21. Yüzyılda Yeni Bir Küresel Liderlik Paradigması

Küreselleşmenin hızı ve boyutları arttıkça, liderlik süreçlerinde yerel ve küresel süreçlerin uyumlu bir şekilde değerlendirilmesi daha önemli hale gelmiştir. Küresel bir bakış açısına sahip olmak sürdürülebilirliğin anahtarı olarak görülmektedir. Türkiye'de bugüne kadar yer almış liderlerle ilgili birçok çalışma bulunmaktadır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti tarihinde liderlik modeli açısından liderlik süreci halen devam eden Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliği üzerine yapılan araştırmalarda özellikle küresel liderlik nitelikleri bağlamında yeni araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle yarı yapılandırılmış görüşme soruları ile %29'u doktora ve üzeri eğitim almış farklı disiplinlere sahip uzmanlardan oluşan toplam 34 görüşmeciye ulaşılmıştır. Araştırmanın sonuçları, Erdoğan'ın temelde küresel liderlik ekseninde proaktif bir dış politika izlediğini ve Türkiye'de emperyalizme ve batılılaşmaya karşı bağımsız bir politika geliştirdiğini ortaya koymaktadır. Görüşmeciler genel olarak Erdoğan'ın dünya barışına hizmet eden bir yaklaşım benimsediğini belirtmişlerdir. Ayrıca keşfedilen temalar arasında Türki cumhuriyetlerin ve İslam ülkelerinin her birini destekleyen birleştirici yaklaşımlar, Türkiye dışındaki halkların sempatisi ve dünya liderlerinin saygınlığı vardır. Kişisel liderlik özelliklerinin başında hitabet, karizma, çalışkanlık, işin takipçisi olma, risk alma, cesur olma, hızlı kavrayışa sahip olma ve güçlü bir hafızaya sahip olma gibi özellikler ortaya çıkmıştır. Erdoğan'ın kişisel ve değer odaklı özelliklerinin birbiriyle uyumlu olduğu da keşfedilmiştir. Sonuçlar, önceki çalışmaların sonuçlarını desteklemektedir.

A New Global Leadership Paradigm In The 21st Century

As the speed and dimensions of globalization increase, it has become more important to evaluate local and global processes in a harmonious manner in leadership processes. Having a global perspective is seen as the key to sustainability. There are many studies on the leaders who have taken place in Turkey so far. However, in the research on the leadership of Recep Tayyip Erdoğan, whose leadership process is still ongoing in terms of the leadership model in the history of the Republic of Turkey, new research is needed, especially in the context of global leadership qualities. For this reason, a total of 34 interviewers, 29% of whom were experts at doctorate level or above, were reached through semi-structured interview questions. The results of the research reveal that Erdogan basically displays a proactive foreign policy in the axis of global leadership and develops an independent policy against imperialism and westernization in Turkey. Interviewers generally stated that Erdogan adopts an approach that serves world peace. In addition, among the themes discovered, there are the unifying approaches that support each of the Turkic republics and Islamic countries, the sympathy of peoples outside of Turkey, and the respectability of world leaders. Among the leading personal leadership features, such as rhetoric, charisma, hardworking, being a follower of work, taking risks, being courageous, having quick insight, and having a strong memory have emerged. It has been discovered that Erdogan's personal and value-oriented characteristics are in harmony with each other. The results support the results of previous studies.

___

  • Arklan, Ümit. “Siyasal Liderlikte Karizma Olgusu: Recep Tayyip Erdoğan Örneğinde Teorik ve Uygulamalı bir Çalışma”. Tez Özeti. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21(2006): 45-66
  • Avery, Gayle & Bergsteiner, Herald. Diagnosing Leadership in Global Organisations: Theories, Tools and Cases. (1. Press). Tilde. 2017.