SÜLEYMANİYE KÜTÜPHANESİ 1457 NUMARADA KAYITLI MENSUR MECMUADAKİ ZAFER-NȂME-İ NÛŞİꞌR-REVȂN ÜZERİNE

Bir derleme niteliğinde olan mecmualar, bir veya daha fazla yazar ya da şairin eserlerini barındırır. Bu eserler çeşitli konularda olabileceği gibi manzum ve mensur da olabilir. Mecmualar yalnızca edebiyatımız açısından değil, kültür ve tarihimiz açısından da oldukça değerli kaynaklardır. Genel olarak bir mecmuanın benzer konuları ihtiva eden eserlerden meydana geldiği ve buna göre isimlendirildiği görülür. İçinde barındırdıkları konular bakımından hemen her alanda yarar sağlayabilecek metinlerin yazılı olduğu mecmualar, birçok edebî ürünün günümüze gelmesini sağlamış, bilinmeyen şair, şiir veya eserlerin gün yüzüne çıkmasını sağlamıştır. Bunun dışında mecmualar dönemin zevkini ve anlayışını yansıtması bakımından da önemlidir. Bu çalışmada Süleymaniye Kütüphanesi 1457 numarada kayıtlı mensur mecmua kısaca tanıtıldıktan sonra mecmuada yer alan Zafer-nâme-i Nûşi'r-revân adlı eser detaylı olarak ele alınmış, metnin nüshaları arasındaki fark ve benzerlikler incelenmiş ayrıca tam metnine de yer verilmiştir. Eserin Zafernâme olarak anılmasına rağmen aslen nasihatnâme türünde olduğu görülmektedir.

___

  • Albayrak, N. (1995). “Enuşirvan”. TDV İslam Ansiklopedisi. 11, İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, 255-256.
  • Aslanoğlu, O. (2018). İran Şiirinin Kraliçesi Pervîn-i İʻtisâmî Divan Tahlili. Diyarbakır: Name Yayınları.
  • Avcı, İ. (2013). “Derleyeni Meçhul Mensur Bir Mecmua Örneği”. Akademik Kaynak, Hakemli Altı Aylık Edebiyat ve Dil Araştırmaları Dergisi AKAD, 2, s. 19-26.
  • Avcı, İ. (2018). “Aristo’nun İskender’e Nasihatleri ve İskendernamelere Yansımaları”, Ahmedî Sempozyumu (2 Mayıs 2018) Bildiriler Kitabı. Sivas: Cumhuriyet Üniversitesi Yayınları, s. 173- 194.
  • Azbay, E. (2020). Kavsnâme, Dervâzî’nin Okçuluk Kitabı. İstanbul: Yazma Eserler Kurumu ve Okçular Vakfı Yayınları.
  • Çakır, M. (2013). “Büzürcmihr-i Hakîmin Nuşirevan-ı Adil Adına Yazdığı Zafername’nin Türkçe Tercümeleri Üzerine Bir Değerlendirme ve Bir Zafer-name Tercümesi”. Ahmet Atilla Şentürk Armağanı. İstanbul: Akademik Kitaplar, s. 167-186.
  • Köksal, M. F. (2012). “Şiir Mecmualarının Önemi ve ‘Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi’” (MESTAP). Mecmua: Osmanlı Edebiyatının Kırkambarı. İstanbul: Turkuaz Yayınları, s. 411-431.
  • Nizamüꞌl-Mülk. (2016). Siyasetname. (M. T. Ayar, Çev.) İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları. Sivrioğlu, U. T. (2013). “İslam Kaynaklarına Göre Nuşirevan-ı Adil”. History Studies International Journal of History, 5 (5), s. 225-252.
  • Uzun, M. İ. (2003). “Mecmua”. TDV İslam Ansiklopedisi. 28, Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, s. 265-268.
  • Yapıcı, M. (2020). Süleymaniye Kütüphanesi 1457 Numarada Kayıtlı Mensur Mecmua (İnceleme-Metin). Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Balıkesir: Balıkesir Üniversitesi SBE.