ELDEN ÇIKARILAN MADDİ DURAN VARLIKLARIN TMS-16 VE VUK AÇISINDAN KARŞILAŞTIRMASI

Amaç- Küreselleşen dünya ekonomisinde şirketlerin ortak bir dil oluşturabilmesi ve şirket değerlerinde anlaşılabilir olmak önem kazanmıştır. Ortak dil oluşturulabilmesi muhasebe alanında, şirketler tarafından ortak standartlar benimsenerek uygulanmaya başlanmıştır. Ülkemiz tarafından bu hususta muhasebenin küresel dili olan standartlara uyum sağlama sürecine girilmiş ve uygulamalara geçilmiştir, muhasebe standartlarına uyum sağlama konusu Avrupa Birliği süreci açısından önemli bir olgudur. Yöntem- Özellikle hizmet ve ticaret sektörü dışında kalan üretim işletmeleri gibi işletmelerin finansal tablolarında önemli bir kısmı oluşturan maddi duran varlıklar kalemlerine ilişkin uygulamalar, maddi duran varlıklara ait gerçekleştirilecek maliyet hesaplamalarının doğru bir şekilde tablolara yansıtılması, maddi duran varlıkların hangi şekilde bilanço dışı bırakılabileceği, bilanço dışı bırakılmasında kullanılan muhasebe hesapları ve kayıt düzenleri, bu işlemlerin finansal tablolara hangi şekilde yansıtılacağı konusu, finansal tablo kullanıcılarının talep ettiği bilgi ihtiyacı ile uyumlu olarak düzenlemesi yönünden önemli hususlardır. Bu çalışmada, maddi duran varlıklar konusunu kapsayan muhasebe standartları karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve gerçek firmaların bu konu ile ilgili uygulamaları analiz edilmiştir. Bulgular- Maddi duran varlıkların elden çıkarılması konusunda, Türkiye Muhasebe Standartları 16 ve Türk vergi mevzuatında yer alan hükümler karşılaştırıldığında; elden çıkarılan maddi duran varlıkların hangi şekilde bilanço dışı bırakılacağı konusunda benzerlik ve farklılıkların olduğu görülmektedir. Sonuç- Çalışmanın kapsamında maddi duran varlık konusu kısmen ele alınmış olup, elden çıkarılan maddi duran varlıklara ilişkin var olan mevcut uygulamalar üzerinde ağırlıklı olarak durulmuş ve uygulamaya yansıyan sonuçları incelenmiştir.

A COMPARISON OF TURKISH ACCOUNTING STANDARDS-16 AND TURKISH TAX LAW FOR DISPOSAL OF TANGIBLE FIXED ASSETS

Purpose- In the globalized world economy, it has become critically important for companies to form a common language to convey the company values to the financial markets. Establishing a common language in the field of accounting, the companies adopted common standards and started to apply. In this respect, our country has entered into the process of adapting to the standards that are the global language of accounting. The issue of compliance with standards is an important phenomenon for the European Union process. Methodolgy- Tangible assets constitute a weighted part of the financial statements for real sector companies comparint to the service and commercial companies. The calculations of acquisition costs, accurately reflecting these costs to the financial statements and moving rhese assets off the balance sheet are important information for users. This study has a comparetive approach to investigate the treatment of tangible assets unders different Turkish accounting standards. Findings- The disposal of tangible assets under the provisions of Turkish Accounting Standards-16 and the Turkish Tax Legislation is treated diffrently. There are a number of similarities and differences in accounting recordings and disposals of tangible fixed using the underlying standards. Conclusion- The accounting treatment for recordings and diposals of tangible assets are examined under different Turkish accounting standards. A number of public real sector companies are examined about their treatment to tangible assets.

___

  • Akgül, B. ve Akay, H. (2003) “Uluslararası Muhasebe Standartları ve Türkiye'de Uygulama Etkinliğine İlişkin Bir Araştırma” 2.Baskı, İstanbul, Türkmen Kitabevi, s.4-5.
  • Fahran, F. (2016) Vergi Usul Kanunu Muhasebe Uygulamaları ve TFRS/TMS Karşılaştırmaları, Ankara, Yaklaşım Yayıncılık.
  • Gençoğlu, Ü. G. ve Diğerleri. (2013). Genel Muhasebe II, 2.Baskı, Eskişehir, Anadolu Üniversitesi Yayını No:2897 –Açıköğretim Fakültesi Yayını No:1854. ss. 41.
  • Demir, Ş. (2014). Türkiye Muhasebe Ve Finansal Raporlama Standartları, İstanbul, Seçkin Yayıncılık, ss.64-224.
  • Kıymetli Şen, İ., (2013). Maddi Duran Varlıklar (TMS 16) Standardının Üretim İşletmelerinde Satışların Maliyetine Ektileri, Çankırı Karatekin Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 3 (1), ss. 21-36.
  • Sevilengül, O. (2013). Genel Muhasebe, Ankara, Gazi Kitabevi, ss.433.
  • Tekşen, Ö. Dağlı, S. (2017). “Maddi Duran Varlıkların Tekdüzen Muhasebe Sistemi İle Vergi Usul Kanunu ve TMS-16 Açısından İncelenmesi: Bir Uygulama”, Mehmet Akif
  • Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Eylül 2017, Sayı:20, ss.424-447.
  • Yazıcı, M. (2003). Muhasebe Standardının Tanımı, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 18, s.35.