Urban identity in the age of the mobile phone

Cep telefonlarının yaşamın vazgeçilmez parçası haline geldiği günümüzde, uzunca bir zamandır süren kimlik yitimi tartışmaları da alevlendi. Hemen herşeyin bireyselleşti(rildi)ği, toplumsal yaşam, ortak yaşam gibi kavramların ve bunlarla beraber düşünülmesi gereken mekanların da yitirildiği, ya da kullanılmaz duruma geldikleri, tartışmaların odak noktası oldu. Kişisellik, bireysellik gibi kavramların uç noktasını şimdilik oluşturan cep telefonunun, kullanıcıya sağladığı kolaylıklar nedeni ile, kişilerarası ilişkileri giderek daha da olumsuz etkilediğini var saymak olasıdır. Kendi sanal dünyasını oluşturan internet gibi cep telefonu da kendine özgü bir dünya yaratmış olmalıdır. Bu dünyada yüz-yüze ilişkilere ve bunların yeşereceği ortak mekanlara gereksinme bulunmadığı kabulü toplumsal yaşamın giderek zayıfladığını söyleyenlerin de dayanak noktasıdır. Oysa, çok yeni bir araştırma cep telefonu kullanımının bunun tam tersine etkileri olduğunu ortaya koymakta, kullanımın yaygınlaşması ile kent mekanının daha anlamlı bir biçimde algılandığını göstermektedir. Kullanıcıların cep telefonu kullanmadan önce ve kullanmaya başladıktan sonraki buluşma mekanları tercihlerini irdeleyen bu araştırmanın bulguları, aygıtın son derece esnek bir karar verme yetisi geliştirmeye yaradığını, odaklar, nirengi noktaları gibi geleneksel kent bileşenlerinin yerine başka bileşenlerin buluşma noktaları olmasına yol açtığını göstermektedir. Yine, bu araştırmanın bulguları doğrultusunda, kentsel imgelerin ve bilişsel haritaların oluşmasına elveren bir kısım bileşenlerin, adı konulmamış, mekanda sabitlenmemiş, akıcı mekanlar olduğu, cep telefonunun hareketliliğe sağladığı katkı nedeni ile hareket halinde verilen kararların, saptanan buluşma mekanlarının bu biçimde oluşmasına yol açtığı görülmektedir. Neredeyse tümüyle görsel algılama üzerine oturtulmuş kentsel tasarım kuramlarının bu bulgular ile yeniden irdelenmesi gereği kaçınılmazdır.

___

ALEXANDER, C., ISHIKAWA, S., and SILVERSTE IN, M. (1977) A Pattern Language: Towns, Buildings, Construction, Oxford University Press, Oxford.

BARLAS, M.A. (2006) Urban Streets and Urban Rituals, METU Faculty of Architecture Printing Workshop, Ankara.

CAREY, Z. (2004) Generation Txt: Mobile Phone Hits the Street, The Cybercities Reader, ed. S. Graham, Routledge, London; 133-37.

CULLEN, G. (1961) Townscape, Architectural Press, London.

CZARNOWSKY, T.V. (1978) The Street as a Communications Artifact, On Streets, ed, S. Anderson, The MIT Press, Cambridge, Mass; 207-11.

DEAR, M. (1996) Intentionality And Urbanism in Los Angeles: 1781-1991, The City: Loss Angeles and Urban Theory at the End of the Twentieth Century, eds. A. J. Scott, E. W. Soja, University of California Press, Berkeley; 76-105.

GIFFORD, R. (1987) Environmental Psychology, Allyn and Bacon, Newton, Mass.

GOFFMAN, E. (1963) Behavior in Public Places: Notes on the Social Organization of Gatherings, The Free Press, New York.

GOFFMAN, E. (1967) Interaction Ritual: Essays on Face-to-Face Behavior, Anchor Books, New York.

GOFFMAN, E. (1971) Relations in Public: Micro Studies of the Public Order, Harper Colophon Books, New York.

KIRSAKAL, F. (2003) City Image and Metro, Case Study: Batıkent Metro, Unpublished Master’s Thesis, Department of City and Regional Planning, METU, Ankara.

LOZANO, E.E. (1990) Community Design and Culture of Cities: The Crossroad and the Wall, Cambridge University Press, Cambridge.

LYNCH, K. (1960) The Image of the City, The MIT Press, Cambridge, Mass.

LYNCH, K. (1987) A Theory of Good City Form, The MIT Press, Cambridge, Mass.

PORTEOUS, D.J. (1977) Environment and Behavior: Planning and Everyday Life, Addison-Wessley Reading, Mass.

RICHTE R, K. (2007) A Uniform Handling of Different Landmark Types in Route Directions, Spatial Information Theory, 8th International Conference, COSIT 2007,Proceedings, eds. S. Winter, M. Duckham, L. Kulik and B. Kuipers, Springer, Berlin; 373-89.

RYKWERT, J. (1982) Learning from the Street, The Necessity of Artifice, ed. J. Rykwert, Rizzoli, New York.

SACK, R.D. (1980) Conceptions of Space in Social Thought: a Geographic Perspective, The MacMillan Press Ltd, London.

SENNETT, R. (1974) The Fall of Public Man, W.W. Norton and Co, New York.

ŞENTÜRK, M. (2010) Consolidating the Image of the City: Mobile Phones and New Identities of Meeting Places, Unpublished Master’s Thesis,

METU Department of City and Regional Planning, Urban Design Master’s Program, Ankara.

TOWNSEND, A.M. (2000) Life in the Real-time City: Mobile Telephones and Urban Metabolism, Journal of Urban Technology, 7 (2) 85-104.

WEBBER, M.M. (1963) Order in Diversity, Community Without Propinquity, Cities and Space, ed. L. Wingo Jr., John Hopkins University Press, Baltimore; 23-56.