DUYGUSAL İHMAL, İSTİSMAR VE ÇOCUK HEKİMİNİN ROLÜ / EMOTIONAL ABUSE, NEGLECT AND THE ROLE OF PEDIATRICIAN

Duygusal ihmal ve istismar çocukluk çağında birçok farklı tavır ve davranışı içeren, ciddi ve sık görülen bir çocukluk çağı istismarıdır. Çocuk istismarı ve ihmalinin çocuk üzerinde yarattığı fiziksel etkiler geçici olabilir, ancak gerek cinsel, fiziksel istismar ve ihmale eşlik eden, gerekse tek başına olan duygusal istismarın psikolojik ve davranışsal etkileri yaşam boyu sürebilir. Duygusal ihmal ve istismarın çoğunlukla tek başına değil de diğer istismarlarla (özellikle fiziksel istismarla) birlikte olması ve önceliğin diğer istismar türlerine verilmesi, duygusal istismarın hem tanımlanmasının hem de tanınmasının önüne geçmektedir. Her sağlam çocuk ya da hasta viziti, bakım veren ve çocuk arasındaki ilişkiyi gözlemlemek ve ebeveynlik tekniklerini güçlü ve zayıf yönleriyle değerlendirmek için bir fırsattır. Sağlık çalışanı duygusal istismar için belirleyici olacak bu davranışlara dikkat etmelidir. Özellikle erken çocukluk döneminde çocuk doktorları durumun saptanması ve müdahalenin yapılmasını sağlayabilecek en önemli kişilerdir. Şüpheli durumlarda çocuğun korunması için gerekli bildirimler vakit kaybetmeden yapılmalı, duygusal ihmal ve istismarın sıklıkla diğer ihmal ve istismar türlerine eşlik ettiği unutulmamalıdır. Çocuk koruma ekibiyle bütüncül bir yaklaşımla çalışılmalıdır.

EMOTIONAL ABUSE, NEGLECT AND THE ROLE OF PEDIATRICIAN

Emotional neglect and abuse is a serious and common childhood abuse, including many different attitudes and behavior in childhood. Child abuse and neglect may be temporary physical effects it has on children, however both emotional abuse alone or with physical, sexual abuse and neglect accompanied, might have psychological and behavioral effects during all life periods. Commonly definition of emotional neglect and abuse with other child abuse (especially physical abuse) together, result to give priority to other forms of abuse, as well as to prevent the identification and recognition of emotional abuse alone. Each well-child or patient visits is an opportunity to observe the relationship between child and caregivers and also to assess the strengths and weaknesses of parenting techniques. Health workers will be decisive and should be aware about this behavior related with emotional abuse. Especially in early childhood pediatricians are the most important people for determination and intervention of this situation. Suspected cases should be notified for potential child protection without a delay, accompanying of emotional abuse and neglect with other types of neglect and abuse should be kept in mind. Child protection team must work with a holistic approach. 
Osmangazi Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1305-4953
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Hemodiyaliz Yapılan Kronik Böbrek Hastalarında Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının Değerlendirilmesi

Ayse Özkaraman, Güler Alparslan, Burcu Babadağ, Serap Gökçe, Handan Gölgeli, Özlem Derin, Muzaffer Bilgin

DUYGUSAL İHMAL, İSTİSMAR VE ÇOCUK HEKİMİNİN ROLÜ / EMOTIONAL ABUSE, NEGLECT AND THE ROLE OF PEDIATRICIAN

Meltem Dinleyici, Figen Dağlı

HOW TO RESECT A MEDIASTINAL PARATHYROID ADENOMA

Bartu Badak, Nejdet Fatih YAŞAR

İKİ CM’DEN KÜÇÜK PROKSİMAL ÜRETER TAŞLARININ FLEKSİBLE ÜRETERORENOSKOPİ İLE TEDAVİSİ

Burak Elmaağaç, Barbaros Başeskioğlu, Aydın Yenilmez, Ali Ülgen

İKİ UÇLU DUYGUDURUM BOZUKLUĞU TANILI HASTALARIN DEPRESYON, EŞİKALTI DEPRESYON VE İYİLİK DÖNEMLERİNİN NÖROPSİKOLOJİK AÇIDAN KARŞILAŞTIRILMASI / A NEUROPSYCHOLOGICAL COMPARISON OF PATIENTS DIAGNOSED AS BIPOLAR DISORDER IN DEPRESSION, SUBTHESHOLD DEPRESSION

Yasemin Temur, Gülcan Güleç, Özlem Akarsu, Çınar Yenilmez

PET/CT GÖRÜNTÜLEMEDE ARTMIŞ FDG TUTULUMU GÖSTEREN NADIR PANKOAST TÜMÖRÜ NEDENLERINDEN SCHWANNOMA AND PARAGANGLIOMA

İnci Biner, Ebru Tatcı, Ozlem Ozmen, İlke Bursalı

ÇOCUK VE ADOLESANLARDA HASHİMOTO TİROİDİTİ / HASHIMOTO THYROIDITIS IN CHILDREN AND ADOLESCENTS

Çiğdem Binay, Enver Şimşek

EMPATİ: TANIMI VE ÖNEMİ / EMPATHY: DEFINITION AND ITS IMPORTANCE

Elif Ersoy, Ferdi Köşger

KUTANÖZ ÜLSERLER İLE SEYREDEN AKUT METOTREKSAT TOKSİSİTESİ / ACUTE METHOTREXATE TOXICITY PRESENTING WITH CUTANEOUS ULCERATIONS

Bahadır Yıldız, Hilal Erdoğan, Işıl Bulur, Abdurrahman Aslan, Zeynep Saraçoğlu

MULTİPLE MYELOMA, FEBRİL NÖTROPENİK HASTALARDA ASPERGİLLUS GALAKTOMANNAN TESTİ YALANCI POZİTİFLİĞİNE NEDEN OLABİLİR Mİ? /DOES MULTIPLE MYELOMA CAUSE FALSE POSITIVE RESULTS OF THE ASPERGILLUS GALACTOMANNAN ASSAY IN FEBRILE NEUTROPENIC PATIENTS?

Müge Aslan, Yasemin Öz, Filiz Akşit, Meltem Akay, Ferhat Aslan