Turizm İşletmelerinde Fiyatlandırma Stratejileri ve Muhasebe Bilgi Kalitesi İlişkisi

İşletmelerin küresel rekabet ortamında uzun süre varlığını sürdürebilmesi için pazarlama faaliyetlerinin stratejik anlamda ve yeterli seviyede gerçekleştirilmesi kaçınılmaz bir hal almaktadır. Bu durumun beraberinde getirdiği zorunluluk bilgi temelli rekabetin önemli hale geldiği bu zamanda işletmelerin yenilikçi bir politika ve yeni stratejiler oluşturmasına sebebiyet vermektedir. Bunun gerçekleştirilmesi, güvenilir, uygulanabilir ve zamanlama açıcından yerinde bir bilgi ile mümkün hale gelmektedir. Bu nitelikleri bünyesinde barındırmayan bilgiler stratejik anlamda hata oranı yüksek kararların verilmesine neden olmaktadır. Bu sebeplerden dolayı, eksik ve hatalı bilgilerle alınan yanlış kararların neden olduğu sorunların kısa vadeli pazarlama önlemleriyle çözülememesi, stratejik pazarlamada bilginin yönetilmesini ve daha etkin kullanılmasını önemli hale getirmektedir. Gelişmiş ya da gelişmekte olan ekonomilerde temel girdi olarak kullanılan bilgi, günümüz organizasyonların en temel kaynağını oluşturmaktadır. Ekonomik değere sahip olan işletmeler, amaçlarına ulaşabilmek için bilgiye ihtiyaç duymaktadır. Muhasebe Bilgi Sistemi (MBS), işletme süreçlerinin muhasebe yönünü yansıtmaktadır. Muhasebe Bilgi Sistemi (MBS), işletme faaliyetleri ile ilgili verilerin toplandığı, kayıt altına alındığı, verileri bilgiye dönüştürerek iç ve dış bilgi kullanıcılarına ihtiyaç duydukları bilgileri kaliteli bir şekilde sağlamaya çalışan bir işletme bilgi sistemi olarak ifade edilebilmektedir. Bir pazarlama karması elemanı olan fiyat, önemli bir rekabet aracı olmakla birlikte, turizm sektöründe fiyatlandırma stratejisinin ve buna uygun fiyat düzeyinin belirlenmesi, turizm işletmesinin iş hacmini etkilemektedir. Turizm işletmelerinde fiyatlandırma, işletmenin hedefleri doğrultusunda belirlenmektedir. Fiyatlandırmadaki amaç turizm işletmesinin pazarlama planlamasının bir parçasını oluşturmaktadır.Araştırma amaç, turizm işletmeleri açısından fiyatlandırmanın önemi ve muhasebe bilgi kalitesi ile ilişkisi incelenmektedir. Bu çalışma sonucunda, pazarlama politikalarından fiyatlandırma stratejileri ile muhasebe bilgi kalitesinin birbirinden etkilendiği ve bir bütün olarak ele alınması gerektiği ifade edilmektedir

The Relationship between Pricing Strategies and Accounting Information Quality in Tourism Enterprises

For businesses to survive in a globally competitive environment for longer time, marketing activities are inevitably carried out strategically and at a sufficient level. In today's world where knowledge-based competition keenly prevalent, this situation causes the enterprises to develop new policies and strategies. And this can be made with reliable, appropriate and timely information. Information which does not contain these qualities can cause strategically wrong decisions. Therefore, the problems which caused by wrong decisions due to missing and incorrect information cannot be solved with short-term marketing measures. Hence, it is important to manage and use information more effectively in strategic marketing. Information, which is used as a basic input in developed or developing economies, is the main source of organizations nowadays. Businesses with economic value need the information to achieve their goals. Accounting Information System (AIS) reflects the accounting aspect of business processes. Accounting Information System (AIS) can be expressed as a business information system that collects and records the data related to business activities and tries to provide the information they need to the internal and external information users in a quality manner by transforming the data into information.Price, which is a marketing mix element, is also a vital competitive tool, but determining the pricing strategy and the appropriate price level in the tourism sector affects the business volume of the tourism business. Pricing in tourism businesses is determined in line with the objectives of the business. The purpose of pricing is part of the marketing planning of the tourism business.The aim of this research is the importance of pricing in terms of tourism businesses and their relationship with accounting information quality. The result of this study stated that pricing strategies and accounting information quality are affected by each other and should be handled as a whole.  

___

  • Acar, D. ve Tetik, N. (2005). Genel muhasebe. (Gözden Geçirilmiş 4.Baskı). Ankara:Detay Yayıncılık.
  • Altunışık, R., Özdemir, Ş. ve Torlak, Ö. (2006). Pazarlamaya giriş. Adapazarı:Sakarya Yayıncılık.
  • Artar, A. (1999). İşletmelerin stratejik yönetim sürecinde fiyatlandırma kararları. Ankara:Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları. No:639.
  • Baker, S., Braddley, P. ve Huyton, J. (1998). Principles of Hotel front office operations. London:Cassel.
  • Beatty, A.; Liao, W.S. ve Weber, J. (2010). The effect of private information and monitoring on the role of accounting quality in investment decisions. Massachusetts Institute of Technology Working Paper, 27(1). 17-47.
  • Callen, J.L., Khan, M. ve Lu, H. (2013). Accounting quality, stock price delay, and future stock returns. Contemporary Accounting Research, 30(1), 269-295.
  • Ceran, Y. ve Bezirci, M. (2011). Pazarlama bilgi sistemi:Muhasebe bilgi sistemi ilişkisine stratejik bir yaklaşım: Stratejik pazarlama muhasebesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 26, 103-115.
  • Ceran, Y. ve İnal, M.E. (2004). Maliyet bilgileri temeline dayalı pazarlama kararları için pazarlama muhasebesi. Erciyes Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 22, 63-83.
  • Cravens, D.W. ve Piercy, N.F. (2003). Strategic marketing. 7th Edit. Boston:McGraw-Hill/Irwin.
  • Dechow, P.M. ve Schrand, C. (2004). Earnings quality. USA: The Research Foundation of CFA Institute.
  • Diamond, D.W. ve Verrecchia, R.E. (1991). Disclosure, liquidity, and the cost of capital. The Journal of Finance, 46(4), 1325-1359.
  • Doğan, A., Tanç A. ve Tanç, G.Ş. (2004). Felaketten kurtarma planı ve muhasebe bilgi sitemi: Kayseri’deki Büyük ölçekli sanayi işletmeleri üzerine bir araştırma. 3.Ulusal Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi, 25-26 Kasım, Eskişehir.
  • Drucker, P.F. (1999). Bilgi yönetimi. (Çeviren Bulut G.). İstanbul:MESS Yayınları.
  • Fidan, H. (2009). Pazarlama bilgi sistemi (PBS) ve Coğrafi bilgi sistemi (CBS)’nin pazarlamada kullanımı. Journal of Yaşar University, 4(14). 2151-2171.
  • Francis, J., LaFond, R., Olsson, P.M. ve Schipper, K. (2004). Cost of equity and earnings attributes. The Accounting Review, 79(4), 967-1010.
  • Friel, M. (1999). Marketing practice in small tourism and hospitality firms. International Journal of Tourism Research, 1, 97-109.
  • Gençoğlu, Ü.G. ve Ertan, Y. (2012). Muhasebe kalitesini etkileyen faktörler ve Türkiye’deki durum. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 53,1-24.
  • Gross, C.W. ve Peterson, R.T. (1987). Marketing: Concepts and decision making. St. Paul:West Publishing Company.
  • Hribar, P., Kravet, T. ve Wilson, R. (2014). A new measure of accounting quality. Review of Accounting Studies, 19, 506-538
  • Karayormuk, K. ve Köseoğlu, M.A. (2005). Pazarlama bilgi sistemi ve bir kamu kuruluşu örneği. Afyon Kocatepe Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi. 7(2). 103-121.
  • Kotler, P. ve Armstrong, G. (2004). Principles of marketing. 10th Edition. New Jersey:Upper Saddle River. NT: Prentice Hall.
  • Kotler, P. (2003a). Marketing management, analysis, planning and control. 11th Edition. New Jersey:Prentice Hall..
  • Kwapil, C., Baumgartner, J. ve Scharler, J. (2005). The price-setting behaviour of Austrian firms: Some survey evidence. European Central Bank Working Paper Series. No: 464. March.
  • Lamb, C.W., Hair, J.F. ve McDaniel, C. (1994). Principles of marketing. Ohio:SouthWestern Publishing Co.
  • Mirze, S.K. (2010). İşletme. 1. Basım. İstanbul:Literatür Yayıncılık.
  • Mucuk, İ. (2004). Pazarlama ilkeleri. Türkmen Kitabevi.
  • Nagle, T.T. ve Holden, R.K. (2002). The strategy and tactics of pricing: A guide to profitable decision making. 3rd Edition. Upper Saddle River. NJ: Prentice Hall.
  • Pounder, B. (2013). Measuring accounting quality. Strategic Finance, 95(5), 18-20.
  • Rese, M. (2006). Marketing accounting. handbuch marketing-controlling:2. Auflage. Ed; S. Reinecke und T. Tomczak. Betriebswirtschaftlicher Verlag içinde (s.741-766), Dr. Th. Gabler-GWV Fachverlage GmbH. Wiesbaden.
  • Rızaoğlu, B. (2004). Turizm pazarlaması. 4. Baskı. Ankara:Detay Yayıncılık.
  • Romney, M.B. Steinbart P.J. ve Cushing, B.E. (1997). accounting information systems. 7th Edit, Addision-Wesley Publishing Company.
  • Sürmeli, F., Erdoğan, M., Erdoğan, N., Banar, K., Kaya, E. ve Sevim, A. (2006). Muhasebe bilgi sistemi. Eskişehir:T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını. No:1644.
  • Tekin, M., Çiçek, E.; Göbenez, Y. ve Bay, M. (2006). Bilgi yönetiminin işletmelerde rekabetçi üstünlük sağlama konusundaki önemi ve Karaman gıda sanayisinde bir uygulama. Ed; G. Gençyılmaz, ÜAS’06 VI. Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu Bildiriler Kitabı. İçinde (s.857-866), 22-23 Eylül 2006. İstanbul:İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları-56.
  • Torlak, Ö. (1997). İmalatçı işletmelerde pazarlama problemleri ve alternatif pazarlama stratejileri. Dünden Bugüne Adapazarı Sempozyumu. Sakarya Üniversitesi İİBF-Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası. 205-217.
  • Ülgen, H. ve Mirze, S.K. (2006). İşletmelerde stratejik yönetim. (3. Bsm). İstanbul:Literatür Yayıncılık.
  • Verdi, R.S. (2006). Financial reporting quality and investment management. Massachusetts Institute of Technology Working Paper.
  • Wang, R.Y. ve Strong, D.M. (1996). Beyond accuracy: What data quality means to data consumers. Journal of Management Information Systems, 12(4), 5-33.
  • Watts, R. ve Zimmerman, J. (1986). Positive accounting theory. Edgewood Cliffs. NJ: Prentice Hall.
  • Yükselen, C. (2010). Pazarlama ilkeleri-yönetim-örnek olaylar. 8. Bsm. Ankara:Detay Yayıncılık.
OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2528-9527
  • Yayın Aralığı: Aylık
  • Yayıncı: ADAMOR Toplum Araştırmaları Merkezi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Üniversite Öğrencilerinin Spora Yönelik Tutumlarinin Yaşam Kalitesi, Düzeylerine Etkisinin İncelenmesi: Doğu Marmara Bölgesi Üniversiteleri Örneği

Ülkü ÇOBAN, Betül BAYAZIT, Merve UCA

Turizm İşletmelerinde Fiyatlandırma Stratejileri ve Muhasebe Bilgi Kalitesi İlişkisi

Murat KARAHAN

Kültürlerarası İletişim Bağlamında Ötekileştirme Olgusunun Dijital Taşıyıcılığına Dair Netflix Dijital Televizyonu Üzerinden Bir Bakış:13 Commandments (13 Emir) Dizisi Üzerinden Göstergebilimsel Analizi

Sibel AKOVA

Örgütsel Destek Algısının İşten Ayrılma Niyeti Etkisinde Personel Güçlendirmenin Aracı ve Düzenleyici Rolü:Tekstil Sektöründe Yapısal Eşitlik Modeli Uygulaması

Emre YAKUT

Sokrates: Düşünce ile Eylemlerinin Tutarsızlığı

Ferhat KUTLUAY

Düzenli Fiziksel Etkinliklere Katılan Bireylerin Serbest Zaman Doyumu Serbest Zamanlarda Algılanan Özgürlük Ve Sosyal Görünüş Kaygı Düzeyleri

Hüseyin GÖKÇE, Murat UYGURTAŞ, Şengül MORCA

İşsizlik Histerisinin Geçerliliğin Sınanması: E7 Ülkelerine İlişkin Ampirik Bir Çalışma

Yusuf BOZGEYİK

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Dersini Almış Öğrencilerin Klinik Rahatlık ve Endişe Durumu ile Öz Yeterlilik Algısı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Birsen MUTLU, Merve AZAK, Sümeyye KALAYCI

Farklı Öğretim Kademelerindeki Öğrencilerin Deneme Türündeki Yazılı Anlatım Becerilerinin Değerlendirilmesi

Serdar DERMAN

Narsisistik Kişilik Envanteri-13 (NKE-13)’nin Türkçe Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması

Uğur DOĞAN, Tuğba Seda ÇOLAK