DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGELERİNDE SINIR TİCARETİNİ OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE EKONOMİK ETKİLERİ

Son yıllarda dünyanın bazı alanlarında sınırlar eski önemini yitirirken, bazı alanlarda daha fazla önem kazanmaya ve korunmaya muhtaç hale gelmektedir. Özellikle, ülkeler ve bölgeler arasındaki gelişmişlik, gelir dağılımı ve eşitsizliğin derinleştiği yerlerde sınır ticareti ve sınırların kontrolü daha fazla önem kazanmaktadır. Sınır güvenliğinin sağlanamadığı yerlerde doğal olarak illegal olaylar artmakta ve ulusal çıkarlar bundan ciddi ölçüde zarar görebilmektedir. Ülkemizde ise özellikle doğu bölgelerinde, sınır köylerinde kontrolü ve denetimi çok zor olan sınır kaçakçılığının, sosyal bakış açısı olarak kanuna aykırı bir faaliyet olarak değerlendirilmediği gözlemlenebilmektedir. Bu çalışmanın amacı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde gerçekleşen sınır ticaretinin kaçakçılığının boyutlarını, türlerini ve nedenlerini anlamaya çalışmaktır. Bu çerçeve bölgede gerçekleştirilen kaçakçılık faaliyetlerinin türleri ve neden olduğu ekonomik kaybın boyutu hakkında veriler temin edilerek bu veriler üzerinden yapılacak değerlendirmeler sonucunda politika önerileri geliştirilecektir

THE NEGATIVE FACTORS AFFECTING THE BORDER TRADE IN EASTERN AND SOUTHEASTERN ANATOLIA AND ECONOMIC IMPACTS

Limits in some areas of the world is losing its former importance in recent years, it is becoming more and more important to win and in need of protection in some areas. In particular, the development between countries and regions, income distribution and inequality deepened in areas where border trade and border control are gaining more importance. In places where natural border illegally providing security incidents are increasing and that national interests can be damaged significantly. In our country, especially in the eastern region, which is very difficult at the border village of inspection and control of border smuggling, can be observed is not considered an illegal activity as a social perspective. The aim of the East and the size of the actual border smuggling trade in the Southeastern Anatolia Region, is to understand the types and causes. The smuggling is carried out in the framework of this species and caused economic losses by providing data on the size of this data will be made through evaluations of policy recommendations will be developed

___

  • Aktan, C, C. (2006). Vergileme Ekonomisi ve Vergileme Psikolojisi, Vergi Dışı Piyasa Ekonomisi, Ankara: Seçkin Yayınları, 189-164.
  • Alm, J., Jackson, B., McKee, M. (1992). Institutional Uncertainty and Taxpayer Compliance, American Economic Review, 82, 4.
  • Andreoni, J, Erard, B. & Feinstein, J., (1998). Tax Compliance, Journal of Economic Literature, 36, 818 – 860.
  • Çiçek, H. (2006). Psikolojik ve Sosyal Yönden Yükümlülerin Vergiye Karşı Tutum ve Tepkileri, İstanbul: İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali
  • Müşavirler Odası Yayınları, 165-189. Çöğgün, M. (2012). Şırnak – Uludere Kaçakçılıkla Mücadele, İdarecinin Sesi Dergisi, Ocak-Şubat, 33-38.
  • Deniz, 0. (2011) Türkiye-İran Sınırında Akaryakıt Kaçakçılığı Ve Etkileri. Polis Akademisi Yayınları Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Serisi: 4 Ankara, Haziran 2011.
  • Deniz, O., ve Doğu, A. F. (2008). Türkiye- İran Sınırı: Sınırın Coğrafi Durumu ve Sınır Köylerimizin Sosyo-Ekonomik Yapıları, Doğu Coğrafya Dergisi, 19, s.49-71.
  • DPT. (2004). İlçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması, Ankara.
  • EKER, A. (2001). Kamu Maliyesi, İzmir: Anadolu Yayıncılık,, s.119.
  • KILDİŞ, Y. (2000). Kayıt Dısı Ekonominin Ulusal-Uluslararası Boyutu ve Çözüm önerileri, DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 2. Sayı:2, s.3-20. http://www.kom.pol.tr/SiteAssets/Sayfalar/Raporlar/2013%20KOM%20Raporu-T%C3%BCrk%C3%A7e.pdf http://www.memurlar.net/haber/202610/
  • Özgen, N. (2011). Sınırda Kaçakçı Olmanın Antropolojik Tarihi. NTV Tarih Aralık, 2011.
  • Schmölders, G. (1970). Survey Research in Public Finance: A Behavioral Approach to Fiscal Theory. Public Finance, 25, 300-306.
  • Şenyüz, D. (1995). Vergilendirmede Yükümlü Psikolojisi, Bursa:
  • TBMM. (2005). Türkiye’de Akaryakıt Kaçakçılığının Ekonomiye, İnsan ve Çevreye Verdiği Zararlar. Meclis Araştırma Komisyonu Raporu (16. 2005 Tarih ve 10/238-215 Numaralı), Ankara.