Ken Loach Sinemasında ‘Özgürlük Teması’ ve ‘Özgürlük Rüzgârı’ Filminin Çerçeveleme Çözümlemesi

Sinema, her sanatsal üretimde olduğu gibi üretildiği mecra ve koşulların izini taşımaktadır. Kurmaca ya da belgesel türde olsun, bu iz ya da diğer bir deyişle belirlenim söz konusudur. Bu çalışmada; dönemin politik atmosferi, halkın savaş nedeniyle yaşadığı sıkıntılar ve savaşın gerçek yüzünü sade ve gerçekçi bir biçimde ele alan Ken Loach’un Özgürlük Rüzgârı (The Wind That Shakes The Barley, 2006) adlı filmi incelenmektedir. Bu çalışmanın amacı; dünya sinemasında önemli bir isim olarak kabul edilen İngiliz yönetmen Ken Loach (Kenneth Charles Loach)’un sinema anlayışını, sinema anlayışının önemli dinamiği olan özgürlük vurgusunun betimini ve bu bağlamda yönetmenin 2006 yapımı olan Özgürlük Rüzgârı adlı filmini, politik sinema ekseninde incelemektir. Politik sinema, Ken Loach sineması için betimleyici bir kavram olmakla birlikte Loach’un bir nevi bağımsız sinemacı yapısı ve politikayla ilişkiselliği, yeni toplum inşa etme ideali, bu çalışmaya kaynaklık etmektedir. Özgürlük Rüzgârı adlı film, 1916’da İrlanda bağımsızlık savaşı olarak başlamış olan ve 1920’li yıllarda iç savaşa dönüşen İrlanda bağımsızlık mücadelesini konu almaktadır. Film, İrlanda bağımsızlık mücadelesini iki kardeş (Damien ve Teddy) üzerinden anlatmaktadır. Çalışmada; nitel araştırma yöntemiyle hareket edilmiş olup film, çerçeveleme çözümlemesi ile analize tabi tutulmuştur. Bir dönem filmi olan Özgürlük Rüzgârı (2006) adlı filmde hikâye örgüsünün; şiddet, güç ve iktidar çerçeveleri ekseninde sunulduğu, kurulan çerçevelerle (içeriksel ve görüntü çerçevelemesi) söz konusu dönemin gerçekçi bir bakış açısıyla aktarıldığı tespit edilmiştir.

‘The Theme of Freedom’ in Ken Loach Cinema’s and Framing Analysis of The Film ‘The Wind That Shakes The Barley’

Cinema, as in every artistic production, bears the trace of the media and conditions in which it is produced. Whether it's fiction or documentary, it’s a trace or, in other words, a determination. In this study; Ken Loach’s Film The Wind That Shakes The Barley, which addresses the political atmosphere of the period, the troubles of the people due to war and the true face of war in a simple and realistic manner. The purpose of this study is to create a study that is not the regarded as an important figure in world cinema. British director Ken Loach (Kenneth Charles Loach)’s concept of cinema, the depiction of the emphasis on freedom, an important dynamic of cinema, and the director’s 2006 film, The Wind That Shakes The Barley, to examine his film on the axis of political cinema. While political cinema is a depiction concept for Ken Loach cinema, Loach’s kind of independent filmmaker structure and its relation to politics, the ideal of building a new society, is based on this study. The film, The Wind That Shakes The Barley, focuses on the Irish struggle for independence, which began as an Irish war of independence in 1916 and turned into civil war in the 1920s. The film describes the struggle for Irish independence through two brothers (Damien and Teddy). In the study; fitel research method and the film is analyzed by framing analysis. The storyline of the film The Wind That Shakes The Barley (2006), which was a period of film; violence, power and power frameworks were presented on the axis, established frames (contextual and image framing) was transferred from a realistic perspective of the period in question.

___

  • Akmeşe, E., Boz, M. ve Gençalp, H. (2019). İktidarın gölgesinde inanç ve yabancılaşma: The devils. Sinecine: Sinema Araştırmaları Dergisi. 10(1) , 61-84 . DOI: 10.32001/sinecine.545779
  • Baydur, M. (2004). Sinema yazıları. İstanbul: İletişim Yayınları Corrigan, T. (2008). Film eleştirisi el kitabı. (A. Gürata, Çev.). Ankara: Dipnot Yayınları.
  • Gevgilili, A. (2014). Çağını sorgulayan sinema (2. bs.). İstanbul: Bağlam Yayıncılık.
  • İpek, Ö. (2019). İmgeler arasında. İstanbul: Doruk Yayımcılık. Ken Loach. (2019). Wikipedia. 1 Aralık 2019 tarihinde https://en.wikipedia.org/wiki/Ken_Loach adresinden erişildi.
  • Kılıçatan, E. (2015). Sinemanın kaçınılmaz gerçeği. Politika. B. Kılınç (Der.), Sinema Politika içinde (s.51-67). Konya: Literatürk Academia.
  • Kılınç, B. (2015). Sinema ve politika. (B. Kılınç Der.), Sinema Politika içinde (s.1-12). Konya: Literatürk Academia.
  • Kıraç, R. (2018). Sinemanın temelleri: Teknolojik buluştan sanata. İstanbul: İthaki Yayınları.
  • Klinger, B. (2010). Sinema-ideoloji-eleştiri üzerine. (M. İlerici, S. Büker ve Y. G. Topçu Der.). (Y. G. Topçu Çev.). Sinema: Tarih-Kuram-Eleştiri içinde (s. 109-129). İstanbul: Kırmızı Kedi Yayınevi.
  • Kutay, U. (2011). Sinema-politik sosyo-semiyoloji notları. İstanbul: Es Yayınları.
  • Özgürlük Rüzgârı Künye. (2019). Wikipedia. 20 Aralık 2019 tarihinde https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%96zg%C3%BCrl%C3%BCk_R%C 3%BCzgar%C4%B1 adresinden erişildi.
  • Ryan, M. ve Kellner, D. (1997). Politik kamera. (E. Özsayar Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Ryan, M. (2013). Eleştiriye giriş. (E. S. Onat Çev.). Ankara: De Ki Yayınları.
  • Vincenti, G. (2008). Sinemanın yüzyılı. (2. bs.). (E. Ayça Çev.). İstanbul: Evrensel Basım Yayın. Wayne, M. (2009). Politik film:Üçüncü sinemanın diyalektiği.İstanbul:Yordam Kitap.
  • Yılmaz, E. (2008). Sinema ve ideoloji ilişkileri üzerine. (B. Bakır, Y. Ünal ve S. Saliji Der.), Sinema, İdeoloji, Politika Sinemasal Yazılar 1 içinde (s.63- 85). Ankara: Nirengi Kitap
OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2528-9527
  • Yayın Aralığı: Aylık
  • Yayıncı: ADAMOR Toplum Araştırmaları Merkezi