BANKACILIK SEKTÖRÜNDE CİNSİYETE DAYALI KARİYER FARKLILAŞMASI: MUĞLA İLİ ÖRNEĞİ

gücü piyasasında eşit verimliliğe sahip bireylerin eşit olmayan davranışlarla karşı karşıya kaldığı durumlar ayrımcılık olarak tanımlanmaktadır. İşgücü piyasaları dışında vazgeçilmez bir üretim unsuru olan kadınların, işgücü piyasalarındaki varlıkları gerek geçmişte, gerekse günümüzde erkeklerin gerisinde, “ikincil işgücü” statüsü ile sınırlı kalmaktadır. Kadınların bankacılık sektöründe istihdama katılma oranları azımsanmayacak oranlarda seyretmektedir. Özellikle yüksek kademeli işlerde ve yönetici pozisyonlarında ise, alışagelindiği gibi erkek çalışanların daha yüksek bir orana sahip oldukları görülmektedir. Kadınlar bankacılık sektöründe kariyer açısından cinsiyetçi ayrım yaşamaktadırlar. Bu çalışma ortaya konan bu savın doğruluğunu ölçmek üzere Muğla ilinde yapılmış bir alan çalışması ile konuyu araştırmayı hedeflemektedir

BANKACILIK SEKTÖRÜNDE CİNSİYETE DAYALI KARİYER FARKLILAŞMASI: MUĞLA İLİ ÖRNEĞİ

The conditions in which the individuals who have equal efficiency come up against unequal behaviours in workforce market are defined as differentiation. The women are indispensable production elements except for the workforce market and their existence has been limited to “secondary work force status” behind the men both in the past and today. The employment rate of women in banking sector can not be underestimated. It is clearly seen that the men employed in top-ranked jobs and managerial positions have a higher rate. The women experience gender discrimination in banking sector in terms of career. This study aims at exploring the subject with a field survey carried out in the province of Muğla to evaluate the accuracy of the argument presented

___

  • Aytaç, S., “Çalışma Yaşamında Kadın ve Kariyer”, TİSK, Türkiye’de Kadın İşgücü Semineri, Bursa, 1999.
  • Bedük, A., “Türkiye’de Çalışan Kadın ve Kadın Girişimciliği”, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, www.e-sosder.com ISSN:1304-0278 Bahar 2005, c.3, sayı:12, 200
  • Crompton, Rosemary, Linda Hantrais & Patricia Walters, “Gender Relations and Employment”, BJS, Vol.41, No:3, September, 1990.
  • Duruoğlu, Tuba, “Emek Piyasasında Cinsiyetçi Ücret Ayrımı: Bursa Organize Sanayi Bölgesinde Bir Araştırma”, İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, Sayı:24, Kış-Bahar, 2007.
  • Elliott, Robert F., Labor Economics: A Comparative Text, McGraw-Hill,1998.
  • Erçen Yoğun, A.E., “Kadınların Cam Tavanı Aşma Stratejileri: Büyük Ölçekli Türk İşletmelerinde Bir İnceleme, Doktora Tezi, 2008.
  • Güldal, Duygu, “Kadın Yöneticileri Motive ve Demotive Eden Faktörlerin Tespitine Yönelik Bir Araştırma”, Yüksek Lisans Tezi, 2006.
  • Mızrahı, R. & H. Aracı, “Kadın Yöneticiler ve Cam Tavan Sendromu Üzerine Bir Araştırma”, Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, Cilt 2, Sayı 1, ISSN: 1309 -8039 (Online), 2010.
  • Özkaplan, Nurcan, “Türkiye İşgücü Piyasasının Dönüşümü: (1980-2007)”, http://www.academia.edu/1206828/Turkiye_isgucu_piyasasinin_donusumu, (erişim tarihi: 12/08/2013).
  • Power, Margaret, “Women’s Work in Never Done by Men: A Socio-economic Model of Sex Typing in Occupations”, Journal of Industrial Relations, 1975.
  • TBB, İstatistiki Raporlar, Banka Şube ve Personel Bilgileri, Haziran-2013. http://www.tbb.org.tr/tr/banka-ve-sektor-bilgileri/istatistiki- raporlar/Banka,_Sube_ve_Personel_Bilgileri_/1272, (erişim tarihi: 06/09/2013.).
  • TÜİK, İşgücü İstatistikleri, http://tuikapp.tuik.gov.tr/isgucuapp/isgucu.zul, (erişim tarihi: 19/05/2013).
  • Uyanık, Yücel, “Neoliberal Küreselleşme Sürecinde İşgücü Piyasaları”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Sayı: 10 / 2, 2008.
  • Uzun, Gizem, “Kadın ve Erkek Yöneticilerin Liderlik Davranışları Arasındaki Farklılıklar ve Bankacılık Sektöründe Uygulama”, Yüksek Lisans Tezi, 2005.