Denizli ili Honaz ilçesinde yaşayan mavi yakalı kadınlar ile ev kadınlarının ruhsal durumlarının değerlendirilmesi

GİRİŞ ve AMAÇ: AMAÇ: Bu çalışma Denizli ili Honaz ilçesinde yaşayan mavi yakalı kadınlarla ev kadınlarının ruhsal durumlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.YÖNTEM ve GEREÇLER: YÖNTEMLER: Kesitsel tipteki bu araştırmada, 20-59 yaş arası, Honaz ilçesindeki bir tekstil fabrikasında çalışan 110 kadın ile 110 ev kadını ruh sağlığı açısından karşılaştırılmıştır. Veriler Aralık 2012 tarihinde yüz yüze görüşme metoduyla toplanmıştır. Anketin ilk bölümü sosyodemografik ve kültürel bilgiler, aile ve haneye ait bilgiler, çalışma yaşamı ve yaşam biçimini sorgulayan soruları içerirken, anketin ikinci bölümünü Goldberg tarafından geliştirilen 12 soruluk Genel Sağlık Anketi (GSA) oluşturmaktadır. GSA’dan 2 ve üzeri puanlama ruhsal bozukluk belirtisi olarak kabul edilmiştir. Ruh sağlığını etkileyen faktörlerin incelenmesinde ki-kare ve çoklu logistik regresyon analizi kullanılmıştır. BULGULAR: Çalışmaya 110 çalışan kadın ve 110 ev kadını olmak üzere toplam 220 kadın katılmış olup, çalışan kadınların %68,2’si, ev kadınlarının ise %92,7’si 30 yaş ve üzerindedir. GSA’ya göre ruhsal bozukluk sıklığı çalışan kadınlarda %43,6 iken ev kadınlarında %50,0 olup istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Çoklu analiz sonucunda eğitim durumunun düşük olması, ileri yaş, bekâr olma, evde engelli kişi varlığı bağımsız risk faktörleri olarak saptanmıştır. TARTIŞMA ve SONUÇ: SONUÇ: Bu çalışma mavi yakalı kadınlarla ev kadınları arasında belirgin ruhsal bozukluk açısından fark olmadığını ortaya koymuştur. Ruhsal bozukluk her iki grupta da yaygın sağlık sorunudur.

Evaluation of mental status of the blue-collar women and housewives in Honaz district,Denizli

INTRODUCTION: OBJECTIVE: This study has been performed to evaluate the mental status of the blue-collar women and housewives in Honaz district, Denizli.METHODS: This cross-sectional study was conducted among 110 women working in a textile factory and 110 housewives aged 20-59 in Honaz district, to compare in terms of mental health. Data were collected through face to face interview method in December 2012. The first part of the questionnaire contains socio-demographic and cultural data, information about family and household, work life and lifestyle, the second part was 12-item General Health Questionnaire (GHQ) which was developed by Goldberg. GHQ scoring 2 and above is considered mental health distress. Chi-square and multiple logistic regression analysis were used to evaluate the contributing factors of mental health.RESULTS: A total of 220 women including 110 female worker and 110 housewive participated to the study, 68.2% of female worker and 92.7% of housewives were 30 years and above. According to GHQ scoring, mental health distress prevelance of women workers and housewives was 43.6% and 50.0%, respectively and there was no significant difference. Low educational level, older age, being single and presence of people with disabilities at home were found to be independent risk factors.DISCUSSION AND CONCLUSION: CONCLUSION: This study revealed that there is no significant difference in terms of mental health distress among blue-collar women and housewives. Mental disorders are common health problems in both groups.
Pamukkale Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-9833
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Prof.Dr.Eylem Değirmenci
Sayıdaki Diğer Makaleler

Spinal müsküler atrofili pediatrik hastada anestezik yaklaşım

Ahmet KÜÇÜK, Hasan Hüsnü YÜCE, Harun AYDOĞAN, NURAY ALTAY, MAHMUT ALP KARAHAN

Nikotin bağımlılığını belirlemede Fagerström Nikotin Bağımlılık Testinin (FBNT) değerlendirilmesi ve nikotin bağımlılığı için yeni bir test oluşturulması

Ali İhsan BOZKURT, NURGÜL BOZKURT

İmmünsüpresif tedavi alan aplastik anemili bir hastada salmonella bakteremisi

Gülşen İSKENDER, Sabahat ÇEKEN, Itır Şirinoğlu DEMİRİZ, MUSTAFA ERTEK, FEVZİ ALTUNTAŞ

İdiyopatik infertilite tanılı Türk erkeklerinde HSFY geni mutasyonlarının araştırılması

C. Nur SEMERCİ, Erkan ALATAŞ, FATMA SILAN, N.Lale TUFAN ŞATIROĞLU, YAVUZ DODURGA, Hakan SATIROĞLU

Tubal patoloji için risk faktörü olmayan infertil kadınların değerlendirilmesinde histerosalpingografinin rolü

Mehmet İrfan KÜLLAHÇIOĞLU, Ali ÖZLER, Mehmet Nafi SAKAR, Deniz BALSAK, Talip GÜL

Plastron apandisiti taklit eden nadir bir akut karın nedeni: Çekum non-hodgkin lenfoması

BORA BARUT, VOLKAN İNCE, VEYSEL ERSAN, Cemalettin KOÇ, FATİH ÖZDEMİR

Çocuklarda hipotermi ve Hodgkin lenfoma

YAVUZ KÖKSAL, Ümran ÇALIŞKAN, Doğan KÖSE

Ameliyathanede hasta güvenliği: Sistematik derleme

FİLİZ KABU HERGÜL, TÜRKAN ÖZBAYIR, FADİME GÖK

Dördüncü parmak median-ulnar duyusal sinir latans fark testinin Karpal Tünel Sendromu derecelendirmesindeki değeri

ÇETİN KÜRŞAD AKPINAR, Hakan DOĞRU, Necdet BOLAT, Kemal BALCI

Komplike hemanjiyom vakalarımız ve propranolol tedavisi

Yasin TUĞRUL KARAKUŞ, Bircan SAVRAN, Saime Ergen DİBEKLİOĞLU, Ünal ADIGÜZEL, Turgay ÖZTÜRK, Harun KAÇAR