ÖRGÜTSEL GÜÇ VE ÖRGÜTSEL GÜVENİN PATRONAJ İLİŞKİLERİNDEKİ DAR BOĞAZI: KKTC ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARI ÜZERİNE AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren özel sektör çalışanlarını kapsayan bu araştırmada, patronaj ve yönetici ilişkilerinde güç algısı ile güven kavramları, çalışanlar perspektifinden gözlemlenmiştir. İşgörenlerin, algıladıkları güç ile işletmeye karşı duydukları güven, yöneticiye karşı duydukları güven, işyerine duydukları aidiyet ve işletmenin dürüstlüğüne dair ilişkileri incelenmiştir. Araştırmada KKTC’ de bulunan 204 özel sektör çalışanlarına, 5’ li Likert ölçeği kullanılarak 50 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Nicel araştırma yöntemleri kullanılarak tamamlanan analizler sonucunda; işletmeye duyulan güven ve yöneticiye duyulan güven faktörlerinin, algılanan güç ile anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu; fakat işyerine aidiyet ve işyerinin dürüstlüğünün, algılanan güç arasında anlamlı bir ilişki olmadığı ortaya çıkmaktadır.

THE STRAIT OF ORGANIZATIONAL POWER AND ORGANIZATIONAL TRUST IN PATRONAGE RELATIONSHIP: AN EMPRICAL STUDY ON PRIVATE SECTOR EMPLOYEES IN TRNC

The aim of this study is to examine the relationship between patronage relations and managers relations in the concept of power perception from the perspective of employees. Both the power which is perceived by the employee and the trust which is gained by employee as well have been observed in this study. The independent variables are trust to business, trust to managers, loyalty to workplace, and honesty for business. The dependent variable is the power which is perceived by employees. 204 respondents are received by using the 5 likerts scale for 50 questions includes demographic section within the questionnaire. Qualitative method are used and results are indicated that there is a relationship between power which is perceived by employees and trust to business, trust to managers. Therefore, h1 and h2 are accepted and h3 and h4 are rejected. 

___

  • Özkalp, P. D., ve Kırel, Ç. Örgütsel Davranış. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi, 2004.
  • Riggio, R. E. Endüstri ve Örgüt Psikolojisine Giriş. (P. D. ÖZKARA, Çev.) Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık, 2014.
  • Batı, F. G., ve Tutar, E. “Arel Eysad Ekonomi Yönetim ve Sosyal Araştırmalar Dergisi”, Örgütsel Güven Kavramı, Özellikleri ve Yararları. 1(2), 2016, 35-41.
  • Bakan, İ., ve Kefe, İ. “İİBF Dergisi”, Kurumsal Açıdan Algı Yönetimi. 2(1), Haziran 2014, 19-34.
  • Ersoy, H. “Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi”, Etkin Liderlik Konusunda Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde Yönetenlerin ve Yönetilenlerin Algılamaları ve Beklentileri. 4(2), 2012, 119-131.
  • Kırel, Ç. Örgütlerde Güç Kullanımı. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi yayınları, 1998.
  • Börü, D., İslamoğlu, G., ve Birsel, M. “Öneri Dergisi”, Güven: Bir Anket Geliştirme Çalışması, Ocak 2007.
  • Demirkaya, D. D., ve Kandemir, Y. Ş. “Çalışma Dünyası Dergisi” 21. Yüzyılın Anahtar Rekabet Faktörü Olan Psikolojik Sahiplenme Üzerine Bir İşletme İncelemesi, 2014, 7-21.
  • Akagündüz, Y., Güzel, T., ve Harman, S. “Ege Akademik Bakış” Yöneticiye Güven ve Dağıtımsal Adalet Çalışanların İşe Gömülmüşlüğünü Nasıl Etkiler?, 16(2), 2016, 351-362.
  • Arslan, M. M. “Eğitimde Kuram ve Uygulama Dergisi” Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Öğretmenlerinin ÖRgüte güven Algıları., 5(2), 2009, 276.
  • Durukan, U., Akyürek, U., ve Coşkun, A. “Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi”, Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi'nde Çalışan Hemşirelerin Örgütsel Güven, Güçlendirme ve Bağlılık Düzeylerinin Belirlenmesi. 15(3), 2010, 411-434.
  • Kızanıklı, M. M., Koç, H., ve Kılıçlar, A. “İşletme Araştırmaları Dergisi” Örgütsel Güç ve Gücün Kaynakları Üzerine Kavramsal Bir İnceleme., 8(4), 2016, 488-504.
  • Küskü, F. “Amme İdaresi Dergisi” Yöneten- Yönetilien İlişkisinde Güven: Ampirik Bir İnceleme., 32(1), 1999, 135-151.
  • Meydan, D. H., ve Polat, D. “Ankara Üniversitesi SBF Dergisi”, Liderin Güç Kaynakları Üzerine Kültürel Bağlamda Bir Araştırma., 65(4), 124-140.