İŞYERİNDE Z KUŞAĞINI ANLAMAK VE YÖNETMEK

Z Kuşağı, işyerinde çok önemli bir kuşak değişimini temsil etmektedir. Bu kuşak, iş yaşamına yeni girmekle birlikte gelecek on-yirmi yıl içinde çalışanların büyük çoğunluğunu oluşturacaktır. Kendinden önceki kuşaklara kıyasla farklı tutum ve davranışlara sahip olan Z Kuşağı çalışanlarını yönetmek öncelikle bu kuşağın beklentilerini anlamaya çalışmakla mümkündür. Ancak sadece farkında olmak değil aynı zamanda işyerlerinde bu farklılıkların ya da yaratacağı çatışmaların nasıl yönetileceği de önemlidir. Bu makalede, iş yaşamındaki en genç kuşağın çalışma ile ilgili özelliklerini tanımlayan bağlamsal bir bakış sunmaya ve Z Kuşağı yöneticileri için bazı öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışma hayatında bulunan Z Kuşağının yöneticileri ile yapılan derinlemesine görüşmelere dayalı nitel bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, farklı sektörlerde faaliyet gösteren, çalışan sayısı yüz ve üzeri olan firmalarda, insan kaynakları yöneticisi, personel müdürü ya da benzer üst düzey yönetici olarak çalışan 20 yönetici ile birebir derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Araştırmada, Z Kuşağının iş ile ilgili öne çıkan özellikleri nedeniyle yönetim tarzı, motivasyon, takım çalışması ve sosyal etkileşimler konusunda önemli farklılıklar gösterdiği bulgulanmıştır.

UNDERSTANDING AND MANAGING GENERATION Z AT WORK

Generation Z represents a very important generational shift in the workplace. This generation, which has just entered the working life, will constitute the majority of the workers in the next ten to twenty years. Managing the employees of Generation Z, who have different attitudes and behaviors compared to the previous generations, is possible by first trying to understand the expectations of this generation. However, it is important not only to be aware of the expectations of this generation, but also how to manage these differences or the conflicts they will create in the workplace. This article has tried to improve a contextual view that defines the work-related characteristics of the youngest generation in working life and to offer some suggestions for Generation Z managers. For this purpose, a qualitative research was conducted based on in-depth interviews with the managers of Generation Z who are in working life. In the research, one-to-one in-depth interviews were conducted with 20 managers working as human resources managers, personnel managers or similar senior managers in companies with 100 or more employees operating in different sectors. In the study, it was found that Generation Z showed significant differences in management style, motivation, teamwork and social interactions due to their prominent work-related characteristics.

___

  • Çetin, C. ve Karalar, S. (2016). X, Y ve Z Kuşağı Öğrencilerin Çok Yönlü ve Sınırsız Kariyer Algıları Üzerine Bir Araştırma. Yönetim Bilimleri Dergisi, 14(28), 177-197.
  • Dittmann, M. (2005). Generational differences at work. Monitor on Psychology, 36(6), 54-55.
  • Durmaz, Ş. ve Okumuş, B. (2021). İş Hayatında Kuşaklar Arası Farklılıklar ve Z Kuşağı. Pearson Journal Of Socıal Scıences & Humanıtıes. 6(16).47-68
  • Düzgün, A. (2020). Y ve Z Kuşaklarının İş Hayatından Beklentilerinin Karşılaştırılması. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 13(1), 218-241.
  • Gabrielova, K. ve Buchko, A. A. (2021). Here comes Generation Z: Millennials as managers. Business Horizons, 64(4), 488-499.
  • Karaçetin, M. ve Akbaş, L. (2019). Yönetimin Yeni Yüzü: Z kuşağı Yönetim Tarzı Üzerine Bir Araştırma. Avrasya Uluslar Arası Araştırma Dergisi, 7, 329-255.
  • Keleş, N. H. (2011). Y Kuşağı Çalışanlarının Motivasyon Profillerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 3(2), 129-139.
  • Kelgökmen, İ. D. ve Yalçın, B. (2017). Y Jenerasyonun Farklılaşan İş Değerleri ve Liderlik Algılamaları. Yaşar Üniversitesi Dergisi, 12(46), 136-160.
  • Kian, T. S. (2012). Generation X and Y and Their Work Motivation. Proceedings International Conference of Technology Management. Business and Entrepreneurship, 396-408.
  • Lub, X. D., Bijvank, M. N., Bal, P. M., ve Blomme, R. (2012). Different or Alike? Exploring the psychological contract and commitment of different generations of hospitality workers. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 24(4), 553-573. doi:doi: 10.1108/09596111211226824.
  • Lyons, S. (2003). An Exploration of Generational Values in Life and at Work. PhD. Thesis. Carleton University. Ottawa
  • Yuin, S. S., Sumilan, J., ve Lendai, F. (2019). Exploring Managers’ Perception Towards Generation Y Employees: A Case Study in an IT Company in Selangor. Journal of Cognitive Sciences and Human Development, 5(2), 23-40.
Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-2922
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Pamukkale Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

İŞ ARKADAŞLIĞI İLE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: BİR ÖRTÜK PROFİL ANALİZİ

Ömer Lütfi ANTALYALI, Nisa EKŞİLİ, Özlem ÇETİNKAYA BOZKURT

VERGİ UYUMUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN DEMATEL YÖNTEMİ İLE ANALİZİ: KÜTAHYA İLİ ÖRNEĞİ

Hacer HOCAOĞLU, Gözde KOCA, Sema BEHDİOĞLU, Musa DEMİRHAN

KAPSAYICI LİDERLİĞİN İŞE GÖMÜLMÜŞLÜK ÜZERİNE ETKİSİNDE LİDER ÜYE ETKİLEŞİMİNİN ARACI ROLÜ

Pınar ERKAL

İŞ GÜVENCESİZLİĞİNİN PRESENTEEISM ( İŞ YERİNDE GÖRÜNÜRDE VAR OLMA) DAVRANIŞINA ETKİSİNDE İŞ YAŞAM DENGESİNİN ARACI ROLÜ

Seda MUMLU KARANFİL, Altan DOĞAN

BODRUM KRUVAZİYER LİMANI’NIN ANA LİMAN OLMA POTANSİYELİNİN DEĞERLENDİRMESİ

Şeyma BAYAZIT

İŞ YERİ NEZAKETSİZLİĞİ VE SANAL KAYTARMA ARASINDAKİ İLİŞKİDE ÖRGÜTSEL SİNİZMİN ARACILIK ROLÜ

Fidan ALHAS, Şeyda Nur SEÇKİN

AKADEMİK PERSONELİN BİLGİ YAYILIMINI ÖLÇMEYE YÖNELİK BİR ANALOJİ ÖNERİSİ

Burhan ASLAN, Ummuhan GÖKOVALI

JOHANN SEBASTIAN BACH’IN “BWV 1017 DO MİNÖR KEMAN-HARPSICHORD SONATI’’NIN İNCELENMESİ ve YORUMLANMASI

Ebru ŞAHİN

BİR E-TİCARET SİTESİNİ TAVSİYE ETME VE SİTEDEN TEKRAR SATIN ALMA NİYETİ İLE SİTEYE DUYULAN GÜVEN ARASINDAKİ İLİŞKİ VE DUYULAN GÜVENİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Mustafa ŞEHİRLİ

COVID-19 ÖNCESİ VE DÖNEMİNDE SEÇİLMİŞ MAKROEKONOMİK DEĞİŞKENLER ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Aykan COŞKUN, Nevzat AYPEK