SATIŞ ELEMANLARININ STRES DÜZEYLERİNİN PERFORMANSLARINA ETKİSİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Stres, içinde bulunulan çağın önemli hastalıklarından biridir. Temelde bireyin tüm iç ve dış dünyasında sürekli yaşadığı ve hissettiği değişim ve sorunlara uyum süreci olarak ifade edilmektedir. Çalışanların rahat, huzurlu bir iş yaşantısına sahip olabilmeleri için yaşadıkları stresi azaltmaya ve stresin kendilerini olumsuz yönde etkilemesini engelleyici yollar bulmaya olan ihtiyaçları ortaya çıkmıştır. Çalışmanın amacı, çalısanların stres düzeyinin performanslarına etkisini araştırmaktır. Satış elemanının performans düşüklüğü mağazanın satışlarını olumsuz etkileyeceği gibi, müşteri memnuniyetini azaltacak uzun vadede bu firma açısından olumsuz sonuçlara yol açacak ve satış elemanı işsiz kalma riski ile karşı karşıya kalabilecektir. Çalışmada anket yöntemi ile birincil veri toplanarak Aydın ilindeki bir alışveriş merkezindeki satış elemanlarının stres düzeyleri ve performansları arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Kolayda örnekleme yöntemi ile 164 satış elemanından toplanan veriler SPSS ile analiz edilmiştir. Yaş, medeni durum ve çalışma süresi ile stres düzeyi arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Çalışanların farklı stres düzeyleri ile algıladıkları performansa ait genel tutum ortalaması arasında istatistiksel bakımdan anlamlı bir ilişki bulunamamıştır

SATIŞ ELEMANLARININ STRES DÜZEYLERİNİN PERFORMANSLARINA ETKİSİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Stress is one of the significant illnesses of our modern world. It is defined as the change of the person that he /she has been feeling within himself/herself and the world around him/her and adaptation process against the problems. To have a comfortable and peaceful environment for sales assistants, there came along some needs to decrease the effect of the strees on them and to find some ways to prevent the disadvantages of the stress. The aim of this project is to do a research on the effect of the stress level of the sales assistants’ performance. Just like the lack of performance of sales assistant may affect sales of the company, they may cause decrease in dissatisfaction of the customers over the long term and they may encounter unemployment. In this project, by gathering primary data in a shopping centre in Aydın with sample survey, the relationship between the stress level of sales assistants and their performances have been searched. By the help of convenience sampling the data gathered from 164 sales assistants have been analyzed with SPSS programme. The relation between the level of stress and age, marital status and working hours has been accepted in parallel. There is no suggestive proof statisticly between different stress levels of sales assistants and the common attitude average of their perceived performance
Keywords:

-,

___

  • Akdemir, Bünyamin. “Kriz Sürecinde İşten Çıkarılan ve Çalışan İşgörenlerin Stres Faktörlerinin Karşılaştırılmasına İlişkin Bir Araştırma”, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 39:1, 2010, 125-140.
  • Akova, Orhan, Kerim Işık. “Otel İşletmelerinde Stres Yönetimi: İstanbul’daki Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Bir Araştırma”, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15:1, 2008, 17-44.
  • Amar, A.D., “Motivating Employees in 1990s,” The Mid-Atlantic Journal of Business”, 1994.
  • Carolyn, R. Morillo. “The Rewand Event and Motivation” The Journal Of Philosophy,87:4, 1990, 270.
  • Chang K., Lu, L. “Characteristics of Organizational Culture, Stressors and Wellbeing: The case of Taiwanese Organizations”, Journal of Managerial Psychology, 22(6), 2007, 549-568.
  • Conley S. ve Woosley, S. A. “Role Stress, Higher Order Needs And Work Outcomes”, Journal of Educational Administration, 38(2), 2000, 179-201.
  • Eroğlu, Feyzullah, Davranış Bilimleri, İstanbul: Beta Yayınları, 2000.
  • Gunther, Rita McGrath. “Defining and Developing Competence, Strategic Performance”, The Academy of Management Journal, 26:2, 1995.
  • Gümüştekin Eren Gülten ve Fikret Gültekin. “Stres Kaynaklarının Kariyer Yönetimine Etkileri”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 23, Nisan 200 Gümüştekin, Eren G. ve A. B. Öztemiz, “Örgütlerde Stresin Verimlilik ve Performansla Etkileşimi”, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14(1), 2005, 271–288.
  • Karagül, Mustafa. Örgütsel Stres ve Stres Yönetimi: Malatya Adliyesi Örneği, Balıkesir Üniversitesi, SBE, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir, 2011.
  • Katerberg, Ralph. “An Examination of Level and Direction of Effort and Job”, Management Journal, 16:4, 1983, 251.
  • Keshavarz, Mohsen & Reza Mohammadi. “Occupational Stress and Organizational Performance, Case Study: Iran”, Procedia-Social and Behavioral Sciences 30, 2011, 390–394.
  • Korkmaz Murat ve Bilal Ceylan. “Örgütsel Stres Yönetimi ve Stresin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çalışanlarının İş Performansı Üzerine Etkisinin Uygulamalı Olarak İncelenmesi”, Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5:10, Aralık 2012, 313-344.
  • Koustelios A., Theodorakis, N. & Goulimaris, D. “Role Ambiguity, Role Conflict And Job Satisfaction Among Physical Education Teachers İn Greece”, The International Journal Of Educational Management, 18(2), 2004, 87-92.
  • Moncrief, William C., Emin Babakus, David W. Cravens, & Mark Johnston. “Examining the Antecedents and Consequences of Salesperson Job Stress”, European Journal of Marketing, 31:11/12, 1997, 786-798.
  • Nwadiani, M. “Level of Perceived Stress Among Lectures in Nigerian Universities”, Journal of Instructional Psychology,Retrieved June 2, 2006.
  • Örücü, Edip, Recep Kılıç, Adem Ergül. “Çalışma Yaşamında Stresin Bireysel Performans Üzerindeki Etkileri: Eğitim ve Sağlık Çalışanlarına Yönelik Bir Araştırma”, Akademik Bakış Dergisi, 26, Eylül–Ekim 2011.
  • Özkaya, Meltem Onay, Volkan Yakın ve Tuğba Ekinci. “Stres Düzeylerinin Çalışanların İş Doyumu Üzerine Etkisi”, Celal Bayar Üniversitesi Çalışanları Üzerine Ampirik Bir Araştırma”, Yönetim Ve Ekonomi, 2008, 15:1.
  • Paşa, Muammer, Stresin Bireysel Performans Üzerindeki Etkileri ve Bir Uygulama, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Bursa, 2007.
  • Patton, W.E. “Drug Abuse in the Salesforce”, Journal of Personal Selling and Sales Management, Vol. 8, August, 1988, 21-33.
  • Pehlivan, İnayet, İş Yaşamında Stres, Ankara: Pegem Yayıncılık, 2000.
  • Sharma, Robin S. Ferrari’sini Satan Bilge, İstanbul: Goa Yayınları, 2005.
  • Tokay, T. Örgütsel Stres ve Performans İlişkisi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 2001.
  • Turunç, Ömer ve Mazlum Çelik. “Çalışanların Algıladıkları Örgütsel Destek ve İş Stresinin Örgütsel Özdeşleşme ve İş Performansına Etkisi”, Yönetim ve Ekonomi, 17:2, 2010.
  • Yapraklı Şükrü ve Mustafa Kemal Yılmaz. “Çalışanların İş Stresi Algılarının İş Tatminleri Üzerindeki Etkisi: Erzurum’da İlaç Mümessilleri Üzerinde Bir Saha Araştırması”, İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 21:1, Ocak 2007.