehlike haritaları hazırlanması, binalarda iyileştirme yapılması, Türkiye Afet Müdahale Planının hazırlanması gibi afetlere hazırlık ve afet sonrası acil müdahale çalışmaları yapılmış olmakla birlikte risk azaltma ve afet sonrası iyileştirme konularında kapsamlı bir çalışma maalesef yapılamamıştır. Afet sonrası iyileştirme çalışmalarının yararlı olabilmesi için afet olmadan önce, muhtemel bir afet sonrasında uygulanacak olan afet sonrası iyileştirme planlarının nasıl hazırlanacağının usul ve esasların belirlenmesi, muhtemel afet bölgeleri için iyileştirme planı taslağının hazırlanması ve iyileştirme planının nasıl ve hangi kuruluşun sorumluluğunda yürütüleceğinin bilinmesi gerekir. Marmara bölgesinde olması muhtemel bir deprem sonrasında, bir deprem senaryo çalışması yapılmış olan İstanbul’da can ve mal kaybının oldukça yüksek olacağı tahmin edildiğinden İstanbul afet sonrası iyileştirme planı taslağının ivedilikle hazırlanmasında yarar görülmektedir.

Preparation of Post Disaster Recovery Plan

Turkey is under the natural-sourced disaster risk such as primarily earthquakes, floods and landslides by geographic location. To prevent the loss of life and property after a possible disaster, an effective disaster management system should be implemented including pre-disaster prevention, harm reduction, disaster preparedness, emergency response, improvement and reconstruction works. Even if the disaster preparedness and disaster emergency response work such as giving disaster awareness training, disaster hazard map preparation, making retrofitting in buildings and reparation of Turkey Disaster Response Plan have been performed, a comprehensive risk mitigation plan and disaster recovery plan were not prepared before disaster stage. An effective recovery plan studies should start before disaster during mitigation and prepare with all stakeholders under the coordination of a responsible organization. Along with the history of Istanbul, there were many damaging earthquakes. For this reason, a scenario study was conducted in 2009 to estimate the result of the possible Marmara earthquake affecting Istanbul near the feature, therefore the Istanbul Recovery Plan can be prepared based on the scenario study.

___

  • Hasan Çoban, Marmara Depremi Sonrası İstanbul İyileştirme Planı (İstanbul’un Yeniden İnşa Edilmesi), 2014, hasancoban.com.
  • Kobe İyileştirme Planı, 2011, Japonya.
  • Ramazan Özmen, Afet Sonrası İyileştirme Sürecinde Devletin Rolü, Mülga Kalkınma Bakanlığı Yayınları, Ankara 2016.
  • Oktay Gökçe, Çiğdem Tetik, Teoride ve Pratikte Afet Sonrası İyileştirme Çalışmaları, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Yayınları, 2012.