Evli Bireylerde Partnere Saygı ve Psikolojik İyi Oluş Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Bu araştırmanın amacı, evli bireylerde partnere saygı ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkiyi, ek olarak partnere saygı ve psikolojik iyi oluş düzeylerine cinsiyet ve yaş değişkenlerinin etkisini incelemektir. Bu araştırmada evli bireylerin partnere saygı ve psikolojik iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmanın örneklemi 2020-2021 yılında Samsun ilinde yaşayan ulaşılabilir ve gönüllü bireylerden rastgele örnekleme tekniği ile belirlenmiş 300 evli erkek ve kadından oluşmaktadır. Araştırmada Partner Saygı Ölçeği ve Psikolojik İyi Oluş ölçeği kullanılmıştır. Katılımcılara uygulanan ölçeklerden elde edilen veriler SPSS (Statistical Package For Social Sciences) 22 programı ile analiz edilmiştir. Bireylerin partnere saygı ve psikolojik iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişki Pearson korelasyon analiziyle; cinsiyet, fiziksel görünümünü algılama değişkenine göre partnere saygı ve psikolojik iyi oluş düzeyleri t testi ile; öğrenim durumlarına ve gelir düzeyini algılama durumuna göre partnere saygı ve psikolojik iyi oluş düzeyleri ise ANOVA testi ile incelenmiştir. Araştırma verilerinden elde edilen sonuçlara göre katılımcıların partnere saygı ve psikolojik iyi oluş düzeyleri arasında pozitif yönde orta seviyede bir ilişki görülmüştür. Araştırmanın sonucunda katılımcıların cinsiyete göre saygı düzeyleri arasında; fiziksel görünüm durumları ile saygı düzeyleri ve iyi oluş düzeyleri arasında; öğrenim durumları ile saygı düzeyi ve iyi oluş düzeyi puanları arasında; gelir durumları ile saygı düzeyi ve iyi oluş düzeyi puanları arasında anlamlı bir fark olduğu görülmüştür.

___

  • Ağaçbacak, P.M. (2019). Pozitif psikoloji bağlamında sınıf öğretmenlerinin psikolojik iyi oluş düzeyleri ile özyeterlilik inançları ve örğütsel bağlılık davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Akdağ, F. G., & Çankaya, Z. C. (2015). Evli bireylerde psikolojik iyi oluşun yordanması. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(3), 646-662.
  • Akın, A., Uğur, E., & Özçelik, B. (2015). Partner saygı ölçeği: geçerlik ve güvenirlik çalışması. Journal of International Social Research, 8(41). 836-841.
  • Aydoğan, G., Demir, F. N., Aslan, A., & Durualp, F. (2019). Öğretmen adaylarının özel öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilere karşı tutum ve davranışlarının karşılaştırılması. 14. Ulusal Okul Öncesi Öğretmenliği Öğrenci Kongresi: Çocuğun Ekolojik Dünyası Özet Kitapçığı, Maltepe Üniversitesi
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç-Çakmak, E., Akgün, Ö., Karadeniz, Ş., & Demirel, F. (2014). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Yayınları
  • Danişment, R. (2012). Okul yöneticilerinin psikolojik iyi oluş düzeyleri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Erciyes Üniversitesi, Kayseri.
  • Değer, G. (2017). Evli bireylerde partnere saygı ve yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Diener, E., Scollon, C. N., & Lucas, R. E. (2009). The evolving concept of subjective well-being: The multifaceted nature of happiness. Social Indicators Research Series, 39, 67-100.
  • Diener, E., Wirtz, D., Tov, W., Kim-Prieto, C., Choi, D., Oishi, S., & Biswas-Diener, R. (2010). New wellbeing measures: Short scales to assess flourishing and positive and negative feelings. Social Indicators Research, 97, 143–156.
  • Eroğlu, F. (2017). Evli bireylerde psikolojik iyi oluş ile ebeveyn tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, İstanbul.
  • Gizir, C. A. (2013). Üniversite öğrencilerinin ilişki inançlarının cinsiyet ve romantik ilişki yaşama durumlarına göre incelenmesi. Eğitim ve Bilim, 38(170), 372-383.
  • Hagerty, M. R., & Veenhoven, R. (2003). Wealth and happiness revisited—growing national income does go with greater happiness. Social Indicators Research, 64, 1–27.
  • Hendrick, S. Susan., & Hendrick, Clyde. (2006). Measuring respect in close relationships. Journal of Social and Personal Relationships S. 23(6), 881-889.Hsu, T. L., & Barrett, A. E. (2020). The Association between Marital Status and Psychological Well-being: Variation across Negative and Positive Dimensions. Journal of Family Issues, 2I7(4), 554–582.
  • Kalkan,M.(2002).Evlilik ilişkisini geliştirme programının evlilerin evlilik uyum düzeyine etkisi. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun.
  • Kaplan, K. (2016). Evli bireylerde toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumların, evlilik doyumuna ve psikolojik iyi oluş durumuna etkisinin incelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Beykent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Kharpuri, F. L., & Priya, M. (2019). Role of gender and length of marriage in marital satisfaction and psychological well-being. Oxidation Communications, 42(3), 415-432.
  • Kındıroğlu, Z. (2018). Ebeveynlerin psikolojik iyi oluş ve psikolojik dayanıklılık düzeyleri ile çocukların sosyal yetkinlik ve davranışları arasındaki ilişki. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Ryff, C. D. (1989). Happiness is everything, or is it? Explorations on the meaning of psychological wellbeing. Journal of Personality and Social Psychology, 57(6), 1069-1081.
  • Savaş, A. C. (2012). Okul müdürlerinin duygusal zekâ ve duygusal emek yeterliklerinin öğretmenlerin iş doyumu düzeylerine etkisi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (33), 139-148.
  • Şentürk, H. (2008). Sosyal ilişkilerde saygı kavramı: Psikoloji ve din açısından bir bakış. Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 1(20), 1-12.
  • Telef, B. B. (2013). Psikolojik iyi oluş ölçeği: Türkçeye uyarlama, geçerlik ve güvenirlik çalışması. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28(28-3), 374-384.
  • Walker, L.H., Colosimo, K. (2011). Mindfulness, self-compassion, and happiness in non-meditators: A theoretical and empirical examination. Personality and Individual Difference, 50, 222-227.