Ticari Kaygılar ve Halk Sağlığı Kıskacında Sakkarinin Memalik-i Osmaniye’ye İdhali

Osmanlı Devleti halk sağlığı için bir tehdit olarak gördüğü, yeterince denen- meden piyasaya sürülüp tedavi amaçlı kullanılan kimyasal ve madensel ilaçlarla çok erken dönemlerde mücadele etmeye başlamıştır. XIX. yüzyıldan itibaren ise imza- lanan ticari antlaşmalar, diğer tüm ürünlerle beraber kimyasal maddelerin ülkeye serbestçe girmesine olanak sağladığından Osmanlı Devleti yeni tedbirlere başvurmak durumunda kalmıştır. Bu çalışmanın amacı, Osmanlı Devleti’nin halk sağlığını koru- mak için kimyasal ve madensel drogların bilinçsiz kullanımına karşı aldığı tedbirleri, 1879 yılında Fahlberg tarafından keşfedilen ve yapay bir tatlandırıcı olan sakkarin özelinde ele almaktır.

___

  • Arnold, D. L., D. Krewski, I. C. Munro: “Saccharin: A Toxicological and Historical Pers- pective”, Toxicology, 27 (1983), s. 179-256.
  • Arslan, Miray, Sevgi Şar, Bilge Sözen-Şahne: “The First Military and Non-Official Phar- macopoeias of the Ottoman Empire”, Tarih, Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi, 6/2 (2017), s. 82-91.