Yerel Sürdürülebilir Kalkınma ve Kent Konseyleri: Kırşehir Kent Konseyi Örneği Üzerinden Uygulamalı Bir Çalışma

Sürdürülebilir kalkınmanın söz konusu ilke ve koşullarının yerel düzeyde uygulanabileceği en önemli yönetsel mekanizma ise kent konseyleridir. Kent Konseyleri, kentin kalkınma önceliklerinin ve sorunlarının tanımlandığı ve tartışıldığı demokratik platformlar olarak işlev görmektedir. Kent konseyleri, gerek çok çeşitli kesimleri bir araya getirmesi; gerekse şehrin sorunlarını çok yönlü olarak ele alıp çözüme ulaştıran dinamik yapısı ile önemli bir role sahiptir. Türkiye’de kent konseyleri yasal altyapıya, 5393 sayılı Belediye Kanunu ile kavuşmuştur. Kanunun 76. maddesinde kent konseylerinin, içinde sürdürülebilir kalkınmanın da olduğu bir takım ilkeleri hayata geçirmeye çalıştığından bahsedilmektedir. 2006 yılında çıkarılan Kent Konseyi Yönetmeliği’nde ise amaç başlığı altındaki 1. bölümünde; görevlerin düzenlendiği 6. maddesinin “b” ve “f” fıkralarında ve çalışma ilkelerinin düzenlendiği 7. maddenin “c” fıkrasında sürdürülebilir kalkınma kavramı, uyulması gereken bir ilke olarak gösterilmiş ve bu ilke doğrultusunda çalışmalar yapılması gerektiği belirtilmiştir. Bu çalışmada da öncelikle kalkınma, yerel kalkınma ve sürdürülebilir kalkınma kavramlarına ayrıntılı biçimde değinilip temel ilke ve bileşenleri vurgulanmıştır. Ardından kent konseylerinin ulusal ve uluslararası düzeyde temellerine göz atılmış ve sürdürülebilir kalkınma ilke ve bileşenlerinin kent konseyleri açısından ne anlam ifade ettiği gösterilmeye çalışılmıştır. Son olarak Kırşehir Kent Konseyi özelinde sürdürülebilir kalkınmanın hayata geçirilmesine yönelik ne tür girişimlerde bulunulduğu; şayet bu konuda halen bir takım eksiklikler veya uygulama hataları varsa bunların giderilmesi için neler yapılması gerektiği ortaya konmaya çalışılmıştır.

-

Question of sustainable development principles and conditions, the most important administrative mechanism can be implemented at the local level are the city council.City Councils, serves as  democratic platforms for defining and discussing the city's development priorities and problems. City councils has an important role both for bringing together a wide range of sectors and with their dynamic structure that treats  the problems of the city delivers the versatile and finds  solution for them. City councils in Turkey has reached the legal infrastructure with the 5393 Municipal Law. In the 76th Article of the Law, it is mentioned that  the city councils is also working to implement a number of principles including the .sustainable development. However, the municipal city councils set forth in the Law "formation, management principles, organs, functions and powers of the working procedures and principles" also released in 2006, "City Council Regulation" was organized. Under the purpose section of the regulation of the title 1 of; Article 6 of the regulation of the task "b" and "f" clause and in the organization of the working principles of Article 7 of the "c" sustainable development concept in paragraph shown as a principle to be observed and noted that studies should be done in line with this principle. In this study, at first the development and the local development and the basic principles and components in detail with reference to the concept of sustainable development will be emphasized. Then it will try to be shown at national and international levels of the basic city council and that sustainable development principles and components of what it means in terms of city councils. Lastly specifically of Kırsehir City Council made in what kind of initiatives to sustainable development; if there is still some application errors or omissions in this regard will attempt to demonstrate what needs to be done to eliminate them.
Paradoks Ekonomi Sosyoloji ve Politika Dergisi-Cover
  • ISSN: 1305-7979
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Sema AY
Sayıdaki Diğer Makaleler

Moda Tasarımı Ve Giyim Üretim Teknolojileri Programında Engelli Bireyler İçin Düzenlemeler

Öğr.gör.dr. Özge URAL, Öğr.gör. Nuray Demirel AKGÜL

Bursa İli’nde Faaliyet Gösteren 3,4 Ve 5 Yıldızlı Otellerin Mutfaklarında Çalışan Personelin Hijyen Kurallarını Uygulama Bilinçleri Üzerine Bir Araştırma

Öğr.gör.dr. Barış SÖNMEZ, Öğr.gör. Yasemin ÖZDEMİR, Öğr.gör. Melih SERENGİL

Kent Konseylerinin Siyasal İşlev ve Siyasal Kimlik Paradoksu

Doç.Dr. Ahmet MUTLU

Üniversite, Sanayi Ve Hizmet Sektöründe Sürdürülebilir İşbirliği Açısından Meslek Yüksekokulları Bünyesinde İstihdam Büro Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Örneği)

Prof.dr. Süleyman KARAÇOR, Yrd.doç.dr. M. Erhan SUMMAK, Öğr.gör. Adnan SÖYLEMEZ

Kent Konseylerinin Arasında İletişim ve İşbirliği: Türkiye Kent Konseyleri Birliği Örneği

Hasan SOYGÜZEL

“Yedek” Bile Olamamak: Sermayenin Yeni Yatırım Alanı Mesleki Yükseköğrenimde Sakatların Varoluş Sorunu

Deniz PARLAK

Bilgi Ekonomisinin Lokomotifi İnovasyonun Meslek Yüksekokullarındaki Rolü

Dr. Fahriye GÖZGÜ

Teknik Ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokullarında Okuyan Öğrencilerin Girişimcilik Özelliklerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Alan Araştırması; Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Teknik Ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulları Örneği

Yrd.doç.dr. M.canan CAN, Okt. Eynep Kazanci BAŞARAN

Meslek Yüksekokullarından Mezun Olan Öğrencilerin İstihdam Sorunları

Öğr.gör. Sevilay KONYA, Öğr.gör. Sadife GÜNGÖR

Kent Konseylerinin Katılımcılık Kapasitesinin Değerlendirilmesi: Ankara Örneğinden Bazı Çıkarımlar

Doç.Dr. Savaş Zafer ŞAHİN