Batın cerrahisinde fentanil / propofol ve midazolam + propofol / fentanil kombinasyonlarının karşılaştırılması

Özet Propofol'un pahalı ve intravenöz enjeksiyonunun ağrılı oluşu, hipotansiyona neden olması propofol anestezisinin dezavantajlarıdır. Midazolam kullanılan hastalarda ise derlenme doza bağımlı olarak yavaştır. Ancak bu sakınca küçük dozlarda ilaç kullanımıyla giderilebilir. Bu çalışmanın amacı, anestezi indüksiyonunda midazolam ve propofolu birlikte kullanarak, genel anestezide maliyeti düşürmek ve kardiyovasküler stabiliteyi sağlamaktır. Yaşlan 23-64 arası olan ve büyük abdominal cerrahi için hazırlanan ASA I ve II risk gruplarında 18 hasta fentanil / propofol ve fentanil / propofol + midazolam kombinasyonlarıyla anestezilerin etkileri karşılaştırılmıştır. Araştırmada, hemodinamik parametreler (nabız , sistemik arteriyel ve santral venöz basınç ) takibedilmiştir. Tüm hastalarda 5 mg diazem ile yapılan oral premedikasyondan sonra , I.grupta (n:9) indüksiyonda 7 mg / kg. fentanil ve kirpik refleksi kaybolana kadar titre edilerek propofol verilmiş ve bunu gereksinime göre ayarlanan fentanil ve propofol infüzyonları takibetmiştir. Il.gruptaki hastalara indüksiyonda 0,05 mg/ kg midazolam ve aynı şekilde fentanil ve propofol verilerek, anesteziye, dozları ihtiyaca göre ayarlanan fentanil ve propofol infüzyonları ile devam edilmiştir. Gruplar arasında anestezi / ameliyat süreleri ve kan kaybı yönünden fark olmamasına karşın (p>0,05), midazolam grubunda hemodinamiğin daha stabil kaldığı ve daha düşük propofol dozlarına gereksinim olduğu saptanmıştır.

A comparison of fentanyl - propofol anaesthesia with fentanyl propofol - midazolam combination in patients undergoing abdominal surgery

There are a variety of problems with propofol: there is pain, there is a decrease in blood pressure , it is expensive. With midazolam, it is true that there is a slower recovery rate, but this is dose-related and if you give just a small dose it has no effect on recovery. The aim of this study is to obtain a substantial reduction in cost and increase in cardiovascular stability in general anaesthesia by using a combination of midazolam and propofol for the co-induction of anaesthesia. We compared the effects of fentanyl-propofol with a combination of midazolam-fentanil-propofol anaesthesia in a controlled, randomised study of 18 ASA I-II patients aged 23-64 years undergoing major abdominal surgery. Study parameters were haemodynamics [heart rate (HR), arterial (ABP) and central venous (CVP) pressures]. After premedication with diazepam 5 mg, anaesthesia was induced in group I with fentanyl 7 mg/kg and propofol titrated by eye-lid reflexe; followed by fentanyl and propofol infusions .The rate of infusions adjusted according to demand. In group II 0,05 mg/kg midazolam bolus (intravenous) and fentanyl and propofol in the same manner. At the end of surgery the total amount of used propofol were noted. The duration of surgery and blood loss were similar in both groups (p>0,05). More haemodynamic stability was noted and smaller doses of propofol were necessary in the midazolam group.

___