$\gamma$-ışınlarına maruz bırakılan 4-metilbenzilamin glioksim tek kristalinin EPR ve simülasyon tekniği ile incelenmesi

$\gamma$ — ışınlarına maruz bırakılan 4-Metil Benzilamin Glioksim (4-MBG) tek kristallerinin elektron paramanyetik rezonansı, manyetik alanda kristalin farklı yönelimleri için gözlenmiş ve analiz edilmiştir. 4-MBG tek kristalleri 100 K ve 400 K arasındaki sıcaklıklarda incelenmiştir, g-faktörünün ortalama değeri ve aşırı ince yapı yarılmasının değerleri sırası ile g= 1,999, $a_N$ =14G, $a_{H(NH)}$ =13,5G ve $a_{CH_2}$ =7,5G olarak bulunmuştur. Çiftlenmemiş elektronun $P_{N(NH)}$= 0=5 ve $P_{H(NH)}$ = 0,5 ile sırasıyla azot ve hidrojen üzerinde lokalize olduğunu ölçümler göstermiştir. Çiftlenmemiş elektron ile protonlar ve azotun g değeri ve aşırı ince yapı etkileşme sabitleri EPR ve simülasyon tekniği ile belirlenmiştir.

The investigation of $\gamma$ -irradiated single crystal of 4-methyl benzylamine glyoxime by EPR and simulation technique

The electron paramagnetic resonance of $\gamma$ - irradiated single crystal of 4-Methyl Benzylamine Glyoxime(4-MBG) has been observed and analysed for different orientations of the crystals in a magnetic field. 4-MBG single crystal has been investigated at the temperatures between 100 and 400 K. The spectra were found to be temperature independent. Principal values of the g and the hyperfine splitting tensors and their direction cosines are given in the Table 1. The average values of g-factor and the hyperfine splittings were found to be g = 1,999, $a_N$ = 14G , $a_{H(NH)}$ = 13,5G and $a_{CH_2}$ = 7,5G respectively. The measurements indicate that $P_{N(NH)}$= 0=5 and $P_{H(NH)}$ = 0,5 of the unpaired electron are localized on nitrogen and hydrogen respectively. The g-values and the hyperfine coupling constants of the unpaired electron with the protons and nitrogen were determined by EPR and simulation technique.

___

1.Birey, M., Aktaş, H. ve Zengin, D. M. (1994). Z."ESR of Gamma Irradiation Damage Centers in Single Crystals of Thriethana Lamine Hydrochloride" Naturforsch., 49(a), 946-948.

2.Zengin, D.M., Birey, M., Aktaş, H., Hançer, A. ve Murathan, A. M. (1996). "ESR of Gamma Irradiation Damage Centers in Single Crystals of Some Glutamic Acid Derivatives" Z. Naturforsch., 5 l(a), 895-897. 3.Cyr, N, ve Lin, W. C. (1969). "Electron Spin Resonance of a Sigma-Electron Radical in X-Ray- Irradiated Malonomide" J Chem. Phys., 50, 3701.

4.Lau, P. W. ve Lin, W. C. (1969). "Electron Spin Resonance of Two Radicals Formed in X-Irradiated Cyanoocetylurea, Another Sigma-Electron Radical of the RCONH Type" J. Chem. Phys., 51, 5139.

5.W.M.Fox ve P.Smith, "Structure of Radicals Formed from Formamide, Hydroxyurea, and Malonamide" J.Chem. Phys., 48, 1868 (1968).

6.H. W. Shield, P.Hamrick, ve W. Redwine, "Electron Spin Resonance of X-Irradiated Single Crystals of Hydroxyurea" J.Chem.Phys., 46, 2510 (1967).

7.Mc Connell, H. M ve Chesnut, D. B. (1958). "Theory of Isotropic Hyperfine Interactions in $\Pi$-electron Radicals J. Chem. Phys., 28, 107.
Politeknik Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-0900
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: GAZİ ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

$\gamma$-ışınlarına maruz bırakılan 4-metilbenzilamin glioksim tek kristalinin EPR ve simülasyon tekniği ile incelenmesi

Ülkü AKPINAR, Hüseyin YÜKSEL, Bilge YILDIRIM, Mehmet BİREY

Kesici Takım Talaş Açısının İlerleme Kuvveti Üzerindeki Etkisinin Araştırılması

Mustafa GÜNAY, ULVİ ŞEKER

$gamma$-ışınlarına maruz bırakılan 4-metilbenzilamin glioksim tek kristalinin EPR ve simülasyon tekniği ile incelenmesi

Hüseyin YÜKSEL, Bilge YILDIRIM, Ülkü AKPINAR, Mehmet BİREY

İşletmelerde İleri Yönetim Teknolojilerinin Kullanım Nedenleri ve Otomotiv Sektöründe Bir Alan Araştırması

Enver AYDOĞAN, Süleyman SEMİZ

Bazı Faktörlerin Zımparalanmış Ağaç Malzeme Yüzey Pürüzlülüğüne Etkisi

CEVDET SÖĞÜTLÜ

İç Mekan Optik Ağlarda Çok Kaynaklı Güç Dağılımının İncelenmesi

H. Haldun GÖKTAŞ, Suat ATAGAN

Isı Pompalı Endüstriyel Fındık Kurutma Fırınının Modellenmesi

Mustafa AKTAŞ, İlhan CEYLAN, HİKMET DOĞAN

Farklı Demografik Özellikli Mobilya Kullanıcılarının Klasik Sandalye Stil ve Renk Tercihlerinin Belirlenmesi

Erol BURDURLU, İLKER USTA, Umut Özgür BERKER, SUAT ALTUN, Fikriye Aslı MANARGALI, Gaye ERDOĞAN

Orta Sosyo-Ekonomik Düzeye (SED) Sahip Kullanıcıların Konut Banyolarının İç Mekan Çözümlemesi

KEMAL YILDIRIM, Rahmi ARAS, Önder TOSUN

Yapı elemanlarının yangına dayanım performanslarının Avrupa Birliği direktiflerine göre sınıflandırılması ve konunun Türkiye-Avrupa genelinde irdelenmesi

Füsun DEMİREL, SEDAT ALTINDAŞ