Kaygusuz Abdal'a Ait Olduğu Düşünülen Üç Şiir

Türk edebiyatı, geniş bir yelpazeye sahip olması nedeniyle şiir ve nesir alanında çok önemli şahsiyetler barındırır. Bunlardan biri de Kaygusuz Abdal’dır. Geçmiş dönemde yaşamış şairlerin şiirlerine divanlarının dışında çeşitli mecmua ve cönklerde de rastlanılmaktadır. İncelenmemiş birçok mecmua ve cönk içerisinde divanı olan şairlere ait şiirler olduğu gibi, divan sahibi olmayan ve tanıtılması büyük öneme sahip birçok şaire ait şiirler de mevcuttur. Kaygusuz Abdâl’ın yayımlanmış divanları olmasına rağmen bu divanlarda yer almayan, tespit edilmeyi bekleyen şiirlerinin de olduğu aşikârdır. Bu çalışmada Kaygusuz Abdal divanında yer almayan şiirleri tanıtmaya çalıştık. Bu çalışma açıkça göstermektedir ki henüz incelenmemiş cönk ve mecmualarda tanıtılmayı ve keşfedilmeyi bekleyen pek çok şair ve şiir vardır.

Three Poems that are Considered to be Owned by Kaygusuz Abdal

Turkish literature has a wide range of characters in the field of poetry and prose. One of them is Kaygusuz Abdal. The poems of poets who lived in the past period are also found in various magazines and conks besides their divans. There are poems belonging to the poets with divan in many unexamined magazines and cönk, as well as the poems belonging to many poets who do not own divan and have great importance to be introduced. It is clear that although Kaygusuz Abdâl has published divans, there are also poems that are waiting to be explored and not included in these divans. In this study, we try to introduce poems that are not included in the Kaygusuz Abdal divan. This study clearly shows that there are many poets and poems waiting to be introduced and explored in the cönk and mecmuas that have not been studied yet.

___

  • GÖLPINARLI, Abdülbaki, “Kaygusuz Abdâl”, Türk Dili-Türk Halk Edebiyatı Özel Sayısı, sayı:207, 1968.
  • GÜZEL, Abdurrahman, Kaygusuz Abdâl(Alâeddin Gaybî) Menâkıbnâmesi, TTK Yay. Ankara 1999.
  • GÜZEL, Abdurrahman, Kaygusuz Abdâl, Akçağ Yayınları, Ankara 2004.
  • KÖKSAL, M. Fatih-Kaçar, Mücahit-İlhan, Mevlüt, Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal Kütüphanesi Türkçe Yazmalar Kataloğu, Kesit Yayınları, İstanbul 2018.
  • KÖPRÜLÜ, M. Fuad, “Mısır’da Bektaşilik”, Türkiyat Mecmuası, c.6, İst, 1939.
  • SEVER, Mustafa, Divan-ı Kaygusuz Abdâl, Helke yayıncılık, Ankara, 2016.
  • TATÇI, Mustafa, “Bektaşi Dervişi Bir Yörük Beyi: Kaygusuz Abdal”, Keşkül, sayı:22, 2012.
  • YILDIZ, Abdurrahim, Prof. Dr. M. Fatih KÖKSAL’ın Şahsi Kütüphanesinde Bulunan 55 Numaralı Cönk Üzerine İnceleme, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2019.