TÜRKİYE’DEKİ MUHASEBE DÜZENLEMELERİ AÇISINDAN KONKORDATO İŞLEMLERİNİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ

Amaç- Bu çalışmanın amacı, konkordato işlemlerinde özellik arz eden hususların Vergi Usul Kanunu, Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği, Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları ve Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı çerçevesinde muhasebeleştirilme esaslarını açıklamaktır. Yöntem- Alacaklı ve borçlu taraflar açısından konkordato işlemlerinin muhasebeleştirilmesi hususu mevcut muhasebe düzenlemeleri çerçevesinde ele alınacaktır. Böylece konkordato işlemlerinin muhasebeleştirilmesindeki benzerlik ve farklılıklar ortaya konacaktır. Bulgular- Konkordato yoluyla vazgeçilen alacak, alacaklı işletme için ilgili dönem itibariyle gider yazılırken; borçlu işletme açısından kar niteliğinde olan tutar, özel bir karşılık hesabında izlenmektedir. Karşılık hesabında izlenip üç yıl içerisinde zarara karşılık mahsup edilen ve tamamı itfa edilemeyen tutar, ilgili sonuç hesabına aktarılmaktadır. Ancak literatürde farklı uygulamaların olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca şüpheli ticari alacaklar açısından konkordato sürecinde geçici mühlet ve kesin mühletten kaynaklanan farklılıkların olduğu belirlenmiştir. Sonuç- Konkordato işlemlerinin muhasebeleştirilmesinde Türkiye’deki mevcut düzenlemelerin dikkate alınması ve karşılaştırmalı olarak açıklanması, paydaşlar nezdinde ilişki tarafların sundukları bilgilerin ihtiyaca ve gerçeğe uygunluğu açısından önemli bir yere sahiptir.

ACCOUNTING TRANSACTIONS OF CONCORDATUM IN TERMS OF TURKISH ACCOUNTING REGULATIONS

Purpose- The purpose of this study is to explain the accounting principles for the issues that are special in corcondatum transactions in the framework of Tax Procedure Law, General Communique on Accounting System Application, Turkish Accounting and Financial Reporting Standards and the Financial Reporting Standard for Large and Medium-Sized Businesses. Methodology- Accounting of concordatum transactions in terms of creditor and debtor will be handled within the framework of existing accounting regulations. Thus, similarities and differences in the accounting of these transactions will be revealed. Findings- While the receivable given up by concordatum is written as expense for the creditor as of the relevant period; the amount, which is a profit in terms of the debtor, is monitored in a special provision account. The amount that is tracked in the provision account and deducted for loss within three years and not fully redeemable is transferred to the relevant operating accounts. However, it has been determined that there are different applications in the literature. In addition, it was determined that there are differences in terms of doubtful receivables arising from temporary and final deadline in the concordatum process. Conclusion- Consideration of all existing regulations in the accounting of the concordatum in Turkey and comparative disclosures by the creditor and debtor has an important place in terms of compliance on relevance and faithful representation in financial statements. , BOBI FRS

___

  • Apalı, İ. (2018). Vergi usul kanunu açısından konkordato ilanı kapsamında vazgeçilen alacakların değerlendirilmesi ve muhasebeleştirilmesi. Mali Çözüm, 28 (150), 211-219.
  • Arzova, S. B., Yavaş, M. ve Küçük, B. (2016). Hukuki ve mali yönden iflasın ertelenmesi ve borca batıklık bilançosu (3. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Aslanoğlu, S., Özalp, A.D. ve Özalp, A. R. (2017). Bir yeniden yapılandırma kurumu olarak konkordato başvurusu, geçici mühlet ve gerekçeleri. Ekonomi İşletme Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Dergisi, 3 (2), 63-78.
  • Bayazıtlı, E. vd. (2019). Konkordato komiserliği temel eğitim kitabı. T.C. Adalet Bakanlığı, Bilirkişilik Daire Başkanlığı Yayını. Ankara.
  • Bilen, C. İ. ve Güler, S. (2019). Konkordato ve alacakların akıbeti. Vergi Dünyası, 38 (449), 81-97.
  • Kamu Gözetimi Kurumu (2018). Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS). Erişim adresi https://www.kgk.gov.tr/Portalv2Uploads/files/PDF%20linkleri/bobi_frs.PDF
  • Kamu Gözetimi Kurumu (2019). Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS). Erişim adresi https://www.kgk.gov.tr/Portalv2Uploads/files/Duyurular/v2/TFRS/TFRS_2020/TFRS%209.pdf
  • Börü, L. (2019). Adi konkordatoda alacaklıların alacaklarını bildirmesi. İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 10 (1), 173-186.
  • Buyrukoğlu, S. (2019). 7101 sayılı kanun çerçevesinde konkordato ve kamusal alacakların durumu. Fiscaoeconomia, 3 (1), 259-267.
  • Coşkun, D. (2019). Konkordato sürecinin muhasebe uygulamalarına etkisinin incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Marmara Üniversitesi-Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Göç, D., Alpaslan, H. İ. ve Güneş, M. A. (2019). Konkordato komiserinin geçici ve kesin mühlet içerisindeki görevleri. İstanbul Sosyal Bilimler Dergisi, 24, 46-54.
  • Koç, F. ve Uzay, Ş. (2020). Konkordato sürecinin işletmelerin sürekliliğine katkısı. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi, 13 (2), 495-515.
  • Konca, N. K. (2018). Konkordato uygulamalarına ilişkin beklentiler ve riskler. Analiz, 263, 1-19.
  • Özdemir, M. (2018). Konkordatonun muhasebe işlemlerine etkisi. Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 4 (8), 1-12.
  • Özdemir, M. (2019). Konkordato talebinde adli muhasebe desteği. Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi, 5 (2), 16-22.
  • Serçemeli, M. ve Okutan, A. (2019). Konkordato projesine muhasebe açısından bakış: bir vaka analizi. Business&Management Studies: An International Journal, 7 (4), 1510-1529.
  • Sürmen, Y. (2020). Muhasebe 2. Trabzon: Celepler Matbaacılık.
  • Temiz, H. (2019). Konkordato sürecinde muhasebeleştirme işlemleri. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 6 (5), 268-278.
  • TÜRMOB. (2019, Şubat 16). Konkordato sürecine giren borçludan olan alacakların hangi durumlarda şüpheli alacak sayılacağı. Erişim adresi https://www.turmob.org.tr/ekutuphane/detailPdf/af582adc-5994-4e89-8d19-493ca450c70c/_
  • Uyar, T. (2019). Yeni konkordato hukukumuzun temel ilkeleri (2. Baskı). Ankara: Türkiye Barolar Birliği Yayınları.
  • Yavuz, M. (2019). Konkordato hukukunda alacaklıların itiraz ve dava hakları. Mali Çözüm, 29 (152), 211-221.