Solar and wind powered concept boats: The example of volitan

Küresel ısınmanın etkileri, toplam küresel sera gazı salınımının %3,3’üne neden olan deniz ulaşımında alternatif enerji arayışlarını artırıyor. Geçtiğimiz on yıl içerisinde güneş ve rüzgâr enerjisi kullanan ve verimliliği giderek artan tekneler geliştirildi ve fosil yakıt bağımlısı araçlar yerine, sıfır salınıma yakın deniz araçları hedefleniyor. Deneysel proje ve araştırmalar doğrultusunda güneş enerjili deniz ulaşımında bazı kilometre taşlarına ulaşıldı, ancak bu gelişmeler deniz teknolojilerinde sürdürülebilir ve verimli yöntemlerin keşfinin yalnızca başlangıcına işaret ediyor. Bu yazı deniz araçlarında güneş ve rüzgâr enerjisi özelinde seçenek enerji kullanımına dair bir zemin oluşturmakta ve güneş enerjisiyle çalışan teknelere kısa bir genel bakış içermektedir. Bu bakış açısı doğrultusunda yeni bir tekne yaklaşımı ana fikir olarak sunuluyor ve teknenin tasarımında aşılması hedeflenen problemler ve göz önünde bulundurulan ölçütler, tasarım sürecinin belgelenmesiyle tartışılıyor. Yat tasarımında temiz enerji kaynakları ve kompozit malzemelerin sunduğu olanakların keşfi için geliştirilen Volitan, fosil yakıt kullanan teknelere karşı sürdürülebilir bir seçenek olarak öneriliyor. Proje yaklaşık sıfır karbon salınımı ile aralıksız seyir yapabilecek, kendine yeterli kişisel bir yelkenli için güneş ve rüzgâr enerjilerini kullanıyor. Makale, olası çalışmalarda yararlanılmak üzere çevreci bir tekne kavramının tasarımında yer alan konu ve parametreleri derliyor. Son olarak, çalışma (i) yenilenebilir ve çevreyi kirletmeyen alternatif enerjiler ile (ii) güncel malzeme ve teknolojilerin, hafif ancak sağlam, düşük maliyetli ve verimliliği yüksek tekneler elde etmek üzere deniz araçları tasarımında kullanımının potansiyelini işaret ediyor.

___

Air Clim’s Report on Air Pollution From Ships (2011) Retrieved from http:// www.seas-at-risk.org/1mages/111128_Air%20pollution%20from%20 ships.pdf

CUNLIFFE, T. (2011) The Complete Yachtmaster, Adlard Coles (7th edition), London, UK.

European Parliament and Council (2001) Directive on Electricity Production from Renewable Energy Sources, Directive 2001/77/EC.

European Renewable Energy Council (2004). Renewable Energy Target For Europe: 20% For 2020. Retrieved from http://www.erec.org/fileadmin/ erec_docs/Documents/Publications/Renewable_Energy_Technology_ Roadmap.pdf

European Renewable Energy Council (2010) Renewable Energy in Europe: Markets, Trends, and Technologies. Retrieved from http://javanan. moe.gov.ir/getattachment/5f8b5602-15b2-4efa-b7a2-a8be92fbd53b/ Renewable-Energy-in-Europe--1-.aspx.

GERR, D. (2000). Boat Strength for Builders, Designers and Owners, International Marine/Ragged Mountain Press, Camden, Maine.

GORTER, T., VOERMAN, E.J., JOORE, P., REINDERS, A.H.M.E., VAN

HOUTEN, F.J.A.M. (2010) PV-boats: Design issues in the realisation of PV powered boats. In Proceedings of 25th European Photovoltaic Solar Energy Conference, Valencia, 4920-7.

GORTER, T., VOERMAN, E., JOORE, P., REINDERS, A. H. M. E., & VAN

HOUTEN, F. J. A. M. (2011) PV-powered boats: Evaluation of design parameters, in Photovoltaic Specialists Conference (PVSC), 2011 37th IEEE, 1801-6.

Green Dot Awards (n.d.) retrieved on March 28, 2014, from http:// greendotawards.com/

International Design Awards (n.d.) retrieved on March 28, 2014, from http://idesignawards.com/

KINDLIMANN, A. (n.d.) Solar Powered Boats, retrieved from http://www. electric-boat-association.org.uk/solar.htm

LYNN, P. A. (2011) Electricity from Sunlight: An Introduction to Photovoltaics, Wiley Publishing, New York.

Mid-Atlantic Solar Energy Industries Association (n.d.) retrieved from http://mseia.net/

OECD (2012) Linking Renewable Energy to Rural Development,

OECD Green Growth Studies, retrieved from http://dx.doi. org/10.1787/9789264180444-en

Planet Solar (n.d.) retrieved from http://www.planetsolar.org/boat/sections/ the_boat

PRASAD, D., SNOW, M. (2005) Designing With Solar Power: A Source Book For Building Integrated Photovoltaics, Images Publishing, Mulgrave.

PRICE, C. (2008, July) The Sun-Powered Sailboat, Popular Science, 64-5.

Solar Sailor (n.d.) retrieved from http://www.solarsailor.com/solar-sailor/ Solar Shuttle (n.d.) retrieved from http://solarshuttle.co.uk/sshowitworks. html

TARJAN, G. (2009) Catamarans: Tomorrow’s Superyachts, Sheridan House, Dobbs Ferry, NY.

Transatlantic21 (n.d.) retrieved on March 22, 2014, from http://www. transatlantic21.org/

VIDAL, J. (2007) CO2 Output From Shipping Twice As Much As Airlines, retrieved from http://www.theguardian.com/environment/2007/ mar/03/travelsenvironmentalimpact.transportintheuk

WENHAM, S. R., GREEN, M.A., WATT, M.E., CORKISH, R.P., SPROUL, A.B. (2013) Applied Photovoltaics, Taylor and Francis Publishing, London.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 0258-5316
  • Yayın Aralığı: Yıllık
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: -