İMKB’YE KAYITLI HALKA AÇIK TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNDE FİNANSAL ETKİNLİĞİN VERİ ZARFLAMA ANALİZİ (VZA) İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

Çalışma kapsamında; İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)’nda işlem gören halka açık teknoloji şirketleri için Veri Zarflama Analizi (VZA)’ne dayalı olarak finansal performans değerlemesi yapılmıştır. Bu amaçla, söz konusu şirketlerin finansal performanslarını ortaya koyabilmek için finansal tabloları ve faaliyet raporları kullanılarak karar birimleri için girdi ve çıktılar belirlenmiştir. Analiz sonucunda elde edilen bulgulara göre, etkin bulunmayan şirketlerin hangi muhasebe kalemlerinde yetersiz kaldıkları da ortaya çıkarılmıştır. Böylece, söz konusu şirketlerin etkinlikleri incelenmiş ve ölçülmüştür

“İMKB’ye Kayıtlı Halka Açık Teknoloji Şirketlerinde Finansal Etkinliğin Veri Zarflama Analizi (VZA) ile Değerlendirilmesi”

Keywords:

-,

___

  • Acarer, T., Karaçuha, E. ve Y. Göktaylar. “Sabit Telefon Hizmetleri Sektörünün Teknik Etkinliğinin Veri Zarflama Yöntemi İle Ölçülmesine Yönelik Bir Deneme”, İktisat İşletme ve Finans Dergisi, Cilt.22, Sayı:255, Yıl:2007, ss. 5-19.
  • Akkaya, G.C. Finans Mühendisliği ve Uygulamaları, İzmir: Son Nokta Yayınevi, 2006.
  • Kaynar, O., Zontul, M. ve H. Bircan. “Veri Zarflama Analizi ile OECD Ülkelerinin Telekomünikasyon Sektörlerinin Etkinliğinin Ölçülmesi”, C. Ü. İİBF Dergisi, Cilt:6, Sayı:1, 2005; ss. 37-57.
  • Kırkulak, B. ve S. Erdem. “Türkiye’de Piyasa Değer Zinciri Etkinliğinin Ölçülmesi: 2001
  • Finansal Krizi Öncesi ve Sonrası için Veri Zarflama Analizi (VZA) Uygulaması”, 13. Ulusal Finans Sempozyumu: Küresel Finansal Krizler ve Etkileri, Bildiriler Kitabı, A.K. Üniversitesi, 21- Ekim 2009, ss. 219-240.
  • Ray, S.C. Data Envolopment Analysis: Theory and Techniques for Economics and Operations Researh. Cambridge University Press, First published, 2004.
  • Sezen, B. ve E. Doğan, “Askeri Bir Tersaneye Bağlı Atölyelerin Karşılaştırmalı Verimlilik Değerlendirmesi: Bir Veri Zarflama Yöntemi Uygulaması”, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Dergisi, Cilt:2, Sayı:2, Temmuz 2005, ss. 77-87.
  • Talluri, S. “Data Envolopment Analysis: Models and Extensions”, Decision Line, Production / Operations Management, May 2000, pp. 8-11.
  • Tarım, A.. Veri Zarflama Analizi: Matematiksel Tabanlı Göreli Etkinlik Ölçüm Yaklaşımı, Ankara: T.C Sayıştay Bakanlığı, Araştırma/Çeviri/İnceleme Dizisi:15, 2001.
  • Ulucan, A.. “İSO500 Şirketlerinin Etkinliklerinin Ölçülmesinde Veri Zarflama Analizi Yaklaşımı: Farklı Girdi Çıktı Bileşenleri ve Ölçeğe Göre Getiri Yaklaşımı ile Değerlendirmeler”, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, Cilt: 5, 2002, ss. 185-201.
  • Yolalan, R. (1993). İşletmeler arası Göreceli Etkinlik Ölçümü, Ankara: Milli Prodüktivite
  • Merkezi-MPM Yayınları, Yayın No:483, 1993.
Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-8039
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Sosyal Bilimler Araştırmaları Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

GELENEKSEL TÜKETİM OLGUSUNUN KIRILMA NOKTASI: YENİ BİR TÜKETİM PARADİGMASINA VE TÜKETİCİ KİMLİĞİNE DOĞRU

Nevriye ALTUNTUĞ

ÖRGÜTSEL FAKTÖRLERİN İÇ GİRİŞİMCİLİĞE ETKİSİ: İŞ TATMİNİNİ ARACI DEĞİŞKEN Mİ?

Sait GÜRBÜZ, Mustafa BEKMEZCİ, İ. Sani MERT

BELEDİYE HİZMETLERİNDE HALKIN MEMNUNİYETİNİN ÖLÇÜLMESİNE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA: YOZGAT BELEDİYESİ ÖRNEĞİ

Mehmet KARA, Maşide GÜRCÜ

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ NAZİLLİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMLERİ

Mustafa DOĞANER, Ali Ender ALTUNOĞLU

YÜKSEKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN PROBLEM ÇÖZME BECERİSİ ALGILARI İLE KONTROL ODAĞI DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Bahar YALÇIN, Semra TETİK, Ayşen AÇIKGÖZ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE PERFORMANSA DAYALI ÜCRET VE TEŞVİK SİSTEMİ

A. Turan ÖZTÜRK

“Otel İşletmesi İşgörenlerinin Öğrenen Örgüt Uygulamalarına İlişkin Algıları: Yerli ve Yabancı Zincir Otel İşletmelerinde Bir Araştırma”

Elbeyi PELİT, Yasin KELEŞ, Melike ÇAKIR

“Örgütlerde Sinizm Güvensizlikle Mi Bulaşır? ”

Derya E. ÖZLER, Ceren G. ATALAY, Meltem D. ŞAHİN

İŞLETMELERDE YÖNETİCİLER ASTLARINI SEÇERKEN HANGİ KARAKTER ÖZELLİKLERİNİ GÖZÖNÜNDE BULUNDURURLAR?

Saygun GÜRPINAR, Nuray TEZCAN

KİŞİLİK, MESLEKİ TERCİH VE PERFORMANS İLİŞKİSİ: AKADEMİK PERSONEL ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Rıfat KAMAŞAK, Füsun BULUTLAR