TÜRKİYE’DE Kİ ÜNİVERSİTELERDE SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEK LİSANS EĞİTİMİNDE MUHASEBE VE FİNANSMAN DERSLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Gün geçtikçe artan bakım ve tedavi maliyetleri ile artan sağlık hizmeti ihtiyacı, kaynakların daha etkin ve verimli kullanılmasını sağlayacak yeterliliklere sahip profesyonel sağlık yöneticilerine olan ihtiyacı artırmaktadır. Profesyonel sağlık yöneticilerinin yetişmesinde, lisans ve yüksek lisans eğitimi sırasında gerekli olan muhasebe ve finansman dersinin yeterli ölçüde ve kaliteli olarak alınması önemlidir. Muhasebe ve finansman dersleri, Türkiye'de sağlık yönetimi bölümlerinde lisans ve lisansüstü eğitim programlarında öğretilmektedir. Bununla birlikte, bu derslerin yeterli olup olmadığı tartışma konusudur. Araştırmanın amacı; Türkiye’deki üniversitelerde yüksek lisans eğitiminde yer alan sağlık yönetimi programlarının ve bu eğitim programlarında muhasebe ve finansman dersinin yer alıp almadığının tespit edilmesidir. Araştırma sonucunda muhasebe ve finansman derslerinin sağlık yönetimi yüksek lisans programlarının çoğunluğunda var olmasına rağmen, yaklaşık % 20 gibi bir oranda muhasebe ve finansman derslerinin olmadığı, muhasebe ve finansman derslerinin toplam kredi içindeki payları ortalamasının % 16,5 ile % 20 arasında olduğu, muhasebe ve finansman derslerinin çoğunlukla (% 67 - % 86 arası) seçmeli ders olarak okutulduğu görülmüştür.

___

  • Ayanoğlu Y., H. Abuhanoğlu ve A. Teke. (2013). Sağlık Hizmetleri Yönetimi Eğitiminde Muhasebe ve Finansman Derslerinin Önemi. Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15(1), 2.
  • Çil Koçyiğit, S. (2012). Hastane İşletmelerinde Finansal Performans Ölçümü ve Türkiye Özel Hastaneler Uygulaması. Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Coşkun, A. (2006). STK’ların Stratejik Performans Yönetiminde Yeni Bir Yaklaşım. Sivil Toplum Dergisi, 4 (1), 105-106.
  • Doğanay, M., O. Ünal. (2008, Ekim). Türkiye’de Lisans Düzeyindeki Finans Eğitimi ve Uygulamanın Beklentileri. 12. Ulusal Finans Sempozyumu. Kayseri.
  • http://iibf.gazi.edu.tr/posts/view/title/saglik-yonetimi-59444?siteUri=iibf, (Erişim Tarihi:17.04.2016).
  • Kısakürek, M. (2010). Hastane İşletmelerinde Bölüm Maliyet Analizi: Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Bir Uygulama. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 24(3), 229-255.
  • Marşap, B., G. Kurt. (Kasım 1996). Yüksek Lisans Düzeyindeki Muhasebe Eğitiminin Program ve Öğretim Üyeleri Açısından Değerlendirilmesi ve Bazı Öneriler. XV. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu. Antalya.
  • Sultanoğlu, B., H. N. Akman. (Mayıs 2007). Lisans ve Yüksek Lisans İşletme Programları’nda Muhasebe Dersleri - Yeniden Ele Alış. XXVI Muhasebe Eğitimi Sempozyumu. Girne.
  • Zaif, F., Y. Ayanoğlu. (2007). Muhasebe Eğitiminde Kalitenin Arttırılmasında Ders Programlarının Önemi: Türkiye’de Bir İnceleme. Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 9(1), 117.