Yaşlı Bakım Teknikerleri Adaylarının Meslek Algısı ve Meslekten Beklentileri Üzerine Nitel Bir Araştırma

Yaşlı bakım teknikerleri yaşlı bireyleri tıbbi ve psikososyal açıdan değerlendirerek onların yaşam kalitesinin artırılmasına katkı sağlayan sağlık profesyonelleridir. Bu araştırma yaşlı bakım teknikerliği öğrencilerinin mesleklerine ilişkin algılarını ve mesleklerinden beklenti durumlarını belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırmanın Üniversitesi öğrenimine devam etmekte olan 9 katılımcı oluşturdu. Araştırma, nitel bilim/görüngübilim deseni kullanılarak yapıldı. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanıldı ve veriler ses kayıt cihazı ile kayıt edildi. Toplanan veriler betimsel analiz yöntemi ile analiz edildi. Araştırmanın sonucunda “mesleki algı” ve “meslekten beklenti” olmak üzere iki ana tema oluşturuldu. Toplanan veriler ışığında katılımcıların görev, yetki ve sorumluluklarının tam olarak netleşmemesi ve istihdam problemi nedeniyle geleceğe yönelik kaygı yaşadıkları ve beklenti içerisinde oldukları saptandı

A Qualified Research On The Perception And Expectations About Profession Of Elderly Care Technicians From Novice To Expert

Elderly care technicians are health professionals who contribute to the improvement of elderly people’s quality of life by evaluating them in terms of medical and psychosocial aspects. This research was carried out in order to determine the perceptions of the elderly care technician students about their professions and their expectations from their professions. The study group of the research consisted of 9 participants who were studying at Recep Tayyip Erdoğan University Vocational School of Health Services. The research was carried out using the phenomenological design phenomenology which is one of the qualitative research methods. In the research, a semi-structured interview form was used as a data collection tool and the data was recorded with a voice recorder. The collected data were analyzed by descriptive analysis. As a result of the research, two main themes were created, under the name of “perception of profession” and “expectation from the profession”. In the light of the collected data, it was determined that they had anxiety and expectation for the future due to the employment problem and participants’ not having clear duty, authority and responsibility.

___

  • Adıgüzel, O., Tanrıverdi, H. & Özkan, D.S. (2011). Mesleki profesyonellik ve bir meslek mensupları olarak hemşirelik örneği. Yönetim Bilimleri Dergisi, 9 (2), 239- 259.
  • Altuntaş, M., Yılmazer, T.T., Güçlü, Y.A. & Öngel, K, (2010). Evde sağlık hizmeti ve günümüzdeki uygulama şekilleri. Tepecik Eğit. Hast. Dergisi, 20 (3),153-158.
  • Bayık, A. (1991). Ülkemizde hemşirelik eğitiminin gelişimi ve öğretime ilişkin sorunlar. Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 7 (3), 29-40. C
  • eylan, H. (2015). Yaşlanan Türkiye’de yaşlı bakım personeline duyulan ihtiyaç ve yaşlı bakım programlarının önemi. Electronic Journal of Vocational Colleges- 4. UMYOS Özel Sayısı, 68.
  • Creswell, J.W. (2013). Nitel araştırma yöntemleri. Beş yaklaşıma göre nitel araştırma ve araştırma deseni. (M. Bütün ve S.B. Demir, çev). Ankara: Siyasal kitabevi.
  • Ergöl, Ş. (2011). Türkiye’de yükseköğretimde hemşirelik eğitimi. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, 1 (3), 152-155.
  • Karadağ, G., Uçan, Ö. (2006). Hemşirelik eğitimi ve kalite. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi, 1 (3), 51.
  • Öztürk, M., Yurdagül, G., Tatlıbadem, B. (2016). Yaşlı bakım teknikeri öğrencilerinin bölüme yönelik düşüncelerinin umutsuzluk düzeylerine etkisi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 5 (2), 1-9.
  • Punch, K.F. (2005). Sosyal araştırmalara giriş nicel ve nitel yaklaşımlar. (D. Bayrak, H.B. Arslan ve Z. Akyüz, çev). Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • Sağlık meslek mensupları ile sağlık hizmetlerinde çalışan diğer meslek mensuplarının iş ve görev tanımlarına dair yönetmelik (2014). Resmi Gazete. Yayım Tarihi: 22.05.2014 Sayısı: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/05/20140522-14-1.pdf adresinden erişildi. (Erişim Tarihi: 23.11.2017).
  • Saruhan, G., Kiraz, E.D.E., Ergin, F., Beşer, E. & Başoğlu, H. (2013). Yaşlı bakım teknikerliği programı: Yeni bir meslek dalı için öğrenci beklentileri. ADÜ Tıp Fakültesi Dergisi, 14 (2), 19
  • Sönmez, V. & Alacapınar, F.G. (2014). Örneklendirilmiş bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Sönmez, B. & Yıldırım, A. (2014). Bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin yenilikçi davranışları ve yenilikçi davranışlarını etkileyen faktörlere ilişkin görüşlerinin belirlenmesi: niteliksel bir çalışma. Sağlık ve Hemşirelik Yönetimi Dergisi, 49-59.
  • Tezcan, S. & Seçkiner, P. (2012). Türkiye’de demografik değişim; yaşlılık perspektifi. D. Aslan & M. Ertem (Edt.). Yaşlı sağlığı: sorunlar ve çözümler içinde (s. 1-7). Ankara: Hasuder Yayınları.
  • Türkiye http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=24644 adresinden erişildi. (Erişim Tarihi: 12.2017) Kurumu. (2017). İstatistiklerle Yaşlılar, Türkiye http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=18618 adresinden erişildi. (Erişim Tarihi: 12.2017) Kurumu. (2015). Hayat Tabloları, 2014.
  • Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2008). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.