Komplike hemanjiyom vakalarımız ve propranolol tedavisi

GİRİŞ ve AMAÇ: Hemanjiomlar; vasküler endotel hücrelerinin çoğalması sonucu oluşan, çocukluk çağının en sık görülen benign tümörleridir ve genellikle tedavi gerektirmezler. Çoğunlukla hızlı büyüme durumu, estetik kaygı, hava yolu obstrüksiyonu ve tekrarlayan ciddi kanamalar en önemli tedavi endikasyonları arasındadır. Hemanjiomların medikal tedavisinde uzun yıllar, interferon alfa, vinkristin, siklofosfamid ve steroidler kullanılmıştır. Son yıllarda nonselektif bir beta-bloker ajan olan propranolol komplike hemanjiom tedavisinde başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Etkisini vasküler hücrelerin apoptozisini arttırarak yaptığı düşünülmektedir. Daha az yan etkiye sahip olan bu ilacın hemanjiom tedavisinde popülerliği hergün artmaktadır. Biz de hastanemizde tanı alan komplike hemanjiomlu hastalara verdiğimiz propranolol tedavisi sonuçlarını değerlendirdik.YÖNTEM ve GEREÇLER: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ile Çocuk Cerrahisi polikliniklerine Ocak 2012 - Ağustos 2014 tarihleri arasında başvuran yaşları 13 ay ile 16 yaş arasında (ortalama 6.6 yaş) değişen 3 kız, 5 erkek, toplam 8 komplike hemanjiyom hastasının verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların tamamına 0.5 mg/kg/gün oral propranolol tedavisi başlandı. Tedavi öncesinde yapılan kardiyak ekografileri normaldi. Hastalar 72 saat boyunca hastanede gözlem altında tutularak vital bulgular, kan basıncı ve kan şekeri takibine göre doz 2 mg/kg/gün'e çıkıldı. Tedaviye 6 ay boyunca devam edildi ve 6. ay sonunda oral propranolol kesildi. Hastaların 7'sinde totale yakın remisyon izlendi.BULGULAR: Hastanemiz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ile Çocuk Cerrahisi kliniklerine başvuran ve hemanjiom tanısı konulan 8 hastanın 7’sinde propronalol tedavisi ile mevcut hemanjiomlarında büyük oranda gerileme olduğunu saptadık.TARTIŞMA ve SONUÇ: Propronalol tedavisinin cerrahi seçenekler ve başta kortikosteroid olmak üzere yan etkisi sık görülen diğer medikal tedavi seçenekleri öncesinde ilk tercih olarak başlanabileceğini vurgulamak istedik.

Our complicated hemangiomas cases and propranolol therapy

INTRODUCTION: Hemangiomas develop from proliferation of vascular endothelial cells and are most common benign tumors in childhood that usually don’t require any treatment. Most common treatment indications are usually rapid growth, esthetic problems, airway obstructions and reccurent massive bleeding. Interferon alpha, vincritsine, cyclophosphamide and corticosteroids are being used for treatment for years. In recent studies non-selective beta blockers (propranolol) are reported to be a good alternative in treatment. We want to report the results of propranolol treatment in children admitted to our hospital that have complicated hemangiomas.METHODS: We compared the results of 3 girls and 5 boys, total of 8 patients, aged 13 months to 16 years that admited to Pediatrics and Pediatric Surgery departments and diagnosed with complicated hemangiomas between dates January 2012 and August 2014 retrospectively. We started patients on 0.5 mg/kg/day oral propranolol treatment. All patients echocardiographies were seen before starting treatment and all were normal. Patients were admited to hospital for 72 hours and monitorized for vital parameters, blood pressure and blood glucose levels and propranolol dosage was increased to 2 mg/kg/day. Propranolol treatment continued for 6 months and 7 of 8 patients had near complete remision at the end of the treatment.RESULTS: We found that there was near complete remision in 7 patients diagnosed with hemangiomas after propranolol treatment.DISCUSSION AND CONCLUSION: We wanted to state that propranolol treatment can be a good alternative first choice treatment in hemangiomas instead of surgery and other medical treatments that have severe side effects like corticosteroids.
Pamukkale Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-9833
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Prof.Dr.Eylem Değirmenci
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kompresif nöropatiye neden olan palmar dev lipom

Adem ÖZKAN, Mustafa ÖKSÜZ, Adem TOPKARA

İdiyopatik infertilite tanılı Türk erkeklerinde HSFY geni mutasyonlarının araştırılması

C. Nur SEMERCİ, Erkan ALATAŞ, FATMA SILAN, N.Lale TUFAN ŞATIROĞLU, YAVUZ DODURGA, Hakan SATIROĞLU

Geçirilmiş miyokarditte antikonjestif tedavi ne zaman kesilmelidir?

Fikri DEMİR, Meki BİLİCİ, Alper AKIN, Ünal ULUCA, Murat Muhtar YILMAZER, Duran KARABEL

Komplike hemanjiyom vakalarımız ve propranolol tedavisi

Yasin TUĞRUL KARAKUŞ, Bircan SAVRAN, Saime Ergen DİBEKLİOĞLU, Ünal ADIGÜZEL, Turgay ÖZTÜRK, Harun KAÇAR

Denizli ili Honaz ilçesinde yaşayan mavi yakalı kadınlar ile ev kadınlarının ruhsal durumlarının değerlendirilmesi

Eylül ŞAHİN, Mesut ŞENYURT, Buse BABAOĞLU, SÜLEYMAN UTKU UZUN, Deniz NALBANTOĞLU, Mehmet ZENCİR

Nikotin bağımlılığını belirlemede Fagerström Nikotin Bağımlılık Testinin (FBNT) değerlendirilmesi ve nikotin bağımlılığı için yeni bir test oluşturulması

Ali İhsan BOZKURT, NURGÜL BOZKURT

Parotis Bezinde Bazal Hücreli Adenokarsinom

FERDA BİR, Aygün YÖRÜKOĞLU, Funda TÜMKAYA

Total laparoskopik histerektomi: tek merkezin 20 aylık deneyimi

Aşkın DOĞAN, İbrahim Egemen ERTAŞ, Ulaş SOLMAZ, Emre MAT, İsa Aykut ÖZDEMİR, Kemal GÜNGÖRDÜK, Muzaffer SANCI

Plastron apandisiti taklit eden nadir bir akut karın nedeni: Çekum non-hodgkin lenfoması

BORA BARUT, VOLKAN İNCE, VEYSEL ERSAN, Cemalettin KOÇ, FATİH ÖZDEMİR

Tubal patoloji için risk faktörü olmayan infertil kadınların değerlendirilmesinde histerosalpingografinin rolü

Mehmet İrfan KÜLLAHÇIOĞLU, Ali ÖZLER, Mehmet Nafi SAKAR, Deniz BALSAK, Talip GÜL