Bazalı Kanepe Strüktürünün İyileştirilmesinde Değer Mühendisliği

Bu çalışmada ikonik-kültürel bir mobilya olan bazalı kanepe/çekyat, özellikle genç alıcıların güncel tercihlerine uygun olarak değer mühendisliğine tabii tutulmuştur. Yalnızca maliyet düzenlemesi hedeflenmemiş tasarım ile değer katılmasına da dikkat edilmiştir. Tasarım aşamasında şikayetlere ve kullanıcıların ihtiyaç tespitlerine ağırlık verilmiştir. Hazırlık, uygulama ve değerlendirme aşamaları ile değer mühendisliği gerçekleştirilmiştir. Çekyatın nitelikleri veri toplama formuna aktarılarak online anket gerçekleştirilmiş, veriler toplanmış ve grafikler halinde sunulmuştur. Çekyatın fonksiyonları ve fonksiyon maliyetleri belirlenerek maliyet hesabı yapılmıştır, ardından çıkan sonuca göre maliyeti yüksek, faydası düşük fonksiyonlar tespit edilmiştir. QFD matrisi ile müşterilerin tercihleri belirtilmiş ve değer endeksinin alınması ile hazırlık aşaması tamamlanmıştır. Değerlendirme aşaması için mevcut fonksiyonlar dikkate alınarak iskelette ergonomik çözümlerin geliştirilmesi ve döşemedeki talep fazlası harcama faktörleri ele alınmıştır. Müşterilerin şikayetleri ve istekleri baz alınarak ürüne; çekmece, açılabilir mini sehpa ve demonte iskelet çözümü ile döşemenin ve iskeletin kullanıcı tarafından birleştirilmesine olanak sağlayan aparat önerisi sunulmuştur. Alternatif modele uygulama basamaklarından geçirilerek değer analizi uygulanmış ve elde edilen veriler ile örnek olarak seçilen bazalı kanepe karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak 44$ (günümüz kur karşılığı 370₺) tutarında maliyet azaltımına gidilmenin yanı sıra yeni özelliklerle donatılmış, piyasada mevcut olan bazasız ve yataksız demonte kanepelerden farklı olarak demonte olarak satılabilir bir çekyat önerilerek tercih edilebilirliği yüksek bir ürüne ulaşılmıştır. 

Value Engineering for Improving Structure of Sofa

This study presents a value engineering study for sofa bed, which is an iconic/cultural furniture in Turkey, particularly based on the current trends among young customers. The aim is not only cost regulation but also to create value through design. During the design phase, mainly, the complaints and needs of the users are taken into account. The value engineering was implemented through preparation, implementation and evaluation phases. Participants responded to the data collection form including the features of the sofa bed through online methods. The survey data were collected and presented as graphs. A cost calculation was performed by determining the functions of the sofa bed and the cost of these functions. Following the cost calculation, a cost-benefit analysis was performed and the features with high-cost and low-benefit were determined. Customers’ preferences were presented with a QFD matrix and the preparation phase was completed after obtaining value indexes. During the evaluation phase, various factors such as developing ergonomic solutions in the sofa frame by taking the existing functions into account and consuming more sofa upholstery than demand were examined. Based on the customers’ complaints and requests, some solutions were presented such as adding a drawer and an openable mini coffee table to the product, disassembled frame, and an apparatus that allow end-users to assemble the frame. The value engineering and the phases of the study was applied to the alternative model. The data obtained were compared with a sample sofa bed product available in the market. In conclusion, a new highly preferable product was achieved that provides a cost reduction of $44 (equal to 370 TL at the current exchange rate) per product, as well as includes new functions and a new design that allows disassembled sales, unlike the disassembled sofas without base and bed available in the market. Keywords: Value engineering, furniture design, product development, sofa-bed, backed sofa.

___

  • [1] İnal M., Toksarı M., “Mobilyacılık sektöründe karşılaşılan pazarlama sorunları ve bu sorunlara çözüm üretmeye yönelik bir araştırma”, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 2: 105-121, (2006).
  • [2] İhracat Genel Müdürlüğü Maden Metal ve Orman Ürünleri Dairesi, “Mobilya sektör raporu”, T.C. Ticaret Bakanlığı, (2021).
  • [3] Erdinler E. S., Koç K. H., “Mobilyada tüketici tercihleri ve tasarım beklentileri”. Selçuk Üniversitesi Teknik Online Dergisi, 0: 1136-1149. (2016).
  • [4] Er A., “Mobilya endüstrisinde tasarım yönetimi: büyük ve orta ölçekli Türk firmalarından örnekler”, I. Ulusal Mobilya Kongresi Bildiri Kitabı, Ankara, (1997).
  • [5] Kasap T. L., Ertuğrul Ü., “Tasarım alanlarında mobilya ile ilgili yazılan lisansüstü tezlerin değerlendirilmesi”, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Yayınları, (2018).
  • [6] Jones L. M., “Beginings of interior environments”, Pearson Education, New Jersey: Pearson, (2014).
  • [7] “Kanepe”, Türk Dil Kurumu Sözlükleri. Erişim adresi https://sozluk.gov.tr/?kelime=kanepe
  • [8] Çelikoğlu Ö., “Çekyatın öyküsü: Türkiye’de toplumsal değişime tanıklık eden bir mobilya”, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, (2011).
  • [9] İlter R. N., “Modern döşemecilik ve ev dekorasyonu”. Ağaçişleri Olgunlaşma Enstitüsü Yayını, Ankara. (1974).
  • [10] Yıldıztekin İ., “Hedef maliyetlemede ürün fiyatını belirleme”. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 23: 29-51, (2010).
  • [11] Cooper R., Slagmulder R., “Achieving full-cycle cost management,” Sloan Management Review, 46: 45-52, (2004).
  • [12] Yüksel N., Börklü H. R., Erden O., “Değer mühendisliği uygulaması: köfte yapma makinası tasarımı”, Gazi Mühendislik Bilimleri Dergisi (GMBD), 6: 95-104, (2020).
  • [13] Çiftçi S., “Sandalye üreten firmalar için değer analizi yöntemiyle yemek sandalyesi tasarımı”, İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, 6: 1289-1299, (2017).
  • [14] Erişim adresi https://tr.decorexpro.com/divany/razmery/
  • [15] Erişim adresi https://www.istikbal.com.tr/oturma-gruplari/kanepeler/gallery-kanepe
  • [16] Kurşunel F., Alkan A., Büyükşalvarcı A., “Maliyet Yönetiminde çağdaş bir yaklaşım: hedef maliyetleme”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 8: 57-74, (2014).
  • [17] Acar D., “Küresel rekabette maliyet yönetimi ve yaklaşımları: tekstil sektörü ile ilgili bir araştırma”, Asil Yayın Dağıtım, Ankara, (2005).
  • [18] Cooper R., “When Lean Enterprises Collide: Competing through Confrontation”, Business School Press, Harvard, (1995).
  • [19] Erişim adresi: https://www.gittigidiyor.com/yapi-market-tamirat/kanepe-makasi-tek-acilim-sol-ve-sag-takim-2-adet-1-cift_pdp_567541268
  • [20] Yaşar Z. Ş., “Yeni ürün geliştirme sürecinde maliyet yönetimi teknikleri”, Kitapana Basım Yayın Dağıtım, İzmir, (2016).
  • [21] Pahl G., Beitz W., Feldhusen G., Grote K.H., Börklü H.R., (Türkçeye Çeviren), “Mühendislik tasarımı: sistematik yaklaşım”, Hatiboğlu Yayınları, Ankara, (2010).
  • [22] Uzunoğlu E., “Müşteri odaklı pazarlama anlayışına göre değer yaratma: bir model olarak değer iletim sistemi”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 2 : 11-29, (2007).
  • [23] Erişim adresi https://online.hafele.com.tr/maxifix-pl-10192;jsessionid=E98BEDCCE852CF118698D109CD40C7CA
  • [24] Erişim adresi: https://www.eksan.com.tr/urun-etiketi/m02010100/
  • [25] Erişim adresi : http://www.mobilyamontajustasi.net/cekyat-makas-tamiri/
  • [26] Erişim adresi : https://veramaterial.com/mekanizmalar.html
Politeknik Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-0900
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: GAZİ ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yazdırma Açısının 3B Yazıcıda Üretilen PLA Numunenin Mekanik Özellikleri Üzerine Etkisinin Deneysel ve Sonlu Elemanlar Metodu ile İncelenmesi

Özkan ÖZ, Fatih Huzeyfe ÖZTÜRK

Kondenser Türü ve Soğutucu Akışkan Türünün İki Kademeli Buhar Sıkıştırmalı Bir Soğutma Sistemine Etkisinin Deneysel İncelemesi

Mutlu Tarık ÇAKIR, İsmail TUNÇİL

AgFeO2 Delafosit Malzemelerin Sentez Koşulları, Kristal Yapısı, Morfolojisi ve OER Aktivitesi Arasındaki İlişki

Doğan ÇİRMİ, Özkan GÖRMEZ, Barış SAÇLI, Uğur ÇAĞLAYAN, Muharrem KUNDURACI

Farklı Kimyasal Katkıların Mineral Katkılı Taze ve Sertleşmiş Harç Özelliklerine Etkisi

Emin ŞENGÜN

Bağlantısız Paralel Parti Üretimi Yapan Makine Çizelgeleme Probleminin Karışık-Tamsayılı Programlama ile Çözümü

Merve BAKIR, Aslı SEBATLI SAĞLAM, Fatih ÇAVDUR

Araç Koltuğu Sırt Desteğinin Biyomimetik Tabanlı Tasarımı ve Analizi

Ece Ceren ULAŞ, Hüdayim BAŞAK, Adnan AKKURT

Bazalı Kanepe Strüktürünün İyileştirilmesinde Değer Mühendisliği

Zeynep ESMER, Orhan ERDEN

K-En Az Anlamlı Bitlere Dayalı Kaotik Bir Harita Kullanan Renkli Görüntü Steganografisi

Hidayet ÇELİK, Nurettin DOĞAN

Özellikle nükleer reaktörler için yüksek sıcaklık uygulamalarına aday Ni bazlı alaşımların, Inconel-617 ve Incoloy-800HT, radyasyon zırhlama potansiyellerinin EpiXS ve Phy-X/PSD kodları ile değerlendirilmesi

Zeynep AYGUN, Murat AYGÜN

Kalman Filtresi ve Küresel En Yakın Komşu Yöntemi ile Çok Kişili Gerçek Zamanlı Poz Takibi

Ahmet Samet HALICI, Ayşe DEMİRHAN