Dairesel Testerelerle Kesme İşleminde Testere Devir Sayısının ve Gürültü Seviyesi Değişimlerinin İncelenmesi

Doğaltaş işleme teknolojisinde kayaçları kesmek için en çok elmas soketli dairesel testereler kullanılmaktadır. Bu testerelerle kesim sırasında kayaca bağlı olarak önceden ayarlanmış çevresel hızda ve oluşan gürültü seviyesinde değişim görülmektedir. Çalışmada, kayaç kesme deneyleri sırasında testerenin boştaki ve yükteki durumuna göre gürültü seviyesi ölçümleri ve testerenin devir ölçümleri yapılmıştır. Buna göre görece gözenekliği düşük, dayanımı, sertliği ve özgül enerji değerleri yüksek kayaçlarda testerenin tam yükteki devir sayısı boştaki devir sayısına oranla yaklaşık % 1 oranında azalma göstermiştir. En yüksek azalma değeri kireçtaşlarında (bejler) ölçülürken traverten, limra ve andezitte daha düşük devir azalma değerleri ölçülmüştür. Gürültü seviyesindeki artış oranları ise yaklaşık % 6.46'ya kadar en yüksek andezit ve bazalt kayacında meydana gelmiştir.

Investigation into Variations of Saw Rotation and Noise Level in Cutting by Circular Saw

In natural stone technology, to cut rocks circular diamond saws are widely being used. With these saws some variations are seen on pre-set peripheral speed and occurring noise level according to the rock type during cutting. In this study, in rock cutting experiment by circular saw, spindle speed and noise level measurements were made both when cutting and standing idle. About 1% decrease was showed saw spindle speed when cutting according to idle at rocks having low porosity, high strength, hardness and specific energy value. While the highest decrease value was measured at limestone, a lower speed reduction values was determined in travertine, lymra and andesite. The highest noise level increases approximately 6.46% was occurred in andesite and basalt.

___

  • Büyüksağiş, İ.S., “Dairesel Testereli Blok Kesme Makinalarında Mermerlerin Kesilebilirlik Analizleri”, Doktora Tezi, Osmangazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir, 1998.
  • Ersoy, A., Atıcı, Ü., “Performance characteristics of circular diamond saws in cutting different types of rocks”, Diamond and Related Materials, 2004, v.13, p.22–37.
  • Ataş, A., Şahin, E., Belgin, E., Aktürk, N., “Endüstriyel Gürültünün İşitme Eşikleri Üzerindeki Etkileri”, 5. Ergonomi Kongresi, İstanbul, s: 261-269, 1995.
  • Aybek, A., Arslan, S., “Bazı Tarıma Dayalı Sanayi Kuruluşlarında Gürültü Düzeyleri”. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 8(2), S.121-127, 2005.
  • Ekerbiçer, H.Ç., Saltık, A., “Endüstriyel Gürültünün İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri ve Korunma Yöntemleri”, TAF Prev Med Bull; 2008, 7(3) p.261-264.
  • Şengün, N., Altindağ, R., Demirdağ, S., Koççaz, C.E., “Mermer İşleme Fabrikalarında Oluşan Gürültü Kirliliğinin İşçi Sağlığı ve İlgili Mevzuat Açısından Değerlendirilmesi”, İ.T.Ü. 12. Endüstriyel Kirlenme Kontrolü Sempozyumu, 2010.
  • Şengün, N., “Kayaçların kırılma tokluğu ve gevrekliğinin dairesel testereler ile kesme verimi üzerine etkileri”. Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta, 2009.
  • ISRM, “The complete ISRM suggested methods for rock characterization, testing and monitoring: 1974-2006”, (Ulusay, R., Hudson, J.A., Editors), Kozan Ofset, s.628, Ankara. 2007.
  • TS 699, “Tabi Yapı Taşları Muayene Deney Metotları”, TSE, Ankara, 2009.