Berlin’deki Türk Restoranlarını Ziyaret Eden Almanların Demografik Özelliklerine Göre Destinasyonu Ziyaret Etme Niyetlerinin Değerlendirilmesi

Etnik ve yöresel mutfağa ait unsurlar, turistlerin bir destinasyonu ziyaret etme davranışı geliştirmelerinde temel çekiciliklerden biri olarak ön plana çıkmaktadır. Söz konusu çekicilik unsurları olarak yöresel yiyecekleri ait olduğu destinasyona gitmeden deneyimlemenin turistlerde destinasyonu ziyaret niyeti oluşturup oluşturmadığının tespiti, bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Bu kapsamda, Berlin’de faaliyet gösteren Türk restoranlarını ziyaret eden Almanlar çalışmanın evreni olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda çalışmaya katılanların demografik özellikleri ortaya konulmuş ve bu özelliklerin Türkiye’yi ziyaret etme niyetlerini ne şekilde farklılaştırdığı analiz edilmeye çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlar, yaş, cinsiyet, Türkiye’yi daha önce ziyaret etmiş olma ve kalış süreleri değişkenlerinin, çalışmaya katılan Almanların Türkiye’yi ziyaret etme niyetleri üzerinde farklılık yarattığını ortaya koymaktadır. Bu sonuçlara göre, Türkiye’yi daha önce ziyaret etmeyen katılımcılar, Türk restoranlarını deneyimlemesinin ardından daha yüksek bir oranda Türkiye’ye ziyaret niyeti geliştirmektedir. Bununla birlikte, Türkiye’yi hâlihazırda ziyaret etmiş olan katılımcılar ile bu ziyaretlerin süresi 10 gece ve üzeri olan katılımcıların ziyaret niyetlerinin düşük olduğu  ortaya çıkmaktadır. 

Evaluation of The Intention to Visit The Destination According to Demographic Characteristics of Germans Visiting Turkish Restaurants in Berlin

The elements of ethnic and regional cuisine come to the forefront as one of the main attractions for tourists to develop visiting intention to a destination. The main purpose of this study is to determine whether or not the local food experience intends tourists visit a destination, by having the regional food out of the destination. In this context, the Germans who visited Turkish restaurants in Berlin were identified as the universe of the study. In this context, the effects of demographic features that differentiate the visiting intention of tourists analyzed. Due to the obtained results, age, gender, previous visits and duration of visits create differences on Germans who participated in the study over the intention of visiting Turkey. According to these results, participants who have not visited Turkey before, developing a higher rate of intention to visit Turkey after experiencing Turkish restaurants in Berlin. However, the participants that have visited Turkey before and stay 10 nights and more, develop lower level intentions to visit Turkey.

___

  • Ajzen, I. (1991). The theory of planned behavior. Organizational Behav-ior And Human Decision Processes, 50(2), 179-211.
  • Alderighi, M., Bianchi, C. ve Lorenzini, E. (2016). The impact of local food specialities on the decision to (re) visit a tourist destination: Market-expanding or business-stealing?. Tourism Management, 57, 323-333.
  • Barros, C. P. ve Assaf, A. G. (2012). Analyzing tourism return intention to an urban destination. Journal of Hospitality & Tourism Research, 36(2), 216-231.
  • Cahyanti, M. M., Rohman, F. ve Irawanto, D. (2014). Investigating the image of Japanese food on intention of behavior: Indonesian intention to visit Japan, Journal of Indonesian Tourism and Development Studies, 2(2), 77-81.
  • Horng, J. S., Liu, C. H., Chou, H. Y., ve Tsai, C. Y. (2012). Understanding the impact of culinary brand equity and destination familiarity on travel intentions. Tourism management, 33(4), 815-824.
  • Kivela, J. ve Crotts, J. C. (2006). Tourism and Gastronomy: Gastron-omy's influence on how tourists experience a destina-tion. Journal Of Hospitality & Tourism Research, 30(3), 354-377.
  • Philips, W. J., Wolfe, K. ve Hodur, N. (2013). Tourist word of mouth and revisit ıntentions to rural tourism destinations: A case of North Dakota, USA, International Journal of Tourism Research, 15(1), 93-104.
  • Sparks, B., Wohen, J. ve Klag, S. (2003).Restaurants and the tourist market, International Journal Of Comtemporary Hospitality Management, 15(1), 6-13.
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: ADAMOR Toplum Araştırmaları Merkezi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Demokrat Parti Dönemi Kars’ta Sağlık Hizmetlerinde Yaşanan Gelişmeler

İlyas TOPÇU

Algılanan Hizmet Kalitesinin Algılanan Değer ve Tutumsal Marka Sadakati Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi: 5 Yıldızlı Sayfiye ve Şehir Otelleri Örneği

Bülent DEMİRAĞ, Yakup DURMAZ

Türkiye’de İlk Modern Yerel Yönetim Denemesi Olan Altıncı Daire-İ Belediye İle Sixième Arrondissement Karşılaştırması

Abdullah AYDIN

19. Yüzyılda Osmanlı Topraklarında Eğitimci Bir Misyoner: Wilson Amos Farnsworth’un Kapadokya Faaliyetleri

Ercan KAÇMAZ, Büşra FİGENKAPLAN

Firmaların Göreli Etkinlik (VZA) Düzeylerinin Pazarlama Yoğunlukları İle İlişkisi: BIST’te Bir Alan Araştırması

Hatice CENGER, Erkan POYRAZ

Biyoloji Öğretmen adaylarının Biyoloji Eğitimi Laboratuvar Dersine İlişkin Metaforik Algılarının İncelenmesi

İrem YÜCEL CENGİZ, Gülay EKİCİ

İş Sağlığı ve Güvenliği Ön Lisans Programında Verilen Eğitim ve Öğretimin İş Sağlığı ve Güvenliği Algısı Üzerine Etkisi

Turan ŞAHMARAN, Hatice KAR, İbrahim ARISAL

Narsizmin İş Doyumu ve Bireysel Performans Üzerindeki Etkisi Üzerine Bir Alan Araştırması

Alper GÜRER, Gamze Ebru ÇİFTÇİ

Öğretmen Adaylarının Toplumsal Cinsiyet Algılarına Göre Okul Öncesi Öğretmenliğine İlişkin Görüşleri

Sema ÖNGÖREN

On İkinci Sınıf Öğrencilerinin Yükseköğretim Programı Seçimlerini Etkileyen Faktörler ve Öğretmenlik Programlarını Tercih Etme Durumları

Hasan Güner BERKANT, Sevim BAHADIR