KAYNAK BAĞIMLILIĞI ÜZERİNE YAPILAN ÇALIŞMALARIN İÇERİK ANALİZİ YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ

Kaynak bağımlılığı, örgütlerin çevreye olan bağımlılığı ve ihtiyacı sonucu olarak ortaya çıkmış olan bir yaklaşımı ifade etmektedir. Kaynak bağımlılığı örgütün faaliyetlerine ve dolayısıyla o faaliyetlere ulaşma yolundaki kaynağa olan bağlılığıdır. Kaynakların kıt olması ve ulaşma yollarının sınırlanabilir durumda olması; kaynaklara olan bağımlılığı daha önemli hale getirmiştir. Örgütler tek başına ayakta kalamayacakları için çevreyle olan etkileşimleri kaynaklara ulaşma yolunda bağımlılık yaratmalarını gerektirebilmektedir. Nitekim, ülkemizde kaynak bağımlılığı üzerine yapılan çalışmalar oldukça sınırlıdır. Bu çalışmada, kaynak bağımlılığı yaklaşımını ele alan yayımlanmış yüksek lisans ve doktora tezleri yöntem ve içerik bakımından incelenmiştir. İlgili tezlere Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Ulusal Tez Merkezi aracılığıyla ulaşılmıştır. Söz konusu tezler; araştırma yöntemleri, değişken türleri, örneklem seçimleri, veri toplama yöntemleri ve ele aldıkları problemler bağlamında içerik analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir

KAYNAK BAĞIMLILIĞI ÜZERİNE YAPILAN ÇALIŞMALARIN İÇERİK ANALİZİ YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ

Resource Dependency is an approach which identifies the need and addiction of organizations for their environments. It is also a dependence of organizations’ activities and commitment for the resources. Nowadays, dependence on resources has become more important due to the deficiency of resources and their limited access for organizations. Therefore, organizations cannot remain on their own because they need to carry out some interactions with their environment and other organizations. In this context, resource dependency is a vital way for organizations, but there are still limited studies dealing with this theory. In this study, resource dependency is the main research topic and it is analyzed in terms of the published master and doctorate thesis carried out at different universities in Turkey. These studies have been accessed through the official web site of National Council of Higher Education. These studies have been analyzed in the light of content analysis technique and their data collection, research methods, sample selections and their stylistic-lexical features have been taken into consideration
Keywords:

-,

___

  • Eğilmez, Ö., 2011. ‘’Kaynak Bağlamında Dış Kaynak Kullanımının İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma’’, Bilecik Üniversitesi SBE Yüksek Lisans Tezi, Bilecik.
  • Güçlü, N., 2003. “Stratejik Yönetim” Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 23, Sayı 2, s.5.
  • Hüseyniklioğlu, A.O., 2009. ‘’Kaynak Bağımlılığının Savaşlar Üzerindeki Etkisi:2.Dünya Savaşı Sonrasındaki Savaşların Yönetimi Üzerine Bir Araştıma’’ Çukurova Üniversitesi SBE Doktora Tezi, Adana.
  • Karasar, N., 2000. Bilimsel Araştırma Yöntemi. (10. Basım). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Karasar, N., 1982. Bilimsel Araştırma Yöntemi: Karamlar, İlkeler, Teknikler, Ankara.
  • Kelgökmen, D., 2012. ‘’Örgütlerarası İlişkilerde Güç ve Kaynak Bağımlılığının Yarattığı Etkiler ve Örgütlerarası Etkileşim, Ege Üniversitesi SBE Doktora Tezi, İzmir.
  • Meydan, C.H., 2010. ‘’Kaynak Bağımlılığı, İşlem Maliyetleri, Örgütsel Ağ ve Yeni-Kurumsal Kuram ile Örgütlerin İttifak Oluşturma Sebepleri Üzerine Bir İnceleme’’, Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Dergisi, 9.cilt, 2.sayı, s.6.
  • Meydan, C.H., 2012. ‘’Kaynak Bağımlılığı Kuramı’’, Örgüt Kuramları Kitabı, s.163-183, Beta Yayınları, Ankara.
  • Özkoç, A.G., 2009. ’’Kaynak Bağımlılığının Yönetilmesinde Örgütsel İdeolojinin Stratejik Rolü: Otel İşletmelerine Yönelik Bir Model Önerisi’’, Sakarya Üniversitesi SBE Doktora Tezi, Sakarya.
  • Özder, C.G., 2011. ‘’Türk Döküm Firmaları ve Yabancı Partnerleri Arasındaki Ortak Girişim ve Satın Alma Nedenleri: Kaynak Bağımlılığı Teorisi ve Rakip Görüşler Çerçevesinde Bir Değerlendirme’’, Marmara Üniversitesi SBE Doktora Tezi, İstanbul.
  • Tümer, A. B., 2011. ‘’Örgütsel Çevre-Stratejiler Bağlamında Kaynak Bağımlılığı ve Kaynak Temelli Teorilere Yönelik Araştırması’’, Gazi Üniversitesi SBE Doktora Tezi, Ankara. İnternet Kaynakları
  • URL 1, Türk Dil Kurumu, www.tdk.gov.tr [Erişim Tarihi:05.04.2013]
  • URL 2, www.turkcebilgi.com, 2013 [Erişim Tarihi:09.04.2013]
Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-8039
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Sosyal Bilimler Araştırmaları Derneği