Mimari temsil sürecinin sayısal tasarım ortamında yeniden tanımlanması: Sayısal temsil

Redefinition of architectural representation in the computational design environment: Numeric representation

Bu makalede, 20. yüzyılda bilim, matematik, geometri, bilgisayar destekli iletişim ve tasarım alanlarındaki gelişmelerin doğrudan ya da dolaylı olarak mimari tasarım ve temsil süreçlerinde tanımlamış olduğu sıçramalar incelemiştir. Makale kapsamında, havacılık, otomotiv veya gemi sanayisi gibi alanlarda kullanılmakta olan sayısal tasarım araçlarının ve stratejilerinin mimari tasarım ve temsil süreçlerine dahil edilmesi bu süreçleri değiştiren ve dönüştüren bir gelişme olarak ele alınmıştır. Bu bağlamda, sadece tasarım fikirlerinin ve mimari çözümlerin ifadesi olarak değil, sözlü, görsel ve sayısal ifade biçimlerini kullanan bir dil olarak da yorumlanabilen mimari temsilin ve ortografik çizimin, sayısal tasarım ve üretim süreçlerindeki gelişmelere paralel olarak yeni bir sıçramaya tanıklık ettiği belirtilmiştir. Bununla birlikte, sözkonusu sayısal tasarım araç ve yöntemlerinin mimari tasarım süreçlerinde kullanılmasının tasarım fikirleri ve onların mimari temsili arasındaki ilişkileri bulanıklaştırdığı vurgulanmış ve görsel olmayan sayısal temsilin bir strateji olarak benimsenmesi ele alınmıştır.

___

  • AISH, R. (1992) Computer-aided Design Software to Augment the Creation of Form, Computers in Architecture: Tools for Design, ed. By F. Penz, Harlow, UK.
  • BURRY, M. (1999) Paramorph: Anti-accident Methodologies, AD: Hypersurface Architecture II (69: 9-10) 78-83.
  • CACHE, B. (1999) Plea for Euclid, Any (24) 54-9.
  • FOSTER and PARTNERS. (2004) Swiss Re, Digital Fabricators, The Association for Computer Aided Design in Architecture, University of Toronto, Faculty of Architecture Landscape and Design. Available from: http://www.philipbeesleyarchitect.com/publications/ ACADIA04DigiFab/DigiFab.pdf. [Accessed: 5 March 2010]
  • KOLAREVIC, B. (2000) Digital Morphogenesis and Computational Architectures, first published in the Proceedings of the 4th Conference of Congreso Iberoamericano de Grafica Digital (Rio de Janeiro, 2000). Available from: http://cumincades.scix.net/data/works/att/fbc9.content.pdf [Accessed: 3 May 2010]
  • KOLAREVIC, B. (2004) Towards Non-Linearity and Indeterminacy in Design, Cognition and Computation in Digital Design. Available from: http://www.technion.ac.il/~rivkao/topics/publications/ AID%20Workshop.pdf [Accessed: 20 April 2010]
  • KOLAREVIC, B. (20005) Digital Praxis: From Digital to Material, ERA (21:4) 50-54.
  • KOUTAMANIS, A. (2000) Digital Architectural Visualization, Automation in Construction (9-4) 347-60.
  • MENNAN, Z. (2005a) From Number to Meaning: Prospects for a Quantitative Hermeneutics at İstiklal, Architecture in Turkey Around 2000: Issues in Discourse and Practice, ed. by T. Korkmaz, Chamber of Architects of Turkey, Ankara; 121-32.
  • MENNAN, Z. (2005b) Non Standard Mimarlıklar: Bir Serginin Ardından, Mimarlık (321) 37-41.
  • MENNAN, Z. (2006) Non Standardization Through Non-Visualization: Scripting the Dom-Ino House, The Architecture Co-Laboratory: GameSetandMatch II, International Conference On Computer Games, Advanced Geometries and Digital Technologies, Delft University of Technology, Faculty of Architecture, The Netherlands.
  • RAHIM, A. (2000) Systemic Delay: Breaking the Mold, AD: Contemporary Processes in Architecture (70: 3) 6-8.
  • TERZIDIS, K. (2003) Expressive Form: A Conceptual Approach to Computational Design, Spon Press, New York.
  • UÇAR, B. (2006) An Assessment of the Architectural Representation Process within the Computational Design Environment, B.Arch. Thesis, METU Department of Architecture, supervised by Prof. Dr. Zeynep Mennan.