İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamalarının Örgütsel Bağlılığa Olan Etkisi: Bir Alan Araştırması

Sanayi devrimi ile birlikte gelişen fabrika tipi üretim sürecinde, çalışan sağlığı açısından ortaya çıkan olumsuz sonuçların iyileştirilmeye başlamasıyla birlikte iş sağlığı ve güvenliği kavramı gündeme gelmeye başlamıştır. İş sağlığı ve güvenliği, iki farklı kavram gibi gözükmesine rağmen bir bütünü oluşturmaktadır. Günümüzde özellikle sanayileşmenin artması ile birlikte her yıl milyonlarca iş kazası ve meslek hastalığı meydana gelmektedir. Bu sebeple iş sağlığı ve güvenliği politikalarının geliştirilmesi ve derinlemesine incelenmesinin önemi artmaktadır. Günümüzde postmodern çalışma sistemi işveren ve çalışan arasındaki ilişkiye zarar vermektedir. Gün geçtikçe çalışanların işletmelerine karşı çeşitli nedenlerle bağlılıkları zayıflamaktadır. Geçmişten günümüze sağlık ve güvenliğin insan hayatı açısından önemi düşünüldüğünde; iş sağlığı ve güvenliği unsurlarının çalışanların bağlılığını etkileyen bir unsur olarak görmek doğru olacaktır. İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının tam olarak uygulandığı iş yerlerinde çalışanlar, kendilerine değer verildiği duygusu ile örgüte olan bağlıklarını arttırırlar. İş sağlığı ve güvenliğinden yoksun çalışanlar, emniyet ve güvenlik duygusundan da yoksun olacağından dolayı bir hoşnutsuzluk içine girerler, işyerine ve işlerine karşı olumsuz tutumlar geliştirirler. Bu çalışmanın temel amacı, iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının örgütsel bağlılığa olan yansımalarını incelemektir. Araştırmada, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği algı düzeyi ile örgütsel bağlılık düzeyi arasında varsa ilişkiler, yönleri ve düzeyleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada kullanılan veriler, belli bir zamanda anket formları ile çalışanlardan toplanmış ve değişkenler arasında ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. 

The Impact of Occupational Health and Safety Practices on Organizational Commitment: A Field Study

In the factory-type production process that accompanied the industrial revolution, the concept of occupational health and safety emerged as the negative consequences of workers' health began to be improved. Occupational health and safety form a whole, although it does not look like two different concepts. Today, especially with the increase of industrialization, millions of business accidents and occupational diseases occur every year. For this reason, occupational health and safety have become important for economic and social reasons. Today, the relationship between the employer and the employee of the postmodern system is damaged. Day by day, employees' loyalty to their businesses for various reasons is weakening. Considering the importance of health and safety for human life from past to present; occupational health and safety is a factor that affects employee loyalty. Occupational health and safety practices, workplace workers increase their sense of humor and ties when they are valued. Employees lacking occupational health and safety, lack of safety and security feelings come into dissatisfaction and develop negative attitudes towards the workplace and business. The main purpose of this study is to examine the effects of occupational health and safety practices on organizational commitment. In the research, it has been tried to determine the relationships, levels and levels between the level of employees' health and safety and the level of organizational commitment. The data used in the research were searched for whether there is a relationship between employees and a certain time and formulas.

___

  • Amponsah-Tawiah, K. ve Mensah, J. (2016). Occuppional health and safety and organizational commitment: Evidence from the Ghanaian mining industry. Safety and Health at Job, 1-6.
  • Aybora, D. (2015). İşçi sağlığı ve güvenliği.Eskişehir:Anadolu Üniversitesi Yayınları.
  • Bilir, N.(2016). İş sağlığı ve güvenliği profili Türkiye. Ankara: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı. 2016.
  • Ceylan, H. (2011). Türkiye'deki iş kazalarının genel görünümü ve gelişmiş ülkelerle kıyaslanması. International Journal of Engineering Research and Development, 3(2), 18-24.
  • Cohen, J. (1988). Statistical power analysis for the behavioral sciences (2nd ed.) Hillsdale, NJ: Lawrence ErlbaumAssociates.
  • Çınar, O. ve Gündoğdu Ç. (2019) İş Sağlığı-Güvenliği, İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Erzurum ve İstanbul Uygulaması. İş ve Hayat Dergisi, 9, 231-247.
  • Doğan, E. Ş.(2013). Örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık. İstanbul: Türkmen Kitapevi.
  • Ekici, G. (2008). Sınıf yönetimi dersinin öğretmen adaylarının öğretmen özyeterlik algı düzeyine etkisi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 35(35), 98-110.
  • Gül, H. (2016). Örgütsel bağlılık yaklaşımlarının mukayesesi ve değerlendirmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Zile Meslek Yüksek Okulu Dergisi, 1(4),37-56.
  • Gyekye, S.A.(2015).Workers’ perceptions of workplace safety and job satisfaction.International Journal of Occupational Safety and Ergonomics,11(3),291- 302.
  • İnce, M. ve Gül, H.(2005). Yönetimde yeni bir paradigma: Örgütsel bağlılık. Konya. Çizgi Kitapevi.
  • Kargar, M. (2012). Evaluation of organizational commitment of employees in university; case study: Islamic Azad University. Journal of Basic and Applied Scientific Research, 2(5), 5017-5021.
  • Khan, M. S.. vd. (2011). Influence of employee compensation on organizational commitment and job satisfaction: A case study of educational sector of Pakistan. International Journal of Business and Social Science, 2(8), 114-131.
  • Kılıç, G. ve Selvi, M.S. (2009). The effects of occupational health and safety risk factors on satisfaction in hotel enterprises. Ege Akademik Bakış Dergisi, 9(3), 903-921.
  • Omusulah, I.D. (2013). Perceived influence of occupational health and safety practices on job satisfaction among employees in chemelil sugar company limited. Master Thesis. The University of Nairobi (Kenia).
  • Özdemir, E.(2015). İçsel iş çevresi, kişilik özellikleri ve sektör agisinin iş tatmini ve iş performansi üzerindeki etkisi: Alanya Konaklama İşletmeleri örneği. Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya,
  • Saldamlı. A.(2009). İşletmelerde örgütsel bağlılık ve işgören performansı. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Seymen Aytemiz, O. (2008). Örgütsel bağlılığı etkileyen örgüt kültürü tipleri üzerine bir araştırma. Ankara:Detay Yayıncılık.
  • Vural Akıncı, B. ve Gül, C. (2007). Örgüt kültürü. İstanbul: Nobel Yayınevi.
OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2528-9527
  • Yayın Aralığı: Aylık
  • Yayıncı: ADAMOR Toplum Araştırmaları Merkezi